Standardavstånd från golv till fönster enligt GOST

Jämfört med artificiell påverkar naturligt ljus inte så mycket trötthet i våra ögon. Med felaktigt utvalt konstgjordt ljus blir ögonen snabbt trötta, och synets skärpa efter ett tag börjar minska. Tyvärr kan användningen av naturligt ljus som en källa till ljus, vi bara på dagtid. Det bör noteras att den enhetliga belysningen av bostadsytan påverkas inte bara av fönsteröppningens dimensioner och även av den rätt valda höjden av fönsterplaceringen ovanför golvytan.

Särskilda funktioner

Den som självständigt utrustar ett privat hus eller stuga, kommer vid något tillfälle att möta höjden på fönstret. Specialister som är inblandade i byggbranschen tar i detta fall hänsyn till den framtida placeringen av möbler och värmesystem, belysningskällor eller rekommendationer från SNiP.

Moderna standarder ger inte en specifik reglering av hur avståndet från golvytan till fönstret ska vara. Sovjet-SNiP, å andra sidan, föreskrev ett minimivärde som idag arbetar med byggnadsarbetare som grund för byggandet av en flervåningsbyggnad. Denna indikator tar hänsyn till värmenas dimensioner. Den ligger strikt under fönsterkontakten för bättre värmeöverföringskontroll. Detta gör att man inte kan bilda kondens på fönstren, samtidigt som man säkerställer enhetlig uppvärmning av hela rummet.

De flesta bostadsvärmesystem utmärks av en höjd av högst femtio centimeter. Det tillåtna avståndet för installation av värmeelement från golvytan är tio centimeter, från naveln - inte mindre än åtta centimeter.

Med tanke på alla ovanstående indikatorer kan man dra slutsatsen att det minsta avståndet från golvytan till fönsteröppningen är åtta åtta centimeter. Detta värde är emellertid relevant för en flervåningsbyggnad med vanliga typiska egenskaper.

När man bygger i ett hus med två våningar är det absolut nödvändigt att göra avståndet från golvet till fönstret enligt GOST, så det är bekvämare att installera möbler i framtiden.

Obs! När du utformar, överväga vilket rum som ligger i vilken sida av världen. Faktum är att tiden på dagen och tiden på året påverkar intensiteten hos ljusflödet som tränger in i huset genom fönsteröppningar.

Med tanke på dessa faktorer kan du antingen ytterligare markera bostadsutrymmet eller beröva ljuset helt och hållet. I det avseendet rekommenderas det att fönstervallarna placeras i solens mest upplysta områden på väggytan. För energieffektiva privata hem är det lämpligt att placera fönsteröppningar på södra eller västra sidan av huset, där solen kommer att jämnt belysa inomhusutrymmet. I norra delen av huset rekommenderas inte installation av Windows alls.

Placeringen av fönstret i vardagsrummet

För bostadsyta är den optimala höjden för att installera en fönsteröppning inom sjuttio till åttio centimeter. Dessa indikatorer motsvarar de tekniska standarder som krävs, till exempel värmesystemets placering och tillräcklig belysning av utrymmet som inte orsakar obehag.

Fönsteröppningens läge är karakteriserad av vissa aspekter, betrakta de viktigaste.

 1. Estetisk aspekt. För hög eller låg placering av fönstret ser visuellt ut som om man inte tar hänsyn till rummets proportioner.
 2. Psykologisk aspekt. Felaktigt vald plats för fönsteröppningen kan orsaka känslor av obehag och tryck. Detta är typiskt för rum med låga fönster.
 3. Säker aspekt. Med fönstret är det låg risk att falla från fönstret, speciellt om lägenheten är bebodd av funktionshindrade eller synskadade.

När du placerar ett fönsteröppning i ett rum som är utformat för regelbundet boende, är det nödvändigt att gå vidare från måtten på möblerna som kommer att användas i det inre av rummet.

I vardagsrummet kan du ofta hitta ett panoramafönster som upptar en stor yta på väggen. Men alla tycker inte att detta alternativ är acceptabelt. En fönsteröppning är allmänt accepterad, vars höjd inte är lägre än höjden på en vanlig stol (cirka fyrtio centimeter), i samband med vilken panoramafönstret kan orsaka vissa besvär.

Om du har en vacker utsikt rekommenderas det inte att begränsa åtkomsten till fönstret, stänga den med möbler. I detta avseende ligger fönsterbrädan i vardagsrummet ofta åttio centimeter från golvytan.

I sovrummet för att ge mindre penetration av naturligt ljus och minska värmeförlusten, rekommenderas att installera ett fönster som öppnar nittio centimeter från golvytan.

Fönstret placeras i ett bostadsrum

Skåpet förutsätter förekomsten av bra penetration av naturligt ljus. I detta avseende rekommenderas fönsteröppningen att installeras i samma höjd som skrivbordet.. Eftersom standardskrivbordet har en höjd av minst sjuttiofem centimeter, kommer en acceptabel fönsterhöjd att ligga inom sjuttio till femtiofem centimeter. Om skrivbordet befinner sig i en del av rummet som är avlägset från fönstret kan höjden på fönstret öppnas.

Den vanliga typiska höjden för köksmöbler är nittio centimeter hög. I avsaknad av en barräknare är den tillåtna höjden för att installera ett fönster upp till nittiofem centimeter ovanför golvytan. Om inredningen i ditt kök kräver en bardisk, respekteras höjden på köksmöblerna högre. Därför bör fönsteröppningen också placeras på en nivå högre, ungefär ett hundra till ett hundra tjugo centimeter.

Fönsteröppningen används sällan i ett badrum eller ett badrum. Om emellertid platsen tillhandahålls av projektet, placera fönstret på en nivå av ett hundra tjugo femtio centimeter ovanför golvytan. Eftersom badrummet är ett rum med hög luftfuktighet, är fönsteröppningen installerad så hög som möjligt än i bostadshus, för att säkerställa bästa luftutbytet. Dessutom är väggytan i badrummet ofta nödvändigt för att placera en spegel eller hyllor för badtillbehör och tvättmedel.

Det höga arrangemanget av fönsteröppningar är också karakteristiskt för omklädningsrummet. Som regel placeras fönster på ett avstånd av ett hundra och åttio centimeter från golvytan. Detta kommer att säkerställa god penetration och jämn fördelning av naturligt ljus för att snabbt hitta den nödvändiga saken.

Att installera ett fönsteröppning i hallen eller korridoren ska inte orsaka problem. Förutsatt att du inte har installerat en genomskinlig dörr, är avståndet mellan golvytan och fönsteröppningen åttio centimeter. Ett fönster installerat i denna höjd gör att ljuset fritt kan komma in i rummet, vilket ger ljus och komfort till din hall. En granskning som tillhandahålls av fönstret kommer att vägra att använda dörröppningen.

Om din hall gränsar till loggia, rekommenderas att du väljer höjden på fönstret som motsvarar höjden på möblerna i rummet. Ofta i hallen på ett privat hus används konstgjorda (elektriska lampor eller lampor) som ljuskälla. Men ur brandskyddssynpunkt rekommenderas det fortfarande att installera ett litet fönster.

Placeringen av fönsteröppningen ligger närmare takytan, det vill säga högre än din höjd. Ett sådant arrangemang av fönster gör det möjligt för ljuset att jämnt belysa vardagsrummet, och samtidigt kommer det inte att blända dig på en solig dag.

Placeringen av fönstret på vinden

För vinden är kännetecknad av placeringen av fönstret öppningen är mycket högresnarare än i andra vardagsrum. Vanligtvis överstiger inte avståndet från golvet nittiohundra centimeter. Det är värt att notera det för lågt fönsterarrangemang leder till en minskning av värmeöverföringen i rummet. De specifika värdena av avståndet från golvytan till fönstret regleras inte av regleringsdokument i Ryska federationen. Ofta används den gamla sovjetiska SNiP, nämligen SNiP 4.79. "Naturlig och konstgjord belysning." Från det här dokumentet kan du ta reda på att höjden på fönstret som öppnar ovanför golvytan måste vara minst en meter.

På grund av att vinden är atypisk bostadsyta som ligger på vinden, ofta med ett sluttande tak - installation av Windows innebär att vissa regler och regler följs.

 • Säker drift. Fönstren placeras på vinden är oftast installerade så att fönsterdörrarna svänger öppet utåt. Fönsteröppningens låga position skapar en hög risk att falla ut ur fönstret.
 • Attic vägg nödvändigt för att öka mansard eller vinden utrymme. Den lilla placeringen av fönstervinkeln i förhållande till vinden väggar kommer att avsevärt minska den totala attraktiviteten hos huset.
 • Synvinkel Hög placering av fönsteröppningen tillåter inte att se vad som ligger direkt utanför fönstret. Det är önskvärt att fönstret placeras så att en person kan ha utsikt över gatan, även i sittande läge.

   Därför är ett fönster som ligger på ett avstånd inom nittio till ett hundra tio centimeter från golvytan det mest acceptabla. Detta säkerställer en säker användning av fönstret, lätt underhåll och god överblick över gatan, förutsatt att vindsväggen inte överstiger nittio centimeter.

   Från videoklippet nedan kan du lära dig hur du gör installationen av Windows enligt GOST.

   kommentarer
    Författare
   Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

   Entré hall

   Vardagsrum

   sovrum