Profildimensioner för gips

I moderna tider, ett stort antal möjligheter att göra rummet vackert och mysigt med ett minimum av kostnader. Ett alternativ är att använda gipsskivor, som kommer att diskuteras mer ingående i den här artikeln.

Särskilda funktioner

Profiler är ett mycket viktigt inslag i skapandet av något interiör. För att konstruktionen ska tåla gipsskivan är profilen tillverkad av stål eller aluminium. Stålalternativ är mer populära på grund av att dessa är ekonomiklassmodeller. Aluminium har bättre egenskaper, men priset är inte för alla.

Det finns två alternativ för stålprofiler - regelbundet och med ett skyddsskikt. Normala profiler är inte mycket hållbara, men de är billigare. Sådana profiler är bra att använda för inte mycket tunga konstruktioner, såväl som i rum där det inte finns någon för mycket fukt.

För rum där luftfuktigheten är högre är det bättre att installera galvaniserade eller aluminiummetallprofiler.

Typer av metallprofiler

I någon hårdvaruaffär kan du hitta ett stort antal olika profiler. För att välja rätt måste du förstå hur de skiljer sig från varandra. Det finns följande typer av mönster:

guide

Den förkortade beteckningen för denna profil är PN (guideprofil), även kallad start. Den har en uformad sektion. Väggarna i denna profil är släta. Oftast används denna produkt för att stödja olika hoppare och ställningar, den placeras inuti strukturen och resten av delarna sätts på den. Storlekar: 28-27,50-40,60-27,75-50,100-40 mm.

rack monterbar

Det brukar förkortas som PS. Den här profilen sätts in i guiderna, andra delar är fästa vid dessa strukturer. Profilen har en stor belastning, därför måste den vara mer styv. Den har också strukturen i form av bokstaven P, den har ytterligare hyllor för att stärka strukturen. Mått: 50-50,65-50,75-50,100-50 millimeter.

Uppmärksamhet dras mot ett viktigt faktum. Om väggarna i byggnaden har en ganska platt yta, är profilen av racktypen bättre att fixa direkt på väggytan.

Om väggarna inte är mycket släta och har en stark lutning i en rak linje, ska profilen installeras på u-typ fästen.

overhead

Huvudbeteckningarna för denna modell är PP och PPN (stöd och vägledande takprofil). Denna profil har också en snitt som liknar bokstaven n, men dess snitt är mycket mindre än den för väggprofilen. Inuti denna profil finns det små hyllor och ytterligare kanter för att göra ramverket av strukturen mer stel. Denna profil har också en lägre höjd vilket sparar utrymme i rummet. Dessutom är det värt att notera att gips, som används för taket, har en mindre tjocklek, vilket gör det möjligt att minska belastningen på profilen.

Det är värt att notera att de tvärgående styrenheterna ska sättas så att avståndet mellan fästorganen inte är mer än 900 millimeter.

För att göra detta måste du använda förankringar på fjädrarna och U-formade fästen. För att ansluta hopparna mer rigid kan du använda klämmor i form av krabbor.

I rum där ljuskronor och andra tunga konstruktioner är belägna ska ramen tillverkas med ytterligare tvärgående balkar.Detta kommer att skydda hela strukturen från kollaps. Takmodellernas storlek: 60h27,75h50 millimeter.

båge

Profilen har en mer komplex struktur, den har snitt på sidorna, vilket ökar strukturs flexibilitet. Denna aspekt är ett viktigt plus för att skapa en flexibel struktur.

Det finns också ett antal ytterligare profiler. De används oftast för att skapa ett tak med en upphängd struktur och andra dekorativa verk.

För att göra strukturen robustare vid speciell böjning kan du använda ett hörn av metall eller plast. Detta är nödvändigt så att strukturen kan böjas i vilken vinkel som helst. Hörnen av hörnet kan vara från 2000 till 3000 millimeter. Bredden på varje hylla kan vara av flera typer: 20,25,30 mm. Strukturens minsta böjningsradie bör vara minst 500 mm.

Det är värt att notera att piska själva är en ganska dyr sak, och för att inte betala 1000 rubel för varje rör, kan du skapa det själv.

För detta är det nödvändigt att göra många stora skär på sidokanterna på ett avstånd av 40-100 mm från varandra.

 • Vinkelmetallprofilen i tvärsnitt bildar en rät vinkel där den centrala delen utskjuter något. Profilen brukar användas för att arrangera olika gipsskivskonstruktioner.Oftast används den för dekoration av hörn i strukturen. Det finns flera typer av dem:
 • Två hyllor med stora och perforerade hål, vilket är nödvändiga för att vinkeln ska se bra ut estetiskt och bli en del av gipset. Resten av konstruktionen hålls i denna vinkel.
 • Det finns en hörnprofil för gips med nät inuti. För att vidhäftningen ska bli bättre kan ett nät limmas i konstruktionen, där resten av delarna kommer att hållas.
 • Hörnprofil på pappersbotten. På det tjocka papperslimmet två remsor av metall. Den brukar användas i mönster för vilka det finns en maximal belastning, till exempel i fönsteröppningar, olika nischer.
 • Strålprofilen används som en bas för plastering. Huvudsyftet med denna enhet är att jämna ut ytan. Den här profilen ser ut som en metallfäste. Bredden och höjden på den här profilen är liten, den bredaste är 1-3 cm.

Ytterligare element

Ett annat viktigt element som används i konstruktionen för att jämna ut ytan med gips är en gimbal.

Det är också av flera typer.

 • Den perforerade suspensionen ser ut som ett metallband 125-60mm i storlek. Suspensionen är uppdelad i tre delar. Med den centrala delen kan du fästa produkten i taket, sidan används för att hålla resten av konstruktionen. Gjorde också en lem på 90 grader.
 • Ankarhängare används oftast för att installera hissar. Den största fördelen med denna upphängning är att justera höjden, vilket är mycket nödvändigt för installation av ett upphängt tak.
 • Anslutningen är enkel och två nivåer. Detta är den kontakt som används för att hålla profiler som skär. Det behövs också för att man ska kunna lägga ett tak.
 • Profilförlängning - En enhet som används om det inte finns tillräckligt med profillängd. Det ser ut som en konsol med en storlek på 110-58 millimeter.

Hur man väljer

För att välja rätt design är det mycket viktigt att vara uppmärksam på vad profilen är gjord av. För gips, bör galvaniserade profiler användas. Detta är det mest hållbara materialet. För att skilja en kvalitetsprofil måste du fokusera på olika aspekter.

För att bygga en bra profil är det värt att observera några nyanser.

 • Det bör galvaniseras, zink bör vara nästan hundra procent. I så fall kommer ramen nästan aldrig att vara utsatt för korrosion.
 • Metallprofiler, speciellt modeller för väggar, måste vara mycket slitstarka. Väggprofilen håller huvudbelastningen på sig, profilen måste också anpassa väggen väl och inte utsättas för korrosion.
 • Takprofilen måste vara tjock, annars kommer konstruktionen att ta upp för mycket utrymme. Produktstorlek - 0,4-0,6 millimeter.

Tips och tricks

I processen att köpa och använda sig av att använda råd från professionella inom reparationsområdet.

 • Man måste komma ihåg att väggarna och taket aldrig skiljer sig i perfekt jämnhet efter grovbearbetning. För att till och med väggen kan du använda gipsplåtar, som måste vara placerade på ett visst avstånd från väggen. Detta gör att du snabbt kan mäta väggen utan mycket utrymme i rummet.
 • Det kommer alltid att finnas ett litet utrymme mellan isolerings- och gipsskivorna. Detta är nödvändigt så att fukt inte samlas mellan väggen och strukturen.En så kallad airbag bildas mellan arken och väggen.
 • Det borde finnas ett mellanrum mellan väggen och gipsskivan. Detta utrymme är mycket viktigt under konstruktionen, det tillåter att innehålla isolering på denna plats.
 • Rammen är ett nödvändigt moment i konstruktionen av välvda strukturer, det är just detta som gör att strukturen blir mer flexibel.
 • Skivor av gips har inte ett högt tröskelvärde. Om du behöver fixa några tunga strukturer, ska du använda en profilram, utan att strukturen helt enkelt kommer att bryta. Fästet måste vara i kontakt med huvudramen.

Hjälpprofiler

Det är också värt att komma ihåg att det finns hjälpprofiler. De används under avslutningsarbetet tillsammans med gips och det finns flera sorter.

 • Förstärkt tjock profil lämplig för rum med tunga skiljeväggar mellan dörrarna. Det är också väl lämpat för att öka styvheten. Oftast har de en fast längd - 3000-4000mm, men om du vill kan du köpa en produktlängd på 6000mm. Standard ribbhöjd - 40mmväggtjockleken skiljer sig från konventionella profiler och är 2 mm.
 • Skyddsmetallhörn. Det tjänar som skydd mot hörnen från skador under drift. Efter installationen är ytan upptagen, och den är också täckt med lackfärg. För att färgen och lösningen ska tränga bättre, används ett stort antal små hål. Längden på dessa hörn är densamma - 3000mm.

Det finns en annan version av skyddsvinkeln, som inte placeras under putten och täckt med gipslösning. För att bättre penetrera används ett speciellt nät.

Fästelement och olika fästelement

Under tillverkningen av ramen är det väldigt viktigt att ansluta strukturen ordentligt. Ibland kan det göras helt enkelt genom att infoga profiler i varandra, men detta är inte alltid möjligt. I denna situation är det värt att använda fästelement av olika slag:

 1. Två-nivå kontaktdon. Denna konstruktion behövs för att ansluta de två delarna, i en vinkel på 90 grader i ett annat plan. Oftast är dessa delar tillverkade av galvaniserat stål i form av en platt skanning. Före installationen måste denna sak böjas manuellt i önskad vinkel, bredden på en sådan anslutning är 60 mm.För att fixa konstruktionen, i sidodelen behöver du skruva skruvarna.
 2. Enstaka kontakter eller krabbor. Dessa fästsystem används för att ansluta två identiska modeller i en vinkel på 90 grader. De finns i nästan vilken butik som helst i den färdiga formen. Installera det här objektet kommer inte att vara några problem, det klickar bara på baksidan av strukturen.

Om lasten på ramen inte överstiger 20 kg per kvadratmeter, så är det vanliga spärren tillräckligt för att fixa strukturen. Om belastningen är större, då för att öka fixeringen är det värt att använda skruvar.

Direkta suspensioner

De används vid installation av olika konstruktioner, som används för att fixa taket och fästa vertikala profiler på väggen. Dessa produkter finns i alla butiker. De är gjorda i form av plana plattor, och för att installera dem måste du böja dem manuellt i form av ett brev P.

För att fästa en vertikal eller rackprofil ska du placera den mellan upphängningen och för montering för att använda skruvar. Standardhöjden är 125 millimeter, men du kan hitta icke-standardiserade storlekar av suspensioner - 75 eller 100 mm.Lasten på en sådan konstruktion får inte överstiga 40 kg.

Ankare eller vårhängare

Används endast i situationer där du måste demontera det nedfällda taket. Med dessa konstruktioner kan du justera takets höjd och brukar användas i högt i tak. Längden av dessa suspensioner kan vara 200-300 millimeter. Maximal belastning kan vara 25 kilo, om belastningen är större är det värt att använda ytterligare fästelement.

Hur man bestämmer äktenskapet

Det finns följande typer av äktenskap bland profilerna för GLA.

 • Metallen har inte önskad tjocklek. Denna nackdel är väldigt signifikant. Styrkan i strukturen beror på metallens tjocklek.
 • Om det finns spår av rost, bör de också uppmärksamma. Det betyder att metallen är dåligt bearbetad, vilket också leder till negativa resultat.
 • Felaktiga storlekar. Detta är en av de mest obehagliga typerna av äktenskap, för vilket det är omöjligt att ordentligt montera strukturen.
 • En dålig hack är också en minus, eftersom det gör det svårt att skruva in skruvarna på rätt sätt.

Det viktigaste du behöver uppmärksamma när du reparerar med gipsplåt är det rätta valet av ram.

Du bör också i förväg beräkna strukturens vikt, eftersom valet av profil och fixeringssystem för det beror på det. Om du väljer allt korrekt kommer reparationen inte att vara ett problem.

För mer information om typ och storlek på profiler för gips, se videon nedan.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum