Racklofter i inredning

 Racklofter i inredning

På 90-talet fanns det en riktig Euro-reparationsboom i vårt land. Det var modernt, vackert och dyrt. Samtliga element i dekorationen såg väldigt snygga och ovanliga ut, och hittills hade osynliga takhöjder stod ifrån varandra. Mycket många har hört talas om matta och glansiga versioner, men inte alla vet vad rackartiklar är.

Särskilda funktioner

Rack tak - det här är en speciell typ av hängande tak, som är en smal remsa, monterad på en metallram. Installation av ett sådant system anses vara det enklaste och kräver inga specialverktyg. Liknande typer av takbeläggningar används vid utformningen av olika lokaler - från bostadsområden till lagerlokaler (hus, lägenheter, cateringanläggningar, sjukhus, kontor, hotell,köpcentra, lager).

  Det finns en klassificering av takplattor på flera grunder.

  Efter typ av panel:

  • öppen - det finns en lucka mellan komponentdelarna, lämplig för rum med högt i tak.
  • varianter med inlägg - en variation av den första typen, som har speciella insatser som täcker slitsarna;
  • stängda takremsor är monterade utan luckor på grund av kantens speciella form, som liknar panelen.
  • fast - är också monterad utan luckor vilket ger utseendet på ett soligt takbeklädnad.
  öppen
  fast
  stängt

   Formen av lameller är följande typer:

   utsikt

   Möjlig bredd på paneler

   Tak funktioner

   Pris (per meter)

   tysk

   83 mm

   Sammansatt slät

   Från 90 s.

   italiensk

   • 84 mm
   • 149 mm
   • När de är monterade, präglade, eftersom de främre elementen med avrundade kanter. Används för exteriör och inredning. Den rikaste färgpalett
   • Panel med rundade kanter. Rekommenderas för stora rum.

   Från 85 s.

   Från 150 s.

   franska

   25, 100 och 150 mm

   Det finns ett tekniskt gap på 0,3 mm vilket underlättar demontering av enskilda element. Den monterade ytan är platt.För de bredaste rälsen är valet av färger begränsat.

   Från 50; 105; 150 r.

   utformning

   85 mm och andra storlekar

   Panelerna har en komplex form:

   • kuboobraznaya;
   • Den plattliknande;
   • V-formade;
   • O-formad;
   • U-formad;
   • droppformad.

   Från 500 r.

   • Enligt materialet av tillverkning särskilja aluminium, plast och stål tak från skenorna.
   • Även lamellerna är smidiga och perforerade. Det är fördelaktigt att använda de senare i rum med dålig ventilation, men de är knappast lämpliga för ett köksloft, eftersom de snabbt kommer igensatta med smuts och fett. Att tvätta en sådan konstruktion är svår.
   • Genom design kan man skilja mat och glansiga paneler.

   De viktigaste egenskaperna hos upphängda tak är utseendet och designen. Möjligheten att kombinera mattytor med spegelinsatser, olika texturer och nyanser gör att du kan skapa unika ytor.

   Fördelar och nackdelar

   Designfunktionerna i takhöjdslofterna öppnar obegränsade möjligheter för utformningen av varje rum. På grund av deras hållbarhet och tillförlitlighet används de också i fasaddekoration.

   De viktigaste fördelarna med dessa produkter är:

   • Absolut miljövänlighet - de material som lamellerna är gjorda är säkra för människors hälsa.
   • Universitet - de kan installeras inte bara i bostadshus, men även i byggnader som har speciella krav för efterbehandling (fasadsystem för bensinstationer och gator, gym, vattenparker, simbassänger).
   • Hållbarhet - dessa produkter har ett sådant livslängd att de hellre kommer att störa dig än att förlora sitt ursprungliga utseende. Tillverkare lovar att sådana tak kommer att ligga från 25 år eller mer, eftersom materialen inte är känsliga för korrosion, deformation, är inte rädda för effekterna av direkt solljus.
   • Brandbeständighet - de material från vilka produkterna tillverkas är oförbrännbara och avger inte skadliga ämnen vid upphettning.
   • Hygienisk - eftersom material inte är känsliga för ruttning och fuktsäker, visas mögel inte på dem. Skölj taket med varmt vatten.
   • Ett stort utbud av modeller - förmågan att kombinera olika färger, storlekar, ytor ger en obegränsad flygning i utformningen av rummet.
   • Möjligheter att göra lameller med en radieavrundning.
   • Bra ljudisolering - perforerade paneler, med all luftighet och "perforering", absorberar ljud helt.
   • Hög reflektivitet - under dagen behöver ingen ytterligare belysning, eftersom solens ljus reflekteras perfekt från sådana tak.
   • Hastighet och enkel installation - allt installationsarbete tar flera timmar, eftersom sådana tak inte behöver förberedelser för installation.
   • Bekvämligheten med ljus- och klimatsystemets utmatning - de är enkelt dolda under ett skiktskikt, de kan nås utan problem, eftersom någon del av taket enkelt kan demonteras och installeras på plats snabbt och enkelt.
   • Väggar påverkas inte under installationen.
   • Och till sist, rimligt pris, till skillnad från sträcktak.

   Om vi ​​pratar om ventilerad järnvägsfasad har de alla ovanstående fördelar, samt ett dolt monteringssystem och möjligheten att utföra installation under alla väderförhållanden. Den största nackdelen med ett sådant takbeklädnad är en minskning av rummets höjd på grund av att taket sänks under installationen. En sådan beläggning kan också se något obekväma på grund av de rådande metalliska nyanserna.Och trämodeller är föremål för ruttning och reproduktion av svampen.

   material

   Som nämnts ovan är huvudmaterialen för tillverkning av rackupphängda system:

   • aluminium;
   • stål;
   • plast (PVC);
   • ett träd.
   aluminium
   plast (PVC)
   trädet

   aluminium

   Aluminiumpaneler är de mest populära bland dessa ytbehandlingar, eftersom de är fuktbeständiga, inte utsatta för korrosion och deformation, tolererar lätt temperatur extremiteter. Dessutom är de lätt att ta hand om, damm ackumuleras inte på en sådan yta. Spegellofter är också gjorda av aluminium, mer exakt från kromark.

   stål

   Sådant material används oftare i lager. Det är billigare än aluminium, hållbart, reflekterar ljus och absorberar ljud. Nackdelen är att stålskenor rostar över tiden, därför inte lämpliga för rum med hög luftfuktighet.

   trä

   Sådana produkter ser väldigt ädla och mysiga ut. Träplattor eller paneler täckta med naturlig finér används. Det finns nackdelar: trädet kan ta eld, är rädd för vatten och fuktighet, vilket resulterar i att det ruttas och svampar.

   plast

   Plaststativtaket har den lägsta kostnaden, samtidigt som det har alla fördelar: Ej utsatt för ruttning, korrosion, mögel, har ett brett spektrum av färger, ganska hållbara och flexibla. Det är lätt att ta hand om honom, så ofta är en sådan beläggning vald för kök och badrum samt olika kommersiella lokaler.

   utformning

   Skenorets upphängda tak har en enkel struktur bestående av följande element:

   • Direktpanel. Deras storlek varierar från 9 till 20 cm i bredd och 3-4 m i längd. Standard tjocklek är 0,5 mm.
   • Bearing profil (stringer, däck, spår) - nödvändigt för fästning av skenorna. Beroende på deras typ (öppen, stängd), produceras vissa strängar.
   • Väggprofil - ger en säker passform av det gångjärniga taket mot väggen.
   • Fjäderhängare - konstruerad för montering av skenor i profilen. Den består av två nålar med krokar och fjädrar.
   • Dekorativt plint - utformat för att maskera fogar av rackdelar med väggen.

   Om det behövs används en slitsprofil - för öppna paneler med insatser.

   Designen är enligt följande: Stödramen är sammansatt av strängar, suspensioner och socklar. Profilen ser ut som en plank med spår i vilka rackelementen sätts in. Den är tillverkad huvudsakligen av aluminium eller galvaniserat stål. Suspensioner består av speciella nålar som sätts in i fjädern, vilket gör det möjligt att ändra längden på traversen.

   I smala rum används strängar inte, och panelerna staplas på basplattor. Skirting har mer estetisk funktion, som täcker kanterna på skenorna längs väggarna. De är U-formade eller har formen av hörn. Efter att rammen är monterad, är lamellerna fastsatta på den. Övning visar att även en nybörjare kan klara av installationen av ett sådant tak.

   I utseende och design är det olika kubiskt tak. Profilen i detta fall har ett rektangulärt tvärsnitt och det färdiga taket ser ut som en blind. Dessa är varianter av designerlofter som möjliggör mer lönsam användning av rymden och ger nya möjligheter vid belysningssystemets placering.

   Avstånd mellan lamellerna - från 25 mm. Fogarna är inte synliga, så om så önskas kan denna design fortsättas till oändlighet.Installation av sådana system skiljer sig från det vanliga stället, eftersom varje panel inte bara ska snäppa och leda in i spåret. Emellertid kommer designen att vara mycket mer tillförlitlig och effektiv.

   Det finns ett designalternativ på flera nivåer. Den används när det är nödvändigt att zonera ett rum, stäng taket eller när ägaren bara vill ha ett vackert och ovanligt tak. Två nivåer av takplattor görs vanligtvis, tre nivåer finns i utställningscentra eller i mycket vanliga interiörer. De ser väldigt imponerande ut, men mycket kostsamma och svåra att installera.

   Installationsprincipen är densamma som i ett regelbundet slatttak, det är bara nödvändigt att göra ritningar och hänga två nivåer av ramen. Inte lämplig för små rum, eftersom taket kommer att falla ganska starkt.

   utformning

   Rummets design och motsvarande takinredning - estetisk fråga. Det är nödvändigt att närma sig sin lösning, som inte bara styrs av fantasi och personliga preferenser utan också kännedom om lagar om kompatibilitet mellan färger och texturer.

   Racklofterna förvånar med rikligheten av färgpalettens utbud. De kan efterlikna trädslag, marmor, havsbris.Vitt, beige, grått och brunt förblir emellertid oföränderligt populära färger. Erkända klassiker har redan blivit tak med imitationer av trämönster, som kännetecknas av en stor variation (Milanese valnöt, ek selekt, wenge, sonoma ek, etc.).

   Omedelbart lockade uppmärksamheten av tak, inredda i spegelkrom, guld och silver metall kombinerat med en blank yta. För en strängare inredning är mattpaneler mer lämpliga. De speglar inte ljuset så ljust, så de kommer med framgång att passa in i rum med stora fönster. Men det finns några nyanser: På en matt yta är det någon märkbar plats som kommer att gå vilse bland reflektioner på en spegel.

   Ljusare nyanser är mer lämpliga för mörkare rum och djupare toner för officiella kontor. En ljus accent i form av ett speglat tak med dekorativa skär för guld, koppar och silver är ganska lämpligt för köket.

   Den moderna inredningen av taket med caissons (balkar som bildar hål och celler i taket) gör det möjligt för att visuellt expandera rymden och för det andra att ge soliditet och respektabilitet. Därför används de ofta för registrering av bostäder och kontor.Sådana modeller kan kallas de första upphängda taken, eftersom de kom till oss från antiken. Takinredningen, som kombinerar element i ett stativ med en caisson, ser okonventionell och status.

   tillverkare

   Välja ett slatttak, ta hand om att välja en anständig tillverkare. Idag finns det tillräckligt med dem, men det finns tydliga ledare.

   • Den ledande producenten, enligt konsumenterna, är tysk Geipel firma. Förutom konstruktioner av öppen och sluten typ, producerar företaget speciella antischocktak för sportsalar, som har ökad styrka.
   • Hailing från Nederländerna Luxalon-tak och Hunter Douglas. Deras speglade tak har den bästa reflektiviteten bland liknande modeller. Detta är världens enda emaljerade takridå.
   • Prometal - Det är en känd italiensk tillverkare som tillverkar rackaluminiumstak.
   Luxalon
   Geipel
   Prometal
   • Takgrupp - ett företag som specialiserat sig på högsta kvalitet metalltak från Amerika.
   • Berömda inhemska tillverkare - Cesal ("Caesal"), "Bard", "Omega". Deras produkter är inte sämre än utländska, och prissättningen är mycket trevligare. Väl beprövade TM TM Artensrelaterat till företaget Leroy Merlin.
   • Men det franska taket är så kallat på grund av dess design och till Frankrike är endast relaterat i namn. Ledarna i sin produktion är företag. Cesal, "Bard", "Albes" och andra.
   Takgrupp
   TM Artens

   Att välja en tillverkare fokuserar inte bara på priset på produkter utan även på certifikat för produktkvalitet.

   Tips för att välja

   Om du bestämmer dig för att köpa ett slatttak, så finns det ingen universell instruktion för att välja, tyvärr.

   Det finns dock några allmänna rekommendationer som bör följas:

   • Bestäm av storleken på panelerna.
   • Välj en betrodd tillverkare.
   • Beräkna önskad mängd material - detta kan göras på webbplatsen själv eller begära hjälp från en specialist.
   • Att göra speciella beräkningar av belysningssystemet. Inte säker på dina förmågor - förmedla denna verksamhet till en professionell.
   • Det är nödvändigt att markera belysningsområdena (till exempel i vardagsrummet behöver du ett svagt ljus och ljus för läsning).
   • Om du gör tak med belysning, bestäm vilken lampa du behöver.Racklofter kombinerar alla typer av belysningsarmaturer, från strålkastare till ljuskronor.
   • Lampor för taket att välja kraft, och ljusets spektrum bör vara så nära som möjligt för det naturliga.
   • Bestäm hur många nivåer du vill ha och hur mycket höjden på "pre-repair" taket kommer att tillåta dig.
   • Tak färger bör ärva allmänna trender i rummet. Det finns platser där den rekommenderade kombinationen av färger.
   • Konsistens. Matt alternativ är inte så mycket nyans som glänsande och spegel. Därför kommer någon belysning att göra. Spegel tak är lämplig för att skapa speciella accenter, det är inte lämpligt för varje interiör.

   För varje rum finns särskilda krav på takinredningen:

   • För badrummet skulle det bästa alternativet vara ett lamelltak av aluminium, eftersom detta material inte är föremål för ruttning, oxidation, deformation och viktigast av allt - fuktbeständig. Spegelytan ökar rummet i rummet.
   • För korridoren och korridoren, som ofta inte har fönster (i lägenheter), är det värt att välja ljusa nyanser av paneler.Det ser ut som en mer logisk mattyta, men efter dina önskemål och design kan du välja och glätta, speglade alternativ.
   • Ett sådant privat rum som ett sovrum är inte avsett för nyfikna ögon. Därför är taket här gjort på grundval av personliga smakpreferenser hos ägaren eller värdinnan. Många tycker om möjligheten att franska speglade tak som ett extra tillfälle att beundra sig själva. För rummet, äldre i mörkare toner, är matt finish perfekt.

   Rackloft är inte pretentiöst eller överdrivet status, det är en helt demokratisk finish som inte kräver rigid stil konsistens. Sådana randiga produkter kompletterar med framgång alla inredningar.

   Tak på två plan i badrummet.

   Järnväg i kökets inredning.

   Bredt racktak ser väldigt attraktivt ut.

   Rackloft av aluminium med dold belysning.

   Upphängt hyllplan i köket.

   • Rackinsatser på taket, flyttar till väggen, blir en snygg inredning för ett litet rum som toaletten.
   • Hallen kommer att dekoreras med ett liknande tak.
   • En annan icke-standardlösning för att slutföra korridoren.
   • Det kubformade taket är alltid den vinnande designlösningen för ditt hem.
   • Rackloft på flera sektioner.
   • Sätt in från laths i ett inredning av ett sovrum.

   Raster lampor monterade i ett trä falskt tak, passar organiskt in i vardagsrummet.

   Införande av träpaneler i vardagsrummet.

   Kombinationen av träpaneler med caissons - lyx och stil.

   Taket, fodrad med flera riktiga träpaneler, ser inte bara väldigt snyggt ut, men också mysigt.

   Träplattor lägger tonvikten på kökets strikta och minimalistiska design.

   Detta alternativ understryker idealiskt allvaret och respekten hos kontoret.

   Tak på flera plan ser imponerande ut, men de är lämpliga i stora lokaler av köpcentra, pooler, spa.

   Rack taket kommer att vara en klassisk version av rumsdesignen, som dock kan ge det en skönhet och unikhet. Ett sådant tak är ett annat sätt att ge respekt för ett hem (kontor) och möjlighet att skapa ett bra intryck av ägaren direkt från dörröppningen.

   Så här monterar du ett slatttak, se följande video.

   kommentarer
    Författare
   Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

   Entré hall

   Vardagsrum

   sovrum