Funktioner av ventilation i lägenheten

I äldre lägenhetsbyggnader finns främst ett ventilationssystem organiserat i enlighet med sovjetiska normer. Hittills kan sådana alternativ inte klara sina ansvarsområden. Dessa system är som regel så enkla som möjligt. Luftcirkulationen i dem uppstår på grund av de fans som installeras i köket och i badrummet. Idag ersattes av föråldrade mönster nya försörjnings- och avgasventilationssystem. Idag kommer vi lära känna dem bättre.

Vad är det och varför behövs det?

Innan du börjar lära känna avgasutsläppets egenskaper är det nödvändigt att förstå vad det är och vad det är avsett för.Ventilations- och avgasventilationssystem är ventilationstyper som kännetecknas av en balanserad utbyte av inkommande och utgående luft. Typiskt installeras sådana system i hem, lägenheter, kontor och industriutrymme. Sådan ventilation är utformad i enlighet med behoven hos specifika lokaler.

Bristen på ett normalt ventilationssystem kan påverka hushållets tillstånd negativt. Till exempel, om det inte finns någon högkvalitativ luftutbyte i ett vardagsrum, så uppstår det på grund av otillräckligt täta fönsterramar, luftluftar och andra liknande öppningar.

Om det finns högkvalitativa plastglasenheter i bostaden, kan ventilationen drabbas av detta. Tillbringade par under sådana förhållanden kommer att försenas i rummet.

Av denna anledning är ventilation särskilt nödvändig vid utformningen av lägenheter med plastfönster installerade. Naturligtvis skyddar dessa strukturer människor från gatoljud och damm, men de blockerar vägen till frisk luft. För att hålla mikroklimatet i lägenheten säkert och rent bör du installera högkvalitativ ventilation.Tack vare ett sådant system är det möjligt att göra utan konstant luftning genom att öppna öppningarna.

Dessutom kommer bostadslokalerna inte att gå utkast, på grund av vilka hushållen kan bli sjuka. Dessutom kommer ett hus med bra ventilation inte att starta en form. Sådana system är särskilt nödvändiga om husdjur bor i huset. Avfall från deras vitala aktivitet utövar ofta obehagliga luktar som är nästan omöjliga att dölja. Tack vare god ventilation kan detta problem glömmas bort.

Systemets princip

För att förstå principen om drift av ventilation, det är nödvändigt att överväga vilka delar det består av.

 • I systemet finns en sådan komponent som inloppsventilen. Dess närvaro i systemet kräver att luften kommer in i systemet endast när den är påslagen. Ventilen kan automatiseras genom öppning vid tidpunkten för tändning och stängning vid avstängning av enheten.
 • Systemet har även ett speciellt filter för att rengöra inkommande luft från damm och andra föroreningar. Kvaliteten på luftrengöringen beror på vilka filter som finns i systemet.
 • Värmaren i ventilationssystemet är konstruerad för att säkerställa att inkommande luft värms till önskad temperatur. Detta element är vatten och el.
 • Fläkten spelar rollen som huvudelementet. Det är han som ansvarar för luftflödet från utsidan till det befintliga rummet. Detta beror på det tryck som bildar fläkten.
 • Buller ljuddämpare i ett sådant system behövs för att minimera ljudnivån som skapar en ventilationsanordning.

Sålunda är inloppsventilationssystemets funktion att överföra ren och uppvärmd luft på grund av dess tvångsinjektion. Luften som går direkt till en speciell ventil genomgår en viss behandling, övervinner filtret. När det gäller temperaturen hos den injicerade luften måste man komma ihåg att den kan både värmas och kylas. Egenskaperna hos inkommande luft kan variera beroende på ägarens önskemål.

Tack vare denna driftsprincip är insugningsventilationssystem så populära. De installeras inte bara i lägenheter, utan även i bostadshus, stugor, sommarstugor, där optimala förhållanden måste upprätthållas ständigt.Det högtryck som uppstår på grund av inloppsventilationens funktion, eftersom det tvingar den redan uttömda luften från det befintliga rummet. Utgången sker genom speciella gruvor, och även sprickor som vanligtvis förekommer vid dörr- och fönsterdesign. Det följer att förorenad luft lämnar rummet naturligt.

arter

Det finns flera typer av ventilation. Var och en av dem har sina egna egenskaper av struktur och funktion. Låt oss lära känna dem.

Som cirkulation

Alla intagsystem varierar i specifik cirkulationsmetod.

Det finns sådana alternativ:

 • med naturlig cirkulation
 • tvingad (eller mekanisk) cirkulation;
 • kombineras.

I de flesta moderna lägenheter är det naturlig luftcirkulation som äger rum. Det betyder att luften kommer in i byggnaden från gatan på egen hand, utan störningar från utsidan. Injektion i detta fall används inte. Som regel tränger luften in i huset genom olika luckor i fönstren och dörrarna. Det visar sig att passera genom huven. Dess hål finns vanligen i köket eller på badrummet.Luften lämnar inte bostadsutrymmet och passerar genom dessa hål. Sedan går han rakt in i ventilationsaxeln, går upp till den och kastas på taket. Sådan cirkulation verkar på grund av temperaturskillnader, liksom skillnader i tryck inuti och utanför bostaden.

Den största fördelen med denna cirkulation är att den är tillgänglig. För sitt arrangemang är det inte nödvändigt att spendera mycket pengar och styrkor. Naturligtvis har naturlig ventilation också sina nackdelar. Till exempel faller det ofta. Lufttäta plastfönster installerade istället för trä kan leda till otillräckligt luftflöde. På grund av detta kommer huset att vara täppt och inte särskilt bekvämt. Dessutom, om huven var igensatt, kommer i lägenheten hela tiden att hålla obehaglig inaktuell luft.

Att ventilera en bostad med naturlig ventilation är endast möjligt på ett tillgängligt sätt - genom att öppna ett fönster. Men här är det nödvändigt att ta hänsyn till att det öppna fönstret inte bara är flödet av frisk luft, men också extra ljud, damm och smuts från gatan.

För att eliminera dessa nackdelar måste naturlig ventilation ersättas med ett annat system eller kompletteras med ett mekaniskt system.Mer praktisk tvångsventilation är ett system där det finns luft som ständigt går in i ett bostadsområde, oberoende av vädret utanför. Luft tvingas in i bostaden med hjälp av fläktar eller annan apparat som finns i systemet. Tvingad ventilation gör det möjligt att reglera inflödeshastigheten, "justera" sitt arbete till specifika behov vid luftväxling.

Det finns också speciella kombinerade alternativ. De är billigare och praktiska när det gäller tillämpning. Ett liknande system fungerar på grund av tillförsel av friskluft genom inloppsventilerna som finns i fönsterkarmarna och dörröppningarna. Luftarbetet avlägsnas från lokalerna genom arbetet med avgasfläktar.

Om vi ​​tar hänsyn till det faktum att kall luft kommer att tränga in i bostaden på vintern, är det meningsfullt att installera inloppsventiler under värmeelement eller elvärmeanordningar.

Med den här lösningen kommer den svala strömmen att blandas med varm luft, vilket bildar den optimala temperaturen i miljön.Avgasfläktar i de kombinerade versionerna är alltid giltiga. På eftermiddagen, när det inte finns några hyresgäster i lägenheten, är det tillåtet att minska hastigheten till ett minimum.

De främsta fördelarna med de kombinerade systemen är:

 • bristen på tekniskt komplexa delar som snabbt misslyckas, vilket indikerar den höga tillförlitligheten hos sådana strukturer;
 • Normala dimensioner, på grund av vilken ventilation inte rör sig över det tillgängliga utrymmet.
 • inget behov av dyrt underhåll
 • stabil luftutbyte under alla årstider.

Nackdelen med dessa system är att i sina inloppsventiler finns det ingen ytterligare funktionalitet i form av uppvärmning av inkommande luft, samt ett speciellt filter för rengöring av det. Dessutom är luftutbytet av de kombinerade alternativen mycket lägre än för andra modeller.

Kanal, kanaliserande

Kanalsystem läggs och installeras under konstruktion eller vid större reparationer. Vanligtvis är de ansvariga för samtidig tillförsel och extraktion av luft. Vid ventilationen av denna typ finns en central enhet som ansvarar för luftbehandlingen samt rör som är ansvariga för luftutsläpp.Vanligtvis passerar de under taket, som följer från centralenheten. Naturligtvis, för att ordna ett sådant system är det nödvändigt att förbereda en hel del ledigt utrymme.

Det är därför som kanalsystem idag inte kan ställas in efterfrågan när det gäller stadslägenhetersom i de flesta fall har mycket blygsamma dimensioner. Ja, och takhöjden i sådana hem är inte lämpliga, eftersom sällan överstiga märke 3 m När kanalen fria ventilationssystem -. Den har en mer blygsam storlek, så att den lätt kan installeras i villkoren för en genomsnittlig stads lägenhet eller i ett privat hem. Av denna anledning är sådana mönster vanligare och populära.

Enligt den funktionella

Moderna ventilationssystem kan skilja sig åt i funktionella egenskaper. Dessutom kompletteras många av dem med en mängd användbara ingredienser. Låt oss lära känna dem. Till exempel producerade idag ventilationssystem, kompletterat med uppvärmning. Dessa alternativ är särskilt relevanta när vädret är kallt.Om det befintliga systemet inte har en sådan funktion kommer det lättare att få kall luft i vardagsrummen. Som ett resultat kan detta leda till katarralsjukdomar i hushållet.

En viktig komponent i sådana system är filtrering. Sådana ventilationsalternativ kan ha en mängd olika filter. Det kan inte bara vara standardvarianter i ett rutnät, men också mycket effektiva element som har en snygg interlacing av tunna fibrer. Speciella kolfilter kan också vara närvarande. Dessa delar är ansvariga för kvarhållandet av skadliga gaser och obehagliga lukt.

DIY installation

Det verkar för många användare att självmonteringen av inloppsventilationssystemet är en mycket arbetskrävande process som endast en erfaren mästare kan hantera. Faktum är att det inte är svårt att utföra allt arbete. Allt kan göras för hand. Det viktigaste är att följa handboken och göra allt väldigt noggrant. Låt oss se hur installationen av ventilation i lägenheten ska ske. Vid installationen av ett enkelt ventilationssystem från ägarna kan det ta högst 3 dagar.Om en komplex installation väljs, tar det ungefär två veckor.

Komponenterna i systemet i lägenheten:

 • fläkt;
 • ventil;
 • filter;
 • luftkanaler;
 • värme delar;
 • trycksensorer;
 • slangklämmor;
 • termostater.

Stålramen, som är fastsatt på väggen med skruvar, är en av de viktigaste fastsättningskomponenterna. Installation av ventilation i en stadslägenhet ligner mycket på samlingen av olika delar av konstruktören. Tidigare (även före universal användning av PVC-fönster) penetrerades friskluft i bostadshus endast genom fönsterluckor och väggar. Således fungerade naturlig luftventilation, vilket inte krävde komplext installationsarbete. Öppna fönster ökade endast luftcirkulationen, men denna åtgärd var givetvis tillfällig. Det är därför självinstallation av systemet med filter idag är så i efterfrågan.

För självständigt arbete behöver du verktyg som en puncher, skruvmejslar och en kniv.

Från de material du behöver lagra:

 • bagagefilter;
 • huvudfläkt;
 • plaströrledningar;
 • plastbehållare.

Du måste välja rätt filter korrekt. Du kan använda bagagealternativet där rördiametern är 100 mm. Sådana produkter finns i specialaffärer i de avdelningar som säljer de element som är nödvändiga för att montera ventilation. När det gäller fläkten är det tillåtet att lägga i sin kapacitet en bagageanordning, vars prestanda är 150 kubikmeter. m / h De flesta konsumenter föredrar fans som har en mycket låg ljudnivå. Glöm inte heller om luftventilens installation, så att filtret bara fungerar i rätt riktning. Ibland är ventilerna inbyggda in i fansen.

Nu behöver du installera en filtreringsinstallation. Till exempel i ett betongloft på en loggia borde ett hål leda till gatan, och sedan ska ett luftutlopp läggas av avloppsrör av plast med en diameter av 50 mm och en adapter från 50 till 100 mm. Det är tillåtet att stänga kroppsdelen av filtret med dekorativ plast, fäst ett par hörn mot väggen och lägg sedan en gummipackning på dem för att minska vibrationsbelastningen och fixa sedan själva filtret. För att fånga bra damm måste du ställa in vattenfiltret.Det är också möjligt att använda en behållare fylld med vatten för detta. I detta läge är det nödvändigt att rikta luftflödet från fläkten. Under sommarsäsongen kommer ett sådant system att fungera perfekt, men på vintern kommer ett sådant hemlagat filter inte längre att fungera.

I tygens roll för filtret är det tillåtet att använda ett filter som är speciellt utformat för köksekstrakter. Så, från en remsa visas ca 3 små filter.

För att göra dem enklare att skära är det värt att använda mallar från mer täta material som kartong. Vid denna installation kan anses vara komplett. Om du gjorde allt på rätt sätt, kommer inloppsventilen att fungera mycket länge. Det är bara nödvändigt att byta filterduk från tid till annan.

Specialistrecensioner

Experter tror att installationen av högkvalitativt ventilationssystem i en stadslägenhet ger dig möjlighet att skapa en hälsosam atmosfär. Dessutom, om vi tar hänsyn till det faktum att det är möjligt att etablera sådana strukturer självständigt, med hänvisning till budgetmaterial, så kan vi säkert dra slutsatsen att de inte bara är praktiska men också fördelaktiga.

Experter rekommenderar också starkt att installera i lägenhetenfriskluftsventilation av god kvalitet, om husets fönster ständigt ackumuleras och i varmt väder är det väldigt varmt. Installation av ett ordentligt valt system eliminerar sådana obehagliga problem.

Att döma av recensioner av professionella är sådana ventilationssystem mycket relevanta och rekommenderas. Det är bara nödvändigt att ansvarsfullt närma sig sitt val och installation. Om vi ​​pratar om den komplicerade konstruktionen av stora storlekar, är det bättre att inte riskera det, men vända sig till erfarna installatörer.

Användbara tips

Bristen på högkvalitativ ventilation i en bostad kan indikeras inte bara av kondensat som ackumuleras på olika ytor utan också av stagnation av obehagliga lukt. I en väl "konserverad" lägenhet under lång tid finns det alla smaker som åtföljer en person under hela livet. Om du har märkt ett sådant problem bör du tänka på behovet av att installera bra ventilation.

Luftning i vardagsrummet kan inte bara vara mekaniskt utan också automatiskt. I det andra fallet placeras en speciell servostyrning på gångjärnet. Denna enhet är programmerad för att öppna transomen på grund av angivna tidsintervaller eller kompletteras med en speciell vädergivare.En sådan mekanism svarar på förändringar i fuktighet och atmosfären som helhet. Till exempel, under starkt regn, snö eller vind, kommer en sådan sensor att fungera, varefter fönstret stängs.

Vägginloppsventilerna anses vara de mest produktiva, men det är bäst att installera dem i vardagsrum på ett tillräckligt stort område. Fönsterflöden är också lämpliga för små utrymmen.

Observera - om du använder extra ventilationskomponenter kommer inflödet, liksom dess hastighet, att minska avsevärt.

När du har installerat inloppsventilation med filter i din lägenhet, måste du komma ihåg om aktuellt underhåll av sådana enheter. Dessutom behöver sådana strukturer regelbundet ersättande av filterelement. Försumma inte sådana förfaranden, eftersom tack vare dem kommer systemet att vara mycket längre och kommer inte att orsaka onödiga problem.

Köp endast högkvalitativa ventilationssystem som tillverkats av välrenommerade tillverkare. De mest populära av dem är Mitsubishi Electric, Electrolux och Ballu Machine, som erbjuder kunderna högkvalitativa produkter av olika modifieringar (inklusive väldesignade men billiga split-system). Produkterna från dessa världsberömda märken är tidtestade och har ett briljant rykte.

Bland de mekaniska ventilatorerna som finns på den moderna marknaden visade sig modellerna med bas- och kolfilter, liksom luftvärme, bäst av allt. Sådana produkter är den perfekta lösningen för dem som lever i kalla klimat. Ventilationsenheter och fläktar rekommenderas att placeras i separata rum (så långt som möjligt från vardagsrummen).

Om vi ​​pratar om en lägenhet, kommer de bästa platserna att vara en balkong, loggia, omklädningsrum eller tvättstuga. Det är lämpligt att använda kanaler av metall eller plast. Dessutom är det bäst att välja delar av en cirkulär sektion än rektangulär.

Om du väljer att installera en flexibel kanal, bör du tänka på att de bara ska installeras för att fästa olika ventilationskomponenter, t.ex. galler eller fläktar. Dessutom är det tillåtet att spela in dem endast på de platser där de kommer att vara öppen tillgång i framtiden.

Tvångs- och avgasutrustning rekommenderas att köpas med ett ljudisolerande hölje. Sådana alternativ kommer att arbeta tyst, vilket säkert kommer att hushålla, särskilt på natten.Glöm inte att all ventilationsutrustning måste lämnas öppen, eftersom den måste betjänas i tid.

För mer om ventilation i en lägenhet med expertrekommendationer, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum