LED taklampor: placering och design alternativ

 LED taklampor: placering och design alternativ

LED takbelysning är en original designlösning som gör takzonen unik. För att denna takdesign ska vara snygg och lämplig, är det nödvändigt att studera subtiliteterna i placeringen och de mest lönsamma designteknikerna.

Särskilda funktioner

LED-remsa är en funktionell belysningsenhet med en massa diodlampor. Designen består av en bas med en självhäftande yta och en skyddande film. Vissa sorter är fastsatta i taket med plastklämmor.I själva verket finns hjälpkomponenterna, kontaktplattan och lysdioderna. För att göra belysningen enhetlig placeras ljuskällorna på samma avstånd från varandra.

Detta material är ganska flexibelt, bandet säljs i rullar, vilket utesluter bildandet av veckor och har skärlinjer. Det är en extrabelysning, även om strömmen i denna belysningsenhet ofta gör att du kan byta ut den centrala belysningen. Strömförbrukningen på 1 m av tejpen är från 4,8 till 25 watt.

Antalet LED-lampor per 1 m kan vara från 30 till 240 stycken. Dess unikhet ligger i sin ekonomi: segmentet med 10 meter längd när det gäller strömförbrukning är mindre än en vanlig glödlampa.

Motståndskraften eliminerar möjligheten av en spänningsöverskott, de begränsar strömflödet. Bredden på tejpen kan nå 5 cm. Lysdiodens storlek är också annorlunda, därför kommer vissa sorter att lysa ljusare än andra. Om det är nödvändigt att öka intensiteten i takbelysningen, ibland löds en ytterligare rad dioder till bandet.

Genom täthet är LED-remsor uppdelade i tre typer:

 • inte ha täthet (för vanliga rum);
 • med en genomsnittlig grad av skydd mot fuktighet (för rum med hög luftfuktighet);
 • i silikon, motståndskraftig mot vatten (för badrummet).

På den moderna marknaden presenteras sådana produkter i form av band med klassisk vit färg, RGB-sorter och enfärgad bakgrundsbelysning.

fördelar

LED-bakgrundsbelysning i form av ett band är bekvämt och olika kvalitet.

Det är ett eftertraktat takdesignverktyg av flera anledningar:

 • är en perfekt metod för att uppdatera interiörets sammansättning i varje rum;
 • sätter en unik atmosfär för alla rum;
 • skiljer sig i lika och mjukriktad luminiscens utan att blinka och ljuda;
 • fäst direkt till taket
 • sparar energiförbrukningen avsevärt
 • har en attraktiv design;
 • hållbar - har en livslängd på ca 10 år;
 • det utmärks av möjligheten att välja färgskärm för den inre kompositionen;
 • På grund av flexibiliteten kan du ta någon form;
 • oskadlig, avger inte giftiga ämnen i luften under drift;
 • brandsäker;
 • Inverkar inte på TV-signaler och kommunikation (påverkar inte).

Sådan tejp kan vara dekoration av alla rum i bostaden.

Du kan dekorera taket med det:

 • vardagsrum;
 • plantskolan;
 • korridoren;
 • korridoren;
 • badrum;
 • vikområde
 • kök;
 • arbetsskåp;
 • hem bibliotek;
 • glaserad loggia;
 • balkong;
 • pentry.

Tape LED-bakgrundsbelysning har ett överkomligt pris. Det är enkelt att installera, installationen kan ske manuellt utan att involvera externa experter.

7 foto

Urvalskriterier

Tape belysning på LED-lampor har många sorter. Innan du köper bestämt med typen av belysning.

Om den här tejpen kommer att fungera som allmän belysning, ta bort alla belysningsapparater från taket. Därefter fixar de på taket flera band med större kraft, placerar dem runt omkretsen, liksom bakom sträcktaftfilmen (dyr metod). För att betona konturerna är denna självhäftande bakgrundsbelysning fixerad runt nischernas omkrets, vilket skapar diffust ljus och en visuell effekt av ökat utrymme.

Om du behöver markera det formade utsprånget kan du repetera sin form delvis, vilket är särskilt viktigt för upphängda strukturer. Flexibiliteten hos tejpen begränsar inte kurvens krökning.

Om takbelysningen planeras upprepas, t ex genom att markera formen av en spegel eller mot ett köksförkläde, förvärva sorter som är identiska i luminescens.Att välja LED-remsan korrekt och inte gå vilse i ett brett sortiment av det presenterade sortimentet, måste du bestämma vilken typ av montering, glödets nyans, ljuskällans kraft och deras kvantitet. Den designtänkande som den slutliga effekten av ljusöverföringen beror på är också viktig.

Därför är det värt att uppmärksamma till substratet när man köper det: det är oönskade att det fångar ögat. Det blir färgen på takets huvudbakgrund. Det kan inte bara vara vit. På marknaden för sådana produkter kan du hitta alternativ med en brun, grå och jämn transparent bas.

Glödton

Band är inte helt enkelt uppdelade i monokromatiska och färgade. I det första fallet är det glödlampor som bara brinner i en nyans (till exempel vit, blå, gul, orange, grön). Dessutom kan dessa sorter avge infraröd och ultraviolett ljus. Den andra är ett band med inbyggda glödlampor som kan tändas i olika färger växelvis eller samtidigt. Olika egenskaper hos banden påverkar priset: alternativ med ljuskopplingsläget är dyrare.

Kraft och täthet av boende

Om huvudkravet för belysning är ljusflödes ljusstyrka är det nödvändigt att köpa en produkt med ett mindre intervall mellan dioderna. I detta fall kommer strömförbrukningen att vara större än för sorter med glesa glödlampor. Om belysningen i takets konstruktion bara har en dekorativ funktion, är det tillräckligt att köpa för takzonens LED-lampa - ett system med antalet lysdioder per 1 m ca 30-60 bitar. För huvudbelysningen är ett band med antalet lökar 120-240 stycken per 1 m längd lämplig.

Samtidigt är nyansen viktig: ju större rummet, ju större bredden på tejpen är. En smal version på högt tak på ett stort område kommer att gå vilse. Det är bättre att dekorera takytan med ett brett utbud med LED i 2 rader.

Läraravgift

Faktum är att allt är enkelt: Förkortningen SMD, som anges på tejpen, betyder "anordning för montering på ytan." Bredvid bokstäverna finns 4 siffror: det här är längden och bredden på en enda LED. Av de presenterade alternativen är de mest relevanta alternativen parametrarna 3020 (3 x 2 mm), 3528 (3,5 x 2,8 mm), 5050 (5 x 5 mm). Ju fler dioder och dens placering är desto ljusare kommer de att lysa.Varje typ av tejp har en annan effekt. Exempelvis förbrukar SMD 3528 med antalet dioder 60 stycken per 1 m 4,8 W, om ljuskällan är 120, är ​​effekten 9,6 W. Om de är 240 är förbrukningen 19,6 watt.

Metrisk område

Bandets metriska område beror på omkretsen av det limmade takplanet. Eftersom lysdioderna kännetecknas av glödets intensitet köps det inte slumpmässigt: om utrymmet är litet kommer det överskottsljus att slå ögonen. Enkelt uttryckt kommer en total volym på 11 watt att ersätta en glödlampa med 100 watt.

För att välja ljusnivå, mäta det önskade metriska området för det upplysta området med hjälp av ett måttband. Därefter multipliceras den resulterande siffran med effekten på 1 m band. Det här värdet gör att du kan bestämma om du köper en strömförsörjning eller kontroller, om du vill dekorera taket du planerar att köpa ett band med färgade lampor.

Längden på tejpen för belysning av taket är som regel 5 meter, men idag kan en sådan produkt köpas i ett segment av mindre längd.

Skyddsklass

Varje typ av band med LED är utformad för att dekorera taket för olika typer av lokaler.

Återvändande till ämnet notation är det värt att överväga varumärkena:

 • IP 20 är en etikett som indikerar möjligheten att använda LED-remsor i torra rum (vardagsrum, barn, arbetsrum, korridorer).
 • IP 65 är en indikator som anger att brädan bibehåller kontakten med fukt, det kan användas i "våta" zoner (platser där läckage är möjligt överst i grannarna).
 • IP 68 - kategori med isolering.

Vid köp är det värt att överväga att sorterna med ett silikonlager för att dekorera taket inte är lämpliga, eftersom de hindrar ljusflödesintensiteten och tvingar substratet att värma upp vilket gör att takytan blir uppvärmd.

montering

Installera LED-lampor med egna händer är enkelt. Men innan du installerar är det värt att beakta det faktum att banden sprider en del av energi i form av värme. Därför, innan du fixar och kopplar in bakgrundsbelysningen, är det i vissa rum nödvändigt att överväga isolering. För högre effektdioder kan detta vara ett aluminiumsubstrat. Om bakgrundsbelysningen är liten är lampan nödvändig som dekorativ belysning, isolering är inte nödvändig.

I sockeln

Denna metod är bekväm eftersom bakgrundsbelysningen kan monteras i taket efter installationen av takbeläggningen.Huvuduppgiften är att köpa en attraktiv ytterplint, medan det är viktigt att anse att det inte var tunt. Detta kan orsaka att bakgrundsbelysningen förlorar uttrycksförmågan. I början av arbetet sätts sockeln fast i taket med ett tillförlitligt lim (till exempel flytande naglar) och lämnar en kanal ca 8 - 10 cm från taket. För att säkerställa att takskenorna är jämn kan du markera med en nivå.

Efter inställning och torkning fortsätt limet till bandet. För att göra detta rengörs ytan av sockeln, limskiktet tas bort från baksidan av bakgrundsbelysningen, och de är monterade på takets eller baksidans baksida i spalten kvar. Om du lägger självhäftande tejp verkar otillförlitligt kan du lima det på flera ställen med silikonlim eller dubbelsidigt tejp. Det återstår att ansluta strömförsörjningen, och för flerfärgade sorter av RGB-box, ges polariteten. Efter att du har kontrollerat spänningen i systemet kan du ansluta bandet till nätaggregatet 220V.

I gipsskivan

Du kan dölja bakgrundsbelysningen i en gipsfältlåda under montering av taket. Vid installationen av systemet görs en öppen eller sluten nisch för att lägga in den inbyggda bandbelysningen.Boxens utformning är gjord genom att markera, ansluta bärarprofiler med CD-element till väggarna och bilda en nisch. I det här fallet, oavsett system (en nivå, två nivåer eller flera nivåer) måste du montera den med ett gap på 10 cm för att säkerställa ljusets passage från LED-lamporna.

Plåtar av gipsskivor placeras på ramen, vilket ger en nisch för bandbelysning. Lådans omkrets är stängd av en sida (hörn), som ytterligare kommer att gömma tejpfästet. Sömmarna är maskerade, primerade och målade, så är självhäftande bakgrundsbelysning monterad direkt på gipset. Fixeringen utförs på ett sådant sätt att LED-lampans ljus riktas uppåt. Efter att ha observerat polariteten måste systemet anslutas till strömledarna.

utformning

Dekorera taket med LED-remsor varierat. Det beror på de kreativa förmågorna, takets designfunktioner, förekomsten av utsprång, mönster och typ av lampor. Ljusband kan placeras runt takets omkrets, för att vara ett inslag av dekoration av strukturer på flera nivåer. Det finns många variationer av sin plats, i varje fall skapar den en individuell effekt.

Särskilt intressant är takbelysningen LED-remsa, som deltar i betoningen på konstruktionerna. Till exempel skulle en höjdpunkt på den andra nivån med en kombination av ett tejp och en central lampa vara vacker. Samtidigt försöker de att välja bakgrundsbelysning på ett sådant sätt att dess skugga sammanfaller i temperatur med det centrala ljuset.

Tejpen som döljs i nischen i den upphängda strukturen kommer att betona önskad takzon, på grund av vilken du kan zonera rummet. På så sätt kan du tilldela en matplats i vardagsrummet, i kombination med matsalen. Samma teknik kan positivt betona gästområdet och skapa en speciell atmosfär i det på grund av färgtonen.

Bakgrundsbelysningen hos en viss del av takkompositionen är vacker. Detta kan vara en monokromatisk beläggning eller utformningen av ett stretchloft med fotoutskrifter. Användningen av en diodband runt omkretsen av bilden ger bilden en volym och en speciell effekt. Belysning små utskrifter ändrar deras uppfattning, det är ett verktyg för att lägga till önskat humör till inredningen. Sådan belysning gör taket visuellt bredare och enklare, även om konstruktionen består av flera nivåer.

Saker och konsistens av taket.LED-belysningen reflekteras till exempel i en blank doft, som visuellt ger ljus till rymden, vilket är särskilt viktigt för rum med fönster mot norrsidan och utrymmen med små fönsteröppningar. Diodens riktning uppåt skapar ett mjukt ljus, fixering till nischens sida ger riktningsflöde och effekten av ett högt tak.

Att installera tejpen mellan beläggningsmaterialet och basen skapar en illusion av glöd från insidan. Komplicerad mottagning är att skapa designbelysning med hjälp av ett tejp inuti sträcktaket. Ofta för sådana system använder ytterligare trådar med en källa av luminescens vid ändarna av fibrerna.

Tips och tricks

För att göra belysningen så korrekt som möjligt måste fästplatserna sättas fast med hjälp av en kontakt eller ett lödstryk. Samtidigt är det omöjligt att påverka materialet i mer än 10 sekunder. I monokroma sorter är det nödvändigt att ansluta kontakterna "+" och "-".

I RGB-kort kombineras kontakterna baserat på färg och märkning, där:

 • R är röd;
 • G - grön;
 • B är blå;
 • 4 kontakt = 12 eller 24 V.

Transformatorns kabel är ansluten till kontakterna N och L.Om ett RGB-tejp är anslutet, läggs en kontroller till systemet. Det är viktigt att inte förvirra värdena "+" och "-", det kan leda till bandbrott. När du gör en anslutning, överväga att transformatorn är konstruerad för maximal total bakgrundsljuslängde upp till 15 m. Om omkretsen av diodens bakgrundsbelysning är större måste en extra strömförsörjning läggas till i systemet.

För att inte lida längre från negativ färguppfattning, måste tejpen väljas korrekt. Köp inte en enkelfärgsmodell av bakgrundsbelysningen. Tänk på effekten av skugga: röd färg provocerar ångest och aggression, blå lugn i början, men med konstant glöd, det provar förtvivlan dag efter dag, sedan depression.

Gult ljus med daglig belysning av rymden skapar en deprimerande atmosfär. Violett är bra för tillfällig belysning i unga hushålls rum, men det är kontraindicerat för äldre familjemedlemmar. Därför är det av praktiska skäl viktigt att välja mellan vitt ljus under dagsljus och sorter med färgbyte. Detta gör det möjligt att variera ljustonens nyans genom humör, utan att vänja sig vid dem.

Glöm inte att rengöra ytan innan du limmar LED-remsan. Så hon kommer att hålla henne säkrare och längre. Även om i första hand ytan, till exempel takskenorna, verkar vara ren, är det värt att torka den, vilket eliminerar damm som kan orsaka avskalning av det klibbiga skiktet. Klipp bandet kan bara vara på platser markerade för skärning.

Vackra exempel i inredningen

För att välja ditt alternativ för att belysa taket med LED-tejp, kan du hänvisa till exempel på vacker design från fotogalleriet.

 • Ett klassiskt exempel på accenting av taklampa med tejpbelysning kombinerad med strålkastare.
 • Flexibla band bäst betonar de lockiga linjerna i taket på två plan, vilket accentuerar gästrummet i vardagsrummet.
 • Valet av en komplex design av en matplats med en bordsreck ser ovanligt ut, men det är inte utan harmoni.
 • Med en kombination av LED-belysning och strålkastare på grund av olika nyanser kan du skapa en fin takkomposition.
 • En ovanlig version av de inbyggda bandljusen med effekten av blixten på taket ser imponerande ut.
 • Att betona ett tak på flera nivåer med bakgrundsbelysning av olika färger skapar en unik effekt.
 • Val av ett litet fragment av sträcktaket med tejpbelysning skapar illusionen av realismen i bilden.

I den här videon hittar du en mästerklass på installation av LED-tejp och användbara tips som hjälper dig att undvika vanliga misstag.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum