Polycotton: egenskaper, komposition och omfattning

Polycotton är en av de mest populära typerna av blandade tyger och används ofta för sömnad av sängkläder och hemtextilier.

Vad är det

Polycotton kallas det moderna kombinerade tyget, som består av syntetiska och naturliga trådar, som uppfanns i mitten av förra seklet i USA och snabbt blev populär över hela världen.

Genom att blanda bomull och polyester lyckades teknikerna få ett hygroskopiskt, andningsbart och hållbart material som absorberade de bästa egenskaperna hos båda fibrerna. Närvaron av syntetik ledde till att ljusa färger skapades under färgning, och närvaron av bomullstrådar gjorde tyget andas och behagligt att röra vid. Dessutom är polyestermaterialet inte utsatt för krympning och är mycket billigare än tyger av naturligt bomull.

Närvaron av syntetfibrer tillåter inte tyget att rynka, och naturliga fibrer garanterar dess allergivänliga och miljövänliga egenskaper.

Tygkomposition

Andelen bomull och polyester i polyk bomull är inte konstant. Det finns fyra typer av material, som var och en har sina egna egenskaper och kostnader. Till exempel, tyget, som består av 65% bomull och 35% syntetisk, är den dyraste. Detta beror på det mycket höga innehållet av naturfibrer, vilket gör materialet så nära som möjligt till naturliga bomullstyg.

Nästa Typen representeras av tyger med lika stora förhållanden av polyester och bomull. De kännetecknas av bra ventilation och hög hållfasthet. Det kostar lite billigare än den tidigare typen, men det är svårt att kalla det ett budgetalternativ.

Den tredje och fjärde typen av tyger är bland de billiga materialen, varför de är särskilt populära bland konsumenterna. En av dem innehåller 35% bomull vs 65% syntetik och har hög slitstyrka och ganska god andningsförmåga.

Den andra är den mest budgetmässiga typen av material och ingår i sin sammansättning endast 15% av naturliga trådar och 85% - artificiell. Materialet tvättas lätt och har en hög motståndskraft av färger.Varaktigheten hos produkter gjorda av sådant tyg kommer att vara något lägre än för produkter med 100% syntetiskt innehåll, men i jämförelse med tidigare typer anses denna duk vara den mest hållbara.

Fördelar och nackdelar

Stabil konsumenternas efterfrågan och polycottonets höga popularitet beror på ett antal viktiga fördelar med detta material.

  • Hög hållbarhet och lång livslängd för tyget skiljer det från helt naturliga trasor.
  • Färgens ljusstyrka och hållbarhet kan användas för tillverkning av kläder och sängkläder.
  • Tygets lågkrossningsförmåga gör det möjligt för polykottonprodukter att hålla ett snyggt utseende. Denna egenskap hos materialet är speciellt värdefull vid produktion av sportkläder och sängkläder, som efter tvätt inte kan strykas.
  • Saker från polycotton krymper inte och deformeras inte genom regelbunden tvättning i skrivmaskinen. Dessutom tvättas produkterna snabbt och torkas mycket snabbt.
  • Hög hygien av polykotton-saker beror på materialets utmärkta hygroskopicitet och förmåga att fritt passera luften.
  • Den bekväma kostnaden för blandat tyg skiljer sig fördelaktigt från många naturliga dukar.

Men tillsammans med uppenbara fördelar har Polycotton några nackdelar. I grund och botten förklaras deras närvaro av närvaron av syntetfibrer, eftersom deras kvantitativa innehåll ökar, blir defekterna mer uttalade. Till exempel, Stora mängder polyester kan orsaka allergiska hudreaktioner.

Dessutom, efter frekventa tvättar på tyget, bildas pelletsna, vilket givetvis inte ökar till hennes estetik och attraktivitet.

Polykarbonatartiklar är benägna att ackumulera statisk elektricitet och därmed locka till damm och fina mekaniska skräp (trådar, hår och hår).

Ovanstående nackdelar är ofta orsaken till att man inte köper polycotton sängkläder. Trots prisskillnaden föredrar konsumenterna oftare 100% bomullslakan, som inte elektrifierar, andas, är helt hygroskopisk och orsakar inte allergiska reaktioner.

Om du väljer produkter med en lägre andel polyester, men inte mer än 50% av den totala volymen, kanske du inte märker någon särskild skillnad mellan polycotton och naturmaterial.

Detta beror på det faktum att bomull, som är närvarande även i en låg procentandel, kan ge höghygieniska egenskaper hos materialet. Tyger med högt innehåll av syntetik bör användas för syning av täcker, kökshanddukar, dukar och gardiner.

typer

Polycotton klassificeras enligt flera kriterier, varav den viktigaste är vävtypen.

Enligt detta kriterium är tygerna indelade i tre typer.

  1. Enkel vävning är ett klassiskt arrangemang av trådarna, där varp och väft är kopplade växelvis. Resultatet är ett jämnt dubbelsidigt tyg.
  2. Material med twill typ av vävning Det presenteras av tyg där på varje tråd av en anka finns 2-3 trådar av en grund. Tack vare detta arrangemang av trådarna är det möjligt att åstadkomma ett skift med en tråd och att bilda diagonala skal på tyget.
  3. Satin-vävduk Det spinnas med en teknik som liknar twill vävning, med den enda skillnaden att en väft tråd täcker två till tre och fyra trådar i basen samtidigt.Som ett resultat skiftar steget till två eller flera trådar och bildar därigenom en duk med ett slätt ansikte och en något grov insida.

Nästa kriterium genom vilket polykotorn utmärks är typ av färgning. På den här grunden dukar är uppdelade i blekt och färgat. De första tillverkas i en vävfabrik i staden Ivanovo och utmärks av ren vit. Sängkläder, sys av blekt polycotton, används i stor utsträckning inom hotell och anläggning.

De släta doftdukarna har en djup likformig färg och är mycket efterfrågade vid tillverkningen av sängkläder för hemmet.

Var används?

Användningen av polycotton är tillräckligt stor. Enkel eller enfärgad trasa som används för att sya sängkläder, som madrassöverdrag, örngott, sängkläder, lakan och täckdukar. Blekt tyg är oumbärligt vid tillverkningen av beställningar för att skräddarsy sängkläder för hotell, sjukhus, sanatorier och passagerarbussar med långdistans.

På grund av närvaron i sammansättningen av polyestergarn är sådana underkläder lätt blekta och tål väl den termiska antibakteriella behandlingen som är nödvändig för denna kategori av tvätt.

Flerfärgade dukar används också aktivt för sömnad av sängkläder och hemtextil och anses vara den mest eftertraktade produktgruppen i det här segmentet. Polycotton reagerar bra på quiltning. Detta beror på närvaron av syntetiska trådar som förhindrar bildandet av stora hål från nålen under quiltning.

Quiltat material är väldigt populärt och oumbärligt vid sömnad på täcker, filtar och madrasser.

Vid självständig produktion av sängkläder eller hemtextilier är det emellertid nödvändigt att följa vissa regler för användningen av en eller annan typ av polycotton.

Tyg, inklusive 50% syntet, rekommenderas inte för tillverkning av barns uppsättningar. Detta beror på den låga hygroskopiciteten och dålig ventilation av materialet.

Men gardiner, madrasser, dukar, servetter och köksförkläden, sys av sådant tyg, kommer att präglas av ökad motståndskraft mot föroreningar, lång livslängd och möjlighet att snabbt tvätta. Och vice versa - tyger med högt innehåll av bomull är ett idealiskt alternativ för tillverkning av skjortor, blusar, sportkläder, klänningar och barns sängkläder.Sådana produkter kommer inte att hindra avlägsnande av fukt från kroppen och låta det andas.

Skötselanvisningar

Trots att polycottonprodukter absolut inte kräver att de bryr sig, måste vissa regler för hantering av dem följas. Så, innan du använder den nya tvätten, rekommenderas att skölja det i kallt vatten och all ytterligare tvättning bör ske i vatten med en temperatur som inte överstiger 40 grader.

Färgade tyger rekommenderas inte att bleka med klorhaltiga ämnen, annars finns det risk för förlust av färg och förlust av produktens attraktivitet.

Spinnande saker bör ske med låga hastigheter, och det rekommenderas att torka polycottonen bort från värmeapparater och direkt solljus. Före torkning ska produkten skakas väl och rakas - det gör att du kan undvika att stryka och ge tyget ett snyggt utseende. Om behovet av att stryka saken fortfarande uppstod, bör strykjärnet ställas in på "silke".

recensioner

I allmänhet svarar konsumenterna väl på polycotton. Det noteras lågt i jämförelse med naturliga tyger, kostnaden och förmågan att göra utan att stryka.Idrottare noterar användbarheten hos T-shirts med högt innehåll av syntetik. Under seriösa träningspassar, fortsätter bomullskläder, även om den absorberar svett snabbt, för lång tid.

Syntetisk tvärtom torkar snabbt och ger inte idrottaren en obehaglig känsla av våta kläder efter avslutad träning eller under paus i klasser.

Också uppmärksammas på det goda tvättresultatet. Om bomullsprodukter ofta kräver blekning, och ibland ytterligare blötläggning, tvättas tyger med högt innehåll av syntetiska ämnen omedelbart. Bland nackdelarna är dålig ventilation och bildning av pellets. Och inte en produkt är försäkrad från sitt utseende, oavsett hur delikat det är raderat. Med tiden rullar även högsta kvalitet saker.

Men trots några brister är polycotton ett mycket högkvalitativt och populärt modernt material.

Faktumet att en sådan polycotton, se nästa video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum