Tak i "Khrusjtjov": hur man eliminerar bristerna i standardhöjden?

Bostadsfrågor i vårt land tar upp den första platsen i deras relevans. Lägenheter i fem våningar byggs inte mer som något hemskt och opretentiöst, snarare är de prisvärda bostäder på sekundärmarknaden. Ombyggnad, modern renovering och unik design kan ge sådan boende nyhet och karisma.

Khrusjtjov: i trånga, men inte arg

Khrushchev på 5 våningar är en mönstrad liten femvånings tegel och panelhus med lågt i tak. Arkitektonisk betydelse i sovjetiska tider hade sådana byggnader inte: de byggdes med endast ett syfte - eliminering av bostadsbrist. Det finns många klagomål om sovjetiska byggnader, men du måste förstå och ta hänsyn till att många familjer med hjälp av maximal billighet och snabb konstruktion kunde få sina egna bostadsfält.

Början av en stram krusjtjov tar redan i trapphuset: platsen är smalare än vad normen kräver, problematisk rörelse av stora möbler och andra varor.

Bland de många problem som ägaren av sådana bostäder står inför är ofullständigheten av takbeläggningar, ojämnhet, konvexitet, sömmarna mellan plattorna och naturligtvis en liten standardhöjd, som i genomsnitt är 2,48 till 2,6 m. Därför är frågan om visuell ökning Utrymmet är särskilt akut. Och med oprofessionell installation blir boende obehagligt för att leva.

Att göra reparationer i sådana hus är ett extremt svårt problem. På grund av det lilla området och de låga taken är lyxiga ljuskronor inte lämpliga här, och ultramoderna teknologier i form av spänningsytor med utsökt volymetrisk inredning kommer inte alltid att vara lämpliga. I en sådan lägenhet är det ganska svårt att reparera taket, och för att det ska lyckas måste du ta hänsyn till alla funktioner i typiska byggnader.

Innan du börjar reparera taket måste du ta reda på syftet med sådant arbete: du behöver bara uppdatera ytan eller radikalt ändra den så att den blir en del av lägenheten.

Tak typer

Moderna takdesigner är:

  • gipsplatta suspenderad;
  • sträcka taket.

Gipsplatta falskt tak

På grund av stabiliteten i mekaniska skador och lätta designändringar är mycket populär. Tak kan vara flera lager eller helst, kan målas i olika färger. För att installera måste du anbringa en etikett, fixa ramen och utföra arbetet med att lägga gipsskivor, ta bort lederna. Det är också värt att uppmärksamma det grova arbetet med ytbehandling och utjämning.

Då kan du börja arbeta med belysning: Taket bör sänkas om ett integrerat ljussystem är planerat, eller speciella hål ska till exempel göras för en lampa. Konstruktioner av hängande tak av gipsskivor gör att du kan skapa flera olika system med olika krökta former och unik designdekoration. Det viktigaste är att inte överdriva det med volymetriska texturer, annars kommer toppen att "krossa" på sina ägares huvuden, och all delikatess har ingen betydelse.

Upphängande konstruktion är ganska möjligt att installera sina egna händer:

  1. Detta är en betydande kostnadsbesparing, eftersom de flesta av kostnaderna för att installera en upphängd konstruktion upptas av installatörernas tjänster.
  2. Detta gör det möjligt för dig att översätta till verkligheten precis det koncept som du önskar, utan att begränsa din fantasi.

gips

För dessa arbeten, perfekt gips, tack vare vilken du kan ge önskad form till taket, för att göra en ovanlig konsistens. Justering kan göras på två huvudsakliga sätt: spridning och sprutning.

Gipset appliceras i två lager, medan det första inte korrigeras, den andra utförs efter en tid, och sedan slutar det sista lagret, det tillverkas med hjälp av ett specialverktyg - halvpennor.

spänning

Sträcktak bildar en obefläckad plan yta utan ytterligare arbete. Tillverkad av polymerväv eller PVC-film, resistent mot deformation. Dessutom är de mycket obehagliga i vården.

I sovjethem är det ganska ofta behov av renovering av elkablar.Också i den gamla bostadsområdet med förfalskade teknologier finns det stor sannolikhet för läckage av vatten och uppvärmningsrör.

Duken skapar ett särskilt skydd mot översvämning från ovan. Installation av takkonstruktionen möjliggör extra ljudisolering, vilket är viktigt för den typiska byggnaden, och ultramoderna dukar ackumulerar inte damm och är inte svåra att rengöra. Formen kan vara både platt och original: konisk, våg, flernivå. Det finns så många alternativ att valet bara beror på inredningen och dina smakpreferenser.

Det är inte möjligt att montera sträcktak med egna händer, för det här måste du anställa specialister. För denna typ av tak kräver särskild utrustning, erfarenhet och färdighetsinstallation. Installationsprocessen själv är tyvärr förknippad med en stor mängd skräp och damm, så du måste vara tålmodig och förbereda dig för våt rengöring.

Monteringshastighet

Att göra taket på gipsskivor tar ungefär 2 till 4 dagar, kanske längre, det beror på designens komplexitet. Taket av sträcktyp monteras väldigt snabbt, bokstavligen på 3-4 timmar.

Avrundat tak

Hittills är moderna material för utformning av alla typer av lokaler så olika att de tillåter att skapa kreativa lösningar. Rundade tak ökar deras popularitet, de kommer att vara speciellt intressanta för ägare av typiska sovjetiska hus, eftersom de visuellt utökar utrymmet och skapar en intressant design.

Akustiska sträcktak

Problem med ljudfördelning kan vara en riktig katastrof. Något, även det mest obetydliga ljudet, kan bli en krasch och röster - till ett eko.

Vanligtvis är Khrushchev inte särskilt framstående för ljudisolering., och för att eliminera överflödigt brus, kan du överväga att installera akustiska sträcktak. Vid användning av specialmaterial är det möjligt att uppnå perfekt frid och komfort. Denna typ av konstruktion är tillverkad av speciell mikroporös trasa eller polyesterväv impregnerad med polyuretan. Ytan är grov, utan en enda glansig glans.

Dess egenskaper gör att du kan använda absolut ett antal försänkta armaturer och komplexa strukturer på flera nivåer.Om det är önskvärt är det möjligt att applicera fotoutskrifter på vävbasen, detta kommer att lägga till en del passform på insidan.

Hur visuellt "höja" höjden på taket?

Det är ingen hemlighet att mörka toner kan öka höjden på något rum. Därför är färgschemat bättre att välja en cool och ljus palett. Till exempel kommer användningen av vanligt tapeter att lösa detta problem för ägare av lågt i tak och små områden. Väggens topp kan vara mörkt, och botten är ljus, det är önskvärt att limma tapeten noggrant, och plintar är bättre att ta bort.

Att använda vertikala linjer är också en populär lösning för att öka rymden, vilket generellt gör ett rum längre.

Användningen av spegelytor kommer att öka volymen till rummet och öka rummet som helhet.

Användningen av långa gardiner i inredningen och möblerna i stil med minimalism, klassisk eller modern kommer också att lösa problemet med utbyggnaden av rymden. Som de säger är ingenting överflödigt.

Med hjälp av vita tak kan du visuellt göra rummet i rummet bredare. Vit färg i detta fall skulle vara perfekt.

Och för finesser av experiment och ursprungliga idéer kommer att tycka om att använda blå i takytorna.Idealiskt är den himmelska paletten associerad med himlen och kan "lyfta" taket. Med andra nyanser kan detta resultat inte uppnås.

För låga tak finns en grundläggande regel. Oavsett vilken palett och färg du väljer - du får inte i något fall göra väggarna ljusare. Om taket är mycket mörkare än väggarna, så visuellt kommer det att "ta bort" höjden. Perfekt om - väggar och tak i samma palett.

Om gipsskivans version av taket är konstruerad, kommer LED-lamporna i mitten att hjälpa till med att skapa en intressant design på insidan av rummet utan att stjäla volymer.

Hur annars kan du visuellt öka taket, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum