Egenskaper av murbruk för tegelläggning och teknik för deras förberedelse

Innan du bestämmer dig för frågeställningen, bör du först och främst utvärdera din budget, för det är en sak att köpa tegelstenar och en annan att välja blandning av murverk. Det kan vara dyrare än tegelstenarna själva. Ofta väljer folk det billigaste alternativet, men det är inte alltid lämpligt. Att välja en lösning för dina behov bör du lära dig mer om typerna av blandningar, hur de skiljer sig, vad är deras fördelar och nackdelar.

Typer av murbruk morter

Det finns flera alternativ för murverkblandningar. Den vanligaste cementbaserade lösningen, som även kallas sandcement. Förutom murverk är det perfekt för grovt gips, såväl som betonggolv.Allt beror på konsistensen. En tjockare murbruk kommer att vara lämplig för murverk, det kommer inte att spridas under arbetet och lämnar inte fläckar, och murverket blir jämnt och snyggt, tegelstenarna kommer inte att röra sig.

Cementen mortel har en hel del minusar, dess styrka är den viktigaste. Blandningen efter torkning har en hög styvhet, i form av krympning av strukturen, i vilken ramen är tillverkad av betong eller termisk expansion kan murverk spränga och därigenom reducera styrkan i strukturen.

Ofta kräver murverk på cementmortel isolering.

Cement mortel kännetecknas av låg rörlighet, vilket inte är mycket väl manifesterad i byggnadsprocessen. Blandningens rörlighet bestäms av faktorn att den sprider sig över ytan under egen vikt. Motilitet kan minskas eller ökas genom tillsats av blandningskomponenter. Med den här egenskapen kan du fylla de vertikala och horisontella sömmarna jämnt.

Lime mortel, till skillnad från cement, är mer plast och varm. Men det är mycket mindre hållbart och därför används det sällan för murverk, som bär en stor last, mer avsedd för låghus.Den används huvudsakligen i torra rum. Calcareous blandningar torkar längre, vilket ökar tiden från läggning till avslutning av arbetet. Sådana lösningar rekommenderas sällan.

Cement-lime mortel är en typ av gyllene medelvärde. Det är ganska hållbart, duktilt och varmt vilket gör att det kan användas för nästan alla typer av murverk. Det är lätt att applicera, vilket ökar arbetshastigheten. Lämplig för att bygga väggar i torra och våta områden. Bibehåller den stora belastningen och tillvägagångssätt som lagerdesign.

Tillsammans med ovanstående, ofta använda cement-lermörtel, griper den snabbare cementkalk. Perfekt för användning i områden med låga temperaturer. Den har tillräcklig duktilitet och styrka.

Det används vanligtvis som ett alternativ till cementkalk.

Dessutom finns kommersiellt tillgängliga torrblandningar som enkelt behöver spädas med vatten i rätt proportioner. De har alla nödvändiga egenskaper som är lämpliga för olika typer av murverk. Sådana blandningar är mycket enklare att använda, men deras pris kan vara mycket högre än kostnaden för samma mängd lösning,kokta på egen hand.

Bland de färdiga lösningarna finns färgad murverkblandning. De är konstruerade för dekorativa tegelverk, men har en tillräcklig säkerhetsmarginal och skyddar murverket från skador. Sådana blandningar är resistenta mot frost och fukt, som ofta används för beklädnad av byggnader. Marknaden erbjuder ett stort urval av färger och nyanser av blandningen, du kan enkelt välja den för alla behov.

En färgblandning kan ha två användningsområden. I en av varianterna är en monokrom nyans nödvändig och blandningen ska inte klara sig mot murens allmänna bakgrund, därför är den vald för grundfärgen på tegelstenen. I en annan utföringsform är det nödvändigt att skilja strukturen hos tegelverket och lösningen av färg är vald kontrasterande. I sådana fall används ofta en vit lösning. Det finns möjlighet att välja färg för alla behov.

Det finns fortfarande värmebeständig blandning. De används för att lägga ugnar, eldstäder och skorstenar. Sådana lösningar deformeras inte vid upphettning och förlorar inte deras egenskaper.

Produktion av någon typ av stenugnar, liksom skorstensrör, rekommenderas endast med hjälp av värmebeständiga lösningar.Tillsammans med värmebeständiga tegelstenar bildar de en hållbar konstruktion som blir mycket mindre brandfarlig.

Sammansättning och proportioner

Proportionerna av alla typer av lösningar beräknas utifrån den belastning som kommer att vara på dem. Cementmortellen innehåller cement och som regel stenbrun. Det innehåller inledningsvis en liten andel lera, vilket ger plastisitet till lösningen. Flodsand är inte lämplig för dessa ändamål på grund av sin grova fraktion och en stor mängd föroreningar - det måste noggrant filtreras. Cement fungerar som ett bindande element, ju mer dess resultat desto hårdare blir resultatet efter torkning. Det påverkas också av cementets märke och färskhet. Över tiden tenderar oanvänd cement att försämras.

För murverk bör förhållandet mellan cement och sand vara 1/3. Eftersom morteln lämpar sig inte bara för murverk, kan andelen variera från 1/3 till 1/6 beroende på typ av arbete.

Kalkmortor består av snabbkalkad kalk eller limpasta, sand och vatten. Den optimala andelen är från 1/2 till 1/5 kalk till sand, beroende på kalkfettinnehållet.

Cementkalkmortel består av cement, släckt kalk, sand och vatten. I regel observeras proportioner 1/1/6 (cement, kalk och sand). Receptet för denna lösning är ganska enkelt, den är beredd enligt samma princip som kalk. Sådana lösningar kan användas för plastering.

Kompositionen hos den färdiga murbruksmörnet kan vara olika beroende på vilken typ av material som tegelstenen är tillverkad av. I princip består det av ett bindemedel, som kan vara cement eller kalk, och innehåller också ett fyllmedel och en mjukgörare - de är ofta sand och lera. I vissa fall, som en del av blandningarna, kan det finnas särskilda tillsatser för att öka hastigheten på torkning eller frostbeständighet mot arbete vid låga temperaturer.

Proportioner anges som regel på förpackningen i förhållandet mellan vatten och blandningen. Vid framställningen av sådana blandningar bringas alla ingredienser till en homogen massa, males och förpackas i förpackningar. Konsumenten kan bara följa anvisningarna.

För att få färgade lösningar i blandningen tillsätt det nödvändiga mineralpigmentet. De är inte föremål för blekning. Mix kan beställas på förfrågan.Annars skiljer sig dessa lösningar från de föregående endast till deras värde.

Värmebeständiga blandningar är baserade på cement, kalk eller lera. I vissa fall kan grunden vara gips. Har ett antal speciella tillsatser, vars kostnad kan vara för hög för självberedning av lösningen.

På grund av den höga kostnaden för färdiga blandningar är det ofta en uppgift att förbereda dem själv. För värmebeständiga lösningar kan komponenterna vara sand och lera. Lera är motståndskraftig mot höga temperaturer. Huvudkriteriet är dess fettinnehåll, användningen av magert lera är kontraindicerat, det överskottsliga fettinnehållet kan kompenseras av sand. Från denna typ av blandning bör ligga ugnen. Facing är bättre att producera en lösning på en cementbas eller kalk. Användning av färgmasonblandning är tillåtet.

Kalksten murverk innebär närvaron av asbest som ett förstärkande material. Det är känt för sin värmebeständighet.

Tillverkningsteknik

Att förbereda en lösning för murverk är vanligtvis inte svårt. I grund och botten är alla komponenter kommersiellt tillgängliga. Det enklaste sättet är att förbereda en cementmortel.I lämpliga proportioner bringas blandningen till en homogen komposition, varefter det är nödvändigt att späda det med vatten och blanda till ett visköst tillstånd. Det är viktigt att inte hälla vatten för mycket, eftersom blandningen kommer att bli för vätska, vilket kommer att komplicera processeringen av läggning och kommer att lämna fläckar. Dessutom kommer vätskelösningen att minska styrkan i strukturen.

Lime mortel är beredd på basis av lime deg, som kan beredas oberoende av snabb kalk eller köpa färdiga. Förbereda i ovanstående proportioner knådar kalkdeg och sand. Därefter späd ut allt med vatten. Det är viktigt att välja rätt konsistens, det ska likna gräddfil i tjocklek.

Cement-limemortor framställs enligt samma princip. Skillnaden är i närvaro av cement i kompositionen.

För beredning av lera lösningar är det nödvändigt att kontrollera lera fettinnehåll. För att göra detta är det nödvändigt att späda lera med vatten och blanda den med en slät tallrik tills konsistensen av gräddfil och sedan uppskatta den mängd lera som finns kvar på plattan efter att den har tagits bort från lösningen. Om lera skiktet är för tunt, ca 1 mm, anses det vara tunt och olämpligt för läggning.

Tjockt lager betyder att leran är för fet, den bör spädas med sand i större mängder än vanligt. Lera anses vara optimal om dess tjocklek på plattan kommer att vara 3-5 mm med små blodproppar. Lera blandad med sand, utspädd med vatten till konsistensen av gräddfil och sedan redo att gå.

konsumtion

Konsumtionsgraden av murbrukslimmor beräknas utifrån tjockleken på de uppförda väggarna, storleken och typen av tegelsten. Fast tegel kommer att kräva en mindre mängd murbruk än ihålig tegelsten. Och på väggarna av tegel, som har stora storlekar (en och en halv, dubbel), kommer det att krävas en mindre mängd murbruk än på samma mur av enstaka tegelsten. Förbrukningen beräknas vanligtvis på 1 kvadrat. m och 1 cu. m.

Tänk på ett exempel med en cementmortel. Om vi ​​pratar om väggens tjocklek finns det flera typer av murverk:

 • i halvsten
 • i en tegelsten;
 • i två tegelstenar;
 • två och en halv tegelstenar.

Standard singel tegel har en storlek på 250x120x65 mm. I en kubikmeter passar de ca 400 stycken. Med en tegel av denna storlek, med en tjocklek av 1 cm, ca 0,3 cu. m lösning, med en liten marginal. I termer av 1 kvadrat.m murverkvolymen kommer att vara ca 75 liter morter. Med avdrag av vatten, som i regel utgör 25-35% av den totala lösningen, kan det beräknas att förbrukningen av cement per 1 kvm. m lägger i genomsnitt 33 kg.

I enlighet med proportionerna behöver 1/3 av sanden cirka 100 kg. Mängden använt byggmaterial kan variera beroende på källkomponenterna från vilka tegelstenen gjordes.

Olika typer av tegel utmärks av deras förmåga att absorbera fukt, vilket i olika fall kan öka eller minska materialkostnaderna.

  För tillfället finns det elektroniska räknare som hjälper till att göra en mer exakt beräkning. Och även i någon hårdvaruaffär kommer du att ge full råd om förbrukningen av en blandning. Det kommer inte vara överflödigt att ta råd från en professionell murare. En bra specialist kommer att klargöra ett stort antal aspekter relaterade till murverk. Tillverkare av bulkmaterial anger alltid förbrukning på förpackningen av sina produkter. Det rekommenderas att köpa komponenter av blandningen med en marginal, eftersom konstruktionen är full av oförutsedda situationer.

  För tips om hur man mixar tegelmortel, se nästa video.

  kommentarer
   Författare
  Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

  Entré hall

  Vardagsrum

  sovrum