Gipssten: funktioner och applikation i inredningen

 Gipssten: funktioner och applikation i inredningen

I modern design är mycket populär dekoration gipsstenar. Det här materialet gör det inte bara möjligt att spara ett användbart utrymme, men ser också vackert ut och fyller utrymmet med en hemtrevlig atmosfär. Tack vare ett stort urval av färger och texturer, är dessa paneler idealiska för alla stilar.

Fördelar och nackdelar

Gipssten är ett unikt byggmaterial med olika former och strukturer. Idag används den ofta för inredning, dekorera både hela ytan och enskilda sektioner.Vackert ser interiören, där det finns en kombination av tegelverk med tapeter och gips.

De viktigaste fördelarna med den här typen av tegel innehåller följande punkter.

 • Miljövänlighet. Materialet är tillverkat uteslutande av naturliga ingredienser, så det avger inte skadliga ämnen och säkerställer säker användning för människors hälsa.
 • Rimligt pris. Till skillnad från andra material är dekorativa tegelstenar av gips billigare. Det väljs ofta som en budgetbeklädnad.
 • Attraktivt utseende Produkten är tillverkad i olika storlekar och färger, den kan ha både en slät och lättnadskonstruktion. Detta gör att det kan användas för att genomföra några designidéer.
 • Bekväm installation. Plattor väljs enkelt för olika typer av ytor och installeras på ett enkelt sätt. Det är ganska realistiskt att utföra sådana möten med egna händer utan att tillgripa hjälp av specialister.
 • Lättvikts. Väggar dekorerade med gipsstenar är inte föremål för deformation.

Vad gäller bristerna är detta material instabilt för fukt och mekanisk skada, så installationen av plattor måste utföras noggrant för att undvika smulning.Om kakeln har brutit under drift kan den snabbt bytas ut med en ny, utan att störa hela finishens integritet.

Design och stilar

Modernt interiör ger möjlighet att klara av naturliga material, men de är ofta dyra, så många ägare av lägenheter och lanthus föredrar konstgjord tegelsten av gips. Denna fasad är dekorerad inte bara med väggytan utan också med dörr, fönsteröppningar, landningar och bågar. På grund av det faktum att materialet är tillverkat med en blank, matt, präglad och plan yta, kan den användas för alla stilistiska riktningar, allt från klassisk till modern.

För närvarande är följande typer av design med gipsstenar i mode.

 • Romance. För många är murläggning förknippad med en obekväm och brutal miljö som skapar intrycket av att vara på gatan. Men om du väljer rätt nyans och struktur av tegelstenar, och gör en vacker layout av raderna, kan du få en ovanlig och original inredning. För att fylla utrymmet med en romantisk atmosfär är det nödvändigt att välja känsliga färger för dekoration, vilket skulle kombineras med färgerna på textilier och golvbeläggning.Denna design präglas av beige, mjölktoner och bra belysning, vilket ger en färgspel på ytan av en konstgjord sten. Dessutom måste små statyer, blomstervaser och öppna gardiner vara närvarande i inredningen.
 • Popkonst. Denna stil, som regel, som känslomässiga och öppna personligheter. I rymden, i detta fall bör kontrasterande toner råda. Ljus möbelklädsel och vit tegel kompletterar varandra. Det ser intressant ut i interiören och kombinationen av gul, grön och vit. Stärka texturen i spelet kan vara, med en grov konsistens av finishen med velourklädsel av soffor och stolar.
 • Gothic. Att välja denna riktning är det inte nödvändigt att skapa i rummet den tråkiga atmosfären i medeltida slott. Det räcker att enkelt ut "gamla" separata fragment. En bra lösning skulle vara en mångfärgad murverkspanel. Till exempel kommer det att se vacker finish, där alternativ svart, mjölkaktig och beige. För att komplettera designen hjälper träbjälkarna i taket och möblerna med en blank yta.
 • Skandinavisk stil. Tegelstenen i denna design anses vara den viktigaste accenten.Det rekommenderas att dekorera väggar med plattor av naturliga färger, vilket undviker ljus kontrast. Rum med väggar fodrade med grå och svart tegel ser bra ut. Du kan också applicera pastellfärger. Så att allt i inredningen är harmoniskt kombinerat måste du välja färg på ytorna under möbler och textilier. Svårighetsgraden av inredningen kommer att bidra till att dölja ytterligare inredningsdetaljer i form av målningar, vackra ljuskronor och vaser.
 • Etnicitet. Det här är en ganska intressant design, där det samtidigt är en ljusstark och rik ljusfärg. I detta fall måste ockergipsstenen kombineras med ovanliga keramik, mattor och souvenirer från afrikanska och asiatiska länder. På väggarna kan du göra separata fragment som läggs ut i form av hieroglyfer eller artefakter.
 • Loft. Tegelmurar i denna stil anses vara den främsta inredningen. Rummets rum ska vara fria och inte ha partitioner. Inredning rekommenderas för att göra lakoniska föremål, för att undvika onödiga dekorationer. Det är önskvärt att lägga ut ytan med en monokromatisk gipssten med en ojämn yta.Färger av vändning tillåts olika, från och med snövit och efterbehandling ljus sand och röd.

ansökan

Gipssten är mycket populär i inredningen, men till skillnad från sina "bröder" är den mycket underlägsen i prestanda, därför rekommenderas det för rum med normal temperatur och fuktighetsnivå. Du kan dekorera en vacker inredning med ett dekorativt material överallt, men det viktigaste är att välja det "rätt" stället och följa reglerna för operationen.

Designers använder oftast gipsfragment i korridoren och utger lagerstrukturer. Dekorativa paneler är också lämpliga för dekorering av fönster, dörröppningar, nischer och bågar. Gipsstenar av olika texturer och färger ger designen extra värme och komfort, så du kan välja den för inredning i lägenheten och i ett privat hus. En ovanlig lösning skulle vara murverk i sovrummet, vardagsrummet och barnrummet. Om ett lanthus är flera våningar, då kan en trappa dekoreras med liknande finish.

Eftersom materialet är "rädda" för fukt rekommenderas det inte att placeras i badrummet. Gipsbeklädnad är inte lämplig för områden nära sinken (köksförkläde), eldstäder.Trots sådana begränsningar kan gipsprodukten ursprungligen kombineras med trä och marmor, dekorera dem som hela ytan på väggarna, så att man skapar separata kompositioner.

Hur man gör sig själv?

Idag är byggmarknaden representerad av ett elegant sortiment av gipsstenar, men om så önskas kan dekorativa paneler enkelt tillverkas med egna händer hemma. För att göra dem måste du ha följande material:

 • pulveriserad gips;
 • paraffinvax;
 • bildar lera;
 • silikon tätningsmedel;
 • kartonglåda.

Eftersom gips är en del av tegelstenen, är det nödvändigt att köpa råvaror av en kvalitet som inte är lägre än GF 10, eftersom det har ökat styrka och motståndskraft mot yttre påverkan. Dessutom måste tillverkningen användas silikonform, som säljs i färdig form. Om det inte finns någon, är det lätt att göra det själv från skulpturell lera, som rullas ut till en tjocklek av högst 20 mm och bildar tryck för återflöde. Former kan också tillverkas av paraffin. För att göra detta smälter det och hälls sedan i lådor med önskad storlek.

När formulären är förberedda utförs processen för att skapa dekorativa tegelstenar.

 • Gipspulver hälls i en behållare, tillsätt vatten.Allt blandas noga till en homogen konsistens.
 • De former i vilka det är planerat att tillverka materialet är oljat eller smurt. Detta gör att du enkelt kan ta bort de frusna fragmenten.
 • Blandningen hälles i en form, skakas och jämnt fördelad. Sedan, enligt de instruktioner som anges av tillverkaren, vänta tills gipset härdar.

I det fall då konstruktionen ger användningen av färgade tegelstenar, då måste man tillsätta ett färgschema under beredningen av blandningen. Dessutom kan man, efter att ha tillverkat en tegelsten, också belägga med en speciell murbruk som ger textur och glans.

Hur man lägger sig?

Eftersom gipsstenen är lätt att installera, är det ganska möjligt att utföra sin installation med egna händer. Du kan lägga dekorativt material på två sätt: torrt (murverk görs med räcken och bultar) och våt (fragment måste limas till väggen med en speciell förening). Oavsett den valda tekniken, innan du lägger en tegel ska du förbereda arbetsytan bra. Denna procedur utförs i steg.

 • Justeringen av basen görs först.För att eliminera alla defekter rekommenderas det att sätta på väggarna.
 • Sedan rengörs basen av smuts, damm och injekteringsmedel utförs. Vid detta tillfälle är det också viktigt att sortera plattan och välja dess storlek. Om det är nödvändigt med ojämna eller konvexa ytor, ska tegelstenarna skäras med hjälp av en klippsåg.

När väggarna är klara för foder, börja sedan processen med att lägga. Den mest tillförlitliga är den torra metoden för installation, men det kräver att man följer regler och teknik.

 • Rummet i lägenheten mäts och i en av hörnen är en träplatta fixerad, vilket kommer att fungera som början för montering av fragment. Efter fastsättning av vertikalskenan bildas en öppning. Det låg kakel. Installation bör utföras från topp till botten. Alla delar är monterade på skruvar eller skruvar.
 • När den första raden är utlagd, mät sedan avståndet, vilket är lika med tegelbreddens bredd, och fortsätt att arbeta tills hela ytan står inför.

Dessutom kan gipsstenen limas med hjälp av den våta beräkningsmetoden. För att göra detta först görs den exakta märkningen av raderna, särskilt när det gäller att slutföra med olika element.Om väggen läggs ut av bilden, måste fragmenten sprida sig i förväg på golvet. Sedan framställs en limlösning i en liten mängd (den måste knådas i steg, eftersom en stor volym kan stelna och bli olämplig). Lim appliceras på tegelstenen och tätt pressas till ytan.

För att göra ett minimum av misstag under självläggning och för att få en solid foder som på ett tillförlitligt sätt skulle vara länge, är det också viktigt att ta hänsyn till följande nyanser:

 • Gipssten är ett ganska ömtåligt material, därför måste man vid installationen ta hand om det, annars kan panelerna ge chips och de kommer att överskrida;
 • För murverk i köket måste bredden på lederna vara minst 10 mm, vilket sparar material.
 • De nedre delarna av väggarna, som efter reparationen är täckta med möbler, kan läggas ut med skrotor;
 • När du klibbar en tegel, ska den försiktigt pressas in i ytan och utföra rotationsrörelser, vilket gör det möjligt att överflödigt lim kommer ut.
 • lim, som används för installation av gipssten, har möjlighet att torka snabbt, så i 30 minuter måste du ha tid att rengöra allt överskottslim och släta ut sömmarna.

Vilken färg kan du måla?

Med tiden kräver inredningen i rummet att renoveringen, så om väggarna är dekorerade med gipsstenar kan du ge det ett andra liv. För detta dekorativa material är tillräckligt för att täcka med akryl- eller silikonfärger. Måleri är också tillåtet och vattenbaserade blandningar eller vattenlösliga lacker. Du kan även måla gipsfragment innan du lägger dem, vilket gör att du kan ge materialet ett ljusare och mer lysande utseende. Om du planerar att måla det gamla fodret, måste tegelstenen först vara välpolerad, annars kommer färgen att smula.

Det rekommenderas att måla en gipssten i tre lager. Detta gör färgen mer mättad och spektakulär. Efter att ha målat den dekorativa ytan är det också nödvändigt att täcka det med en skyddande lack.

Vackra exempel i inredningen

Nyligen finns det många designalternativ med gipsstenar. En sådan dekorativ dekoration kommer att se vacker även utan extra möbler. Därför byts murverk ofta ut med möbler med garderob och skrymmande väggar. För att ge rummet en ovanlig stil och fylla utrymmet med komfort, kan du använda följande exempel på inredning.

 • För hallen. En bra lösning i det här rummet kommer att vara dekoration av väggarna med gipssten i en varm färgpalett. Sand och delikata nyanser av ytan kommer att betona rymdens geometri på ett speciellt sätt. Till skönheten av konstgjord sten går inte förlorad på den allmänna bakgrunden, det är nog att placera ett soffbord och en stor hörnssoffa ur möbler. Du kan inte bara avsluta på en av väggarna, utan också dekorera sidokanterna nära ingången med fragment eller göra dekoration i form av kolumner som efterliknar natursten.
 • För korridoren. Det kommer att vara intressant att titta på korridoren eller korridoren, läggs ut på golvet i form av socklar. Dekorativa paneler kan också dekorera väggarnas kanter direkt vid ingången. Det är lämpligt att välja ljusa färger för foder, eftersom en mörk tegel kan visuellt minska ett litet rum.
 • För sovrummet. I detta rum är det nödvändigt att skapa effekten av ledigt utrymme och luftighet, så nyanserna för tegelbehandling är valda i enlighet med de inre färgerna. Väl lämpad för ett sovrum med pacifierande och fasthållen ton. Vacker kommer att se ut som en kombination av vita och sandstenar.På en stor vägg kan du också göra murplattor med effekten av antiken. I det här fallet måste rummet vara närvarande möbler av trä och glas inredning.

Så lägger du din egen tegelstensten i nästa video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum