Homogen och heterogen linoleum - vilken man ska välja

Ofta när man väljer linoleum kan man finna omnämnande av heterogena och homogena typer av denna beläggning. Men vad det betyder är långt ifrån klart för alla. Och, viktigast av allt, hur påverkar detta kvaliteten på beläggningen själv? Tänk på båda typerna, för att förstå vilken som är bättre att välja.

homogen

Prefixet "homo" talar redan för sig själv, vilket betyder lika, homogent. Detta är en homogen kemisk sammansättning av beläggningen (PVC), bestående av endast ett lager.

Denna linoleum är mycket slitstark och elastisk. Färgpaletten är ganska omfattande, men mönstren är monotona: marmor, fläckar, ren nyans. Därför läggs det ofta i områden med hög trafik. Även om beläggningen på vissa ställen är utslitna mer, fortsätter mönstret oförändrat.

I homogent linoleum finns ett riktningsmönster (längs hela duken) ochkaotiskt. Den senare är mindre märkesvaror.

heterogena

Denna beläggning har flera lager (4-6):

  1. skyddande beläggning;
  2. dekorativt lager;
  3. lerretskikt (PVC-skum);
  4. bärande lager (glasfiber, men kan saknas);
  5. substrat (bakskikt).
 Lager - heterogen och homogen linoleum

Dessutom utför var och en av sina funktioner i denna "paj". Ibland läggs 6 lager för speciellt ändamål linoleum (anti-slip, antistatisk, etc.). Men detta lager kan vara frånvarande, och en särskild komponent finns i någon annan. Till exempel läggs det i det övre skyddsskiktet mot glidlins-linoleum.

Låt oss titta närmare på var och en av dem:

CBottenskiktet av heterogen linoleum - substratet - är en skummad PVC.

Skum kan vara:

  • mekaniska,
  • kemikalie.

Det är hon som huvudsakligen är ansvarig för ljudisoleringen av beläggningen. När det gäller mekaniskt skum, är cellernas struktur ansluten (som i fallet med en svamp), och i den kemiska en - sluten. Därför absorberar det kemiska skummet vatten bättre, mer slitstarkt, bekvämt när det går, och beläggningen ger de resulterande bucklarna i 5 timmar.

Tillsammans med PVC-skum använder de även filt eller jute.

Nästa lager - referensen - bestående av glasfiber. Detta är ett slags skelett av hela beläggningen, som alla andra lager är fästa på. Men i vissa heterogena linoleum kan glasfiber vara frånvarande.

Canvas - ett annat skikt av skummad PVC. Följaktligen är det applicerat dekorativt beläggning. Passerar genom ugnen skummar detta skikt samtidigt med bakslaget, vilket ger linoleum ljud och värmeisoleringsegenskaper.

 Hetero linoleum

Det dekorativa skiktet appliceras med speciella cylindrar. Till skillnad från den homogena typen kan heterogena ha ett annat grafiskt mönster. Det kan vara alla slags geometriska mönster, imitationer av andra golvbeläggningar, såsom parkett eller sten. Och på grund av möjligheten att tillsätta speciella ämnen (hämmare) till PVC är det möjligt att skapa volymetriska mönster.

Och sist, det översta lagret - en skyddande beläggning. Detta är ett klart lager av ren PVC. Det är han som skyddar beläggningen från nötning, som har hög slitstyrka. Tjockleken har direkt påverkan på linoleums funktion.

I den dyrare kommersiella linoleum sätter tillverkarna på PVC ett annat skyddande lager av polyakryl eller polyuretan.Denna porösa beläggning ökar skyddsskiktets slitstyrka, kräver ingen speciell behandling efter att du har lagt linoleum och är lätt att rengöra. Ibland behandlas polyuretanskiktet dessutom med ultraviolett ljus, vilket gör den skyddande beläggningen mer hållbar.

Att lägga linoleum är ganska enkelt, även en nybörjare kan hantera det.

 Hetero linoleum

val

Det är svårt att säga vilken linoleum som är bättre. Deras slitstyrka är ungefär densamma.

Heterogen linoleum är slitstarkare, har ljud och värmeisolering, är bekvämare när man går och ett stort urval av dekorativa mönster gör att du kan välja golv i vilken inredning som helst.

Men homogen linoleum är mer elastisk, så att du kan böja kanterna runt omkretsen av rummet, vilket gör golvet mer skyddat mot penetration av fukt och bakterier. Det rekommenderas också att lägga den i rum med hög risk för mekanisk skada (fallande vassa och tunga föremål).

Ibland spelar rummets bredd också en stor roll. Rullar av heterogen linoleum är bredare (1,5-4 m), medan homogena är bara 1,5-2 m. Detta kan vara avgörande när du köper om du planerar att lägga linoleum utan leder.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum