Golvmosaik i inredning

Idag finns det ett stort antal olika golvbeläggningar - från laminat till matta produkter. En av de mest raffinerade alternativen för att dekorera golvet är emellertid en mosaikplatta, som under de senaste åren blivit en riktig trend inom reparation och konstruktion. Det handlar om henne som kommer att diskuteras i vår artikel.

Särskilda funktioner

Golvmosaik är en utmärkt fashionabel designlösning, eftersom det finns ett stort antal variationer på hur man slår ett sådant golv i inredningen. Tack vare en sådan beläggning kan du skapa ett unikt tredimensionellt mönster på grund av det konstanta ljusspelet på enskilda små bitar av material som läggs på ett visst sätt på golvet.Nyligen är mosaiken mycket populär bland köpare, eftersom den kan betydligt förvandla och omforma utrymmet. Detta är möjligt på grund av egenskaperna hos denna beläggning:

 • Flisens mångsidighet gör att den kan användas för olika typer av rum: den är lämplig för både stora rum och små rum. Till exempel är det möjligt att lägga en mosaik i badrummet i en lägenhetsbyggnad och i en rymlig pool.
 • Materialet, tack vare sin breda färgpalett, gör det möjligt för dig att översätta till livets kreativa idéer - från inskriptioner till tredimensionella ritningar. Detta gör att du kan kombinera en mosaik med vilken typ av inredning som helst. I strikt interiör, tillverkad i minimalismens stil, kan du använda enkla stilistiska tillvägagångssätt och utföra monokrom eller dimmosaik av grundläggande färger. Samtidigt kan beläggningen skapas enligt en individuell skiss, det kostar mer, men kundens originalitet spåras i inredningen.
 • Mosaic golv är ganska lätt att lägga, eftersom beläggningen har en sammansatt struktur: den består av separata små bitar, som monteras i färdiga produkter på basis av ett speciellt substrat.Sådan produktionsteknik ger flexibilitet och relativ plasticitet i materialet, vilket kan användas på vilken yta som helst, ojämn.
 • Motståndskraft mot fysiska och kemiska influenser gör att mosaiken kan förbli i sitt ursprungliga tillstånd under lång tid - det förlorar inte sin färg även när det behandlas med kemiska bakteriedödande medel.
 • Mosaiken utsätts inte för fukt, så den placeras i rum med hög luftfuktighet. Mosaic golv kan ofta hittas i pooler och badrum.
 • Materialets miljövänlighet gör det möjligt att använda det inte bara i hushållen utan också hemma utan att hota hushållens hälsa.
 • Mosaikens förekomst och popularitet bestämmer sitt överkomliga pris. Kostnaden för material varierar från 3 till 15 tusen rubel per kvadratmeter. Det betyder att nu på marknaden för byggmaterial kan du hitta täckning som uppfyller alla krav från köparen, men det påverkar inte familjebudgeten.

typer

Moderna tekniker tillåter att producera mosaikplattor från olika typer av råvaror, bland annat marmor, porslinstensyr och även småstenar.

 • Keramiska plattor Det är väldigt populärt eftersom det är mycket hållbart, och det går också bra med olika typer av ytmaterial. Dessutom är plattan relativt billigt, vilket förklarar dess relevans på marknaden för byggmaterial.
 • Det bör noteras kakel från naturmaterialsom marmorcrumb. Det kännetecknas av sofistikering och tack vare det ser interiören lyxigt ut. Denna kakel tillverkas genom slipning av naturstenar, vilket ger dem nödvändig form och tjocklek.
 • Porslinsplattor Den kombinerar egenskaperna hos de ovanstående två typerna av beläggning: å ena sidan, det ser dyrt, eftersom av granit och kännetecknas av hög hållfasthet. Samtidigt kombineras den perfekt med andra material som används som rumsinredning.
 • Glasmosaik ser ovanligt ut, som skapas under värmebehandlingen av glas (huvudsakligen venetianska). Detta gör att du kan få en mycket hållbar beläggning som kommer att hålla i många år utan några klagomål.

Det finns ett stort antal kakel av denna typ: Neutrala färger (svartvita) är perfekta för en lugn och minimalistisk inredning, medan flerfärgad beläggning med fördel kan placera accenter i en mer sofistikerad rumsdesign. Till exempel, för ett badrum i nautisk stil, bör du använda glasplattor av blå eller blå färg - det kommer att betona den ursprungliga inredningen i rummet och kommer att se väldigt imponerande ut.

Skillnader i textur är också sällsynta för glasplattor, eftersom det finns flera typer av beläggning: matt, blank, transparent, där det ofta finns inlägg. Självklart utspäds detta avsevärt av kakelens monotoni och gör det mer intressant visuellt och stilistiskt.

Mattmosaik kallas smalt och har en ganska lång historia, den användes i det antika Grekland. Mästare på ett speciellt sätt blandade kaliumsalter, färgämnen och naturliga föreningar för att få ett tätt och rikt material som kan användas för att dekorera lokalerna genom att skapa vissa mönster. Modern teknik bidrar till den snabba produktionen av denna beläggning, och de tillåter dig också att skapa upp till 10 tusen olika nyanser av kakel.

 • Det är intressant att det finns träplattorDet var dock inte utbredd på grund av sin höga kostnad, eftersom endast naturmaterial används i produktionen. Dessutom tillåter de dig att skapa ljusa och unika golvdesigner som kommer att tilltala alla älskare av skönhets- och lyxälskare.

Förutom klassificeringen av mosaikmaterial, Det finns också en typologi baserad på utseendet och djupet av korsningen mellan rutorna:

 • Mosaic golv med djupa slitsar, så att du kan skapa det mest presenterbara golvalternativet. Tack vare det här materialet är det möjligt att göra ytan synlig från en mängd enskilda plattor. Det är emellertid viktigt att förstå att en sådan efterbehandling kräver ytterligare ansträngningar: Efter att ha lagt golvet är det nödvändigt att utföra en speciell injektion för att få det resultat som nästan mimar en mosaik.
 • Grunt skåror på ytan beläggningar är gjorda som ett alternativ till djupförseglade mosaik. För beläggningar av denna typ är injekteringen inte ett obligatoriskt steg i läggning, eftersom kvadraterna appliceras på speciella matriser och sömmen bearbetas i produktion med en speciell förening.En av de väsentliga nackdelarna med detta material är emellertid kopplad till detta: injektionen är mycket ömtålig och kan spricka eller smula under transporten.
 • Saknade leder mellan plattorna skapar en perfekt jämn golvyta; Detta uppnås genom att behandla beläggningen med en speciell glasyr.

utformning

Eftersom mosaiken är perfekt kombinerad med många material (från trä till naturliga ytor), använder designers detta för att skapa den mest originella och intressanta inredningen.

Kakelplattor i olika färger erbjuds ofta. - Det här låter dig skapa ett unikt mönster och betona sin individualitet. Geometriska och blommönster är särskilt populära, och de appliceras inte på hela ytan av golvet, men endast till den del där den är planerad att betona. Det beror på syftet med ritningen: det kan utöka utrymmet och det kan dela upp det och skapa flera semantiska zoner i rummet. Detta gäller särskilt för en studio eller för ett kök kombinerat med en matsal.

Fantastiska interiörer kan skapas med en kombination av mosaik och trä - Detta designbeslut är inte utbrett i Ryssland, men utomlands är det väldigt populärt. Kontrasten mellan de två materialen, som ofta förbättras av ljus- och färgspel, är avsedd för att skilja mellan zoner med olika syften. Det är bättre att överlåta utvecklingen av en sådan inredning till en specialist, eftersom han bara kan bedöma materialets, texturer och nyanser som är kompatibla, kommer konstruktören att kunna slå den och presentera den korrekt i inredningen.

tillämpningsområde

På grund av mosaikens struktur kan den placeras nästan var som helst. Naturligtvis används det oftast i utsmyckning av badrum och tvättstugor, till exempel köket. Eftersom mosaikpanelen praktiskt taget inte utsätts för mekanisk påfrestning, kan den också användas i korridoren: det kommer inte bara att glädja ögat utan även fungera som ett tillräckligt hållbart golvbeläggning. Det är dock värt att komma ihåg att golvet är ett område som är föremål för konstant föroreningar, så att man använder en lätt mosaik och samma injektionsmassan är inte särskilt rationell i sådana rum som till exempel hallen. I detta avseende är det bättre att föredra mörkare nyanser som inte kräver daglig rengöring, och kommer inte att betona små fläckar.

Intressant är att mosaikgolv används för att dekorera terrasser och öppna utrymmen.men i det här fallet styr styrparametern över stilistiska faktorer och forskning. Minskade krav när du lägger golvytor på terrassen eller i lusthuset möjliggör snabb och enkel installation, eftersom filigree-noggrannheten i ritningen är oväsentlig, och få personer väljer komplexa utsmyckade mönster för golv i öppet utrymme. Används ofta lapidära, nästan grova ritningar.

Vackra exempel i inredningen

Som noterat är det möjligt att skapa paneler av olika komplexitet från en mosaik. De flesta försöker naturligtvis använda de mest neutrala lösningarna i inredningen, så minimalistiska plattor är mycket populära. Vi erbjuder att titta på några intressanta stilistiska variationer av användningen av grundläggande färger och monokroma mönster i designen av rummet.

Det finns också de som gillar originalet, om inte att säga utarbetad dekoration - i det här fallet skapas komplexa tredimensionella ritningar med anspråk på originalitet.Sådana paneler hjälper till att placera accenter i rummet och betona designens inveckling.

Se följande video för ett exempel på porslin stengods golvdesign, färdig med mosaikmattan.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum