Subtiliteter som lägger mosaik

 Subtiliteter som lägger mosaik

Numera används mosaikteknik för att dekorera hus för att göra dem mer originella. Mosaic kan användas både inomhus och utomhus. Därför är det väldigt viktigt att veta subtiliteten hos mosaikinstallationen.

Särskilda funktioner

Mosaic dekorerade byggnaden i tusentals år. Till exempel användes glas i mosaik så långt tillbaka som 2500 f.Kr., men glasplattor var inte representerade förrän tredje århundradet f.Kr. när bysantinska konstnärer skapade ogenomskinliga glasplattor, kallade smalti, och använde dem för att dekorera väggar, tak och förvaringsfasader. kyrkor och offentliga byggnader.Endast mycket rika människor kunde ha råd att använda materialet för privata bostäder.

Detta fortsatte fram till den viktorianska eran, då glasplattor uppträdde i massproduktion, som var mycket billigare att tillverka och därför blev tillgängliga för medelklasshem. I 1920-talets art deco-stil gav den pigmenterade strukturella glasmosaiken (det mest kända varumärket Vitrolite) ett snyggt modernt utseende till väggarna i butiksfönster, tågstationer och mycket mer.

Idag består mosaiken av många former, storlekar, färger och kan användas i nästan vilket rum som helst i huset. Det tillverkas oftast av material som är resistenta mot hög luftfuktighet och temperaturförändringar. Hög slitstyrka gör det möjligt att använda mosaikinredning på olika ställen. Mosaikplattan är likadan mot: den är inneboende i hög hållfasthet. Produktens estetiska utseende upprätthålls under lång tid.

Mosaikplattor kan skäras i bitar av önskad längd och bredd - det gör det lättare att lägga sig på svårt att nå platser. Ett stort sortiment av mosaik gör det möjligt att skapa en dekorativ panel, ett intressant mönster.

typer

Det finns tre huvudtyper av mosaik: glas, keramik, sten. Varje art har sina egna egenskaper och produktionsteknik, så det är viktigt att lära känna dem mer detaljerat.

 • glas mosaik. Det lägger till extravagant färg och glans i inredningen, men kommer bara att synas på substratet. Mosaic är också gjord av frostat glas. En sådan mosaik är ett smickare, mer ogenomskinligt alternativ till klart glas. Bubbelglas är också populärt i mosaiktillverkning. Detta alternativ består av små luftbubblor i glaset, vilket ger visuellt intresse i inredningen. Glasmosaik kan också se ut som en kristall. Den är gjord av glas som liknar ädelstenar - används som accent på vissa delar av väggen eller golvet.
 • keramiska mosaik. Den är gjord av glaspulver, pressas in i dynorna och upphettas tills partiklarna slår samman. Detta dyra material är lämpligt för att slutföra alla delar av huset. Mosaiken är täckt med blank glans eller förblir matt. Genom att lägga keramisk mosaik kan du få en lättnadslös yta. Keramik är resistent mot mekaniska skador och slipmedel.
 • sten mosaik. Detta är ett flerskiktsfärgat mosaik av kvartart, marmorflis, granit, skiffer eller travertin. Detta material är mycket slitstarkt, så det används inte bara för väggarna, men också för golvet. Stenmosaik har en naturlig estetik, ger rummet en speciell stil. Det finns också en stenmosaik gjord under trädet. Träplattan perfekt kommer att vara lämplig för dekoration av externa mönster.

Vilken man ska välja?

Valet av mosaik beror på platsen.

 • Den mest populära hemanvändningen av mosaik är i badrum och kök. Men materialet är inte begränsat till duschen eller förklädet i köket.
 • Sidor och bottnar i stegen pooler kan innehålla fantastiska, sofistikerade glas mosaik design. Detta alternativ lägger till ljuset, det speglar ljuset och du får en vacker utsikt över vattnet, när man tittar från en liten höjd. Detta är huvudorsaken till användningen av glasmosaik i duschen, kök, pooler och spa.
 • Den är idealisk för vattenbrädor, som fontäner, där glasplattor kan verka delikata, nästan eteriska.
 • Glasmosaiker kan också dekorera utomhusbänkar och fristående konstinstallationer.

För att dekorera ytor kan du använda en mosaik i kombination med keramik och metall, eftersom det ger en matt, ogenomskinlig yta.

Det finns även mosaik tapet: små plattor monterade i moduler som underlättar repetition av mönster på väggarna. Sådana plattor kan appliceras på både plana och krökta ytor, så de används istället för tapeter.

Det finns mosaik golvmattor: små, perfekt formade handgjorda glasplattor fästa på en flexibel yta som skapar klassiska mattmodeller, till exempel sorter av vinstockar och löv. Ytans styrka innebär att mattorna kan placeras i ingångar och andra områden med hög trafik, eller de kan också hängas på väggen som gobelänger.

utbildning

Många experter rekommenderar användningen av erfarna proffs för att lägga mosaik, men du kan själv göra det. Du måste först göra en "torr" layout av mosaiken och märkningen av varje bit.Detta är nödvändigt för att korrekt lokalisera elementen och säkerställa färgkonsistens.

Efter att ha lagt det avsedda mönstret på ytan är det värt att kontrollera att bitarna av plattan är fastsatta med tejp och numrerad - detta kommer att underlätta ytterligare montering av prydnaden.

Efter layouten skapas en skiss.

Vid design av en mosaikplatta är det nödvändigt att ta hänsyn till vissa nyanser.

 • Det är lämpligt att placera mönstret från det mest upplysta området eller från mitten av bilden. Mosaic bitar ska placeras längs kanterna eller i de inre hörnen, i oöverträffade delar.
 • Om det finns yttre hörn börjar bildens layout med dem. Det prioriterade elementet för att komma igång är något dekorativt element i rummet: panel, spegel, nisch.
 • Efter att ha lagt, numrerat och skapat en detaljerad skiss ska mosaikplattorna försiktigt vikas tillbaka i lådorna. På väggen eller på golvet är det nödvändigt att markera gränserna för mosaikmönstret, för detta ändamål kommer en laserlinje att vara användbar.

Du måste förbereda följande verktyg:

 • fuktresistent primer med antifungal effekt;
 • limkomposition
 • injekteringsanordning;
 • gummi spatel för nivellering och pressplattor;
 • korkad trowel;
 • rulle för ytgjutning;
 • byggnadsblandare för enhetlig limblandning;
 • limbricka.

Limet ska blandas i enlighet med följande regler, så att mosaikplattorna kommer att hålla länge:

 • vatten hälles i en behållare på en bricka och torrblandning tillsättes;
 • lösningen blandas två gånger med ett intervall av 60 sekunder;
 • Varaktigheten av den första blandningen bör vara 5 minuter.

Hur man lägger egna händer?

Montering av ett mosaik är en enkel men mångsidig övning, som vanligtvis görs av mästare, men du kan försöka sätta de små plattorna på egen hand.

Sekvensen av att lägga mosaikplattor är som följer:

 • Tandade spatler bör placeras på den beredda ytan för applicering av limlösningen. I rätt tid är det nödvändigt att täcka området som kan poleras i en halvtimme;
 • Det är nödvändigt att applicera ett mosaikark och tryck lätt. För jämn fördelning av den vidhäftande ytan kan rullas med en rulle. Det är viktigt att se till att avståndet mellan kvadraterna förblir oförändrat och limet inte tränger in i mosaikens framsida.För att hålla mellanrummen mellan elementen på samma nivå måste du använda korsningar.
 • du måste noga ta bort filmen och låt limet torka i en eller två dagar. Överflödig limlösning ska avlägsnas efter en halvtimme efter att mosaiken fixats, eftersom det blir svårt att göra det senare.

Belastningen på plattan är endast tillåten efter den slutliga torkningen och fixeringen av mosaiken. Förfarandet för injekteringen är följande:

 • Du måste förbereda en spatel, följ instruktionerna på paketet.
 • För att underlätta rengöringen av kakel från spår av fogning, måste ytan först behandlas med skyddande sprayer. Efter 20-30 minuter kan du börja torka sömmarna.
 • På spateln bör appliceras lösning och breda rörelser, rör sig diagonalt, fyll i sömmarna. Spateln bör tryckas lätt så att lösningen ligger något under mosaiknivån;
 • lösningen bör vara lite fuktad så att den inte blir våt i vattnet och inte spricker. Du kan använda en våt svamp eller en liten spray som vattnas.
 • Efter 20 minuter, när lösningen hårdnar något, ta bort överflödigt blandning, låt beläggningen passera med en fuktig fast svamp.Återstoder av bakad cementdamm kan avlägsnas med en 5% lösning av svavelsyra;
 • du måste skölja mosaiken med rent vatten omedelbart efter slipning.

Det är viktigt! Om plattan används för att skapa ett köksförkläde bör den undre kanten av förklädet noteras på nivån. Att han kommer att bli avgörande i mosaikens mjuka arrangemang. Det är nödvändigt att fästa en profil med måtten 27x28 cm mot väggen. Profilen fungerar som ett stöd. Tack vare sin närvaro kommer kakan inte att krypa.

För att lära dig hur du bygger ett mosaik korrekt, se följande video.

Tips och tricks

Mosaicvarianter erbjuder ett unikt utseende och oöverträffad glans jämfört med andra material för golv, väggar och bänkskivor. Genomskinliga plattor kan lägga till en ovanlig djup effekt på en yta som andra material inte kan uppnå. Mosaic är också resistent mot fläckar, mögel och allergener. De är lätta att torka och inte målade.

Du måste förstå att den mosaiska glansytan lämnar fingeravtryck. Spår på sådana ytor förefaller tydligare än på matta ytor, så det kan krävas regelbundet underhåll för att bibehålla en jämn glans. Det finns några mosaikalternativ som kommer att klia över tiden.

Dessutom, om du betraktar en kakel till ett badrum eller ett golv för en dusch, bör du komma ihåg att mosaiken kan vara halt och känna sig kallare under dina fötter., till skillnad från vanliga porslin eller keramiska plattor. Att använda en mosaik på golvet gör det lättare att skapa en sluttning, och en speciell lösning mellan mindre bitar ger det lite grepp. Men beroende på hur smidig och polerad ytan är kan det vara halt.

Användningen av specialtätningsmedel efter installationen är en av lösningarna på detta problem. Det rekommenderas att använda glasplattor för väggar och begränsa användningen på golv till accenter och designgränser.

Mosaiken kan tillverkas av 100% återvunnet glas efter glas eller från "postindustriellt" glas: det vill säga det är brutna bitar från produktionen av andra glasprodukter. Användningen av återvunnet material eliminerar energikostnaderna för att producera helt nya material. Dessutom används mindre energi typiskt för att omforma glas än att göra glasplattor från början.Därför tolereras mosaiken väl av personer med kemisk känslighet.

För att få det bästa miljöresultatet bör du köpa en 100% återvunnen mosaik. Du kan söka efter en lokal leverantör som säljer brutna plattor.

Mosaic golv i badrummet måste regelbundet behandlas med speciella fungicidala medel. Detta måste göras om ventilationen inte klarar av sin uppgift. För rengöring är det lämpligt att välja gelliknande tvättmedel utan slipmedel. Förorenade områden av panelen kan torkas med en mjuk svamp som blötläggs i tvålvatten. I slutet skölj med vatten och torka torrt.

Mosaikens yta kan inte gnidas med oljiga ämnen, med fosforsyra och vax.

Med hjälp av en mosaik kan du ge ett andra liv till gamla saker. Fyrkantiga eller rektangulära bord är det enklaste att dekorera mosaikplattor. Även om mosaik eller andra små plattor kan användas på en rund yta med en jämn yta.

Om en individuell design är planerad måste du först lägga ut kakeln för att veta exakt hur det kommer att se ut.För att ett bord ska användas utomhus, bör mer lim appliceras på mitten så att det är något högre än sidorna.

Att applicera kakel runt spegelns kanter skapar en attraktiv och unik ram. Om det här är en spegel i badrummet, kan du använda samma färgschema som brickan i duschen. Det finns flera sätt att dekorera en spegel. Det är nödvändigt att applicera plattorna direkt på ytan, dra en kant runt spegeln och häng spegeln. För att klistra fast plattorna direkt i spegeln, bör du använda en 100% silikon tätningsmedel. Men du kan se baksidan av kakel som reflekteras i spegeln, så det är bättre att använda transparent tätningsmedel och kakel med en mörk sida.

Om kakeln är belägen runt spegeln, applicera morteln direkt på plattan och fäst den på väggen. Således kommer det inte finnas något överskott av lim på väggarna, vilket blir svårt att rengöra senare.

Vackra exempel

Mosaikplattor är en av de mest populära och mest använda flisarna på marknaden. Det brukar ge ett vackert och originellt utseende till bostäder.

Vardagsrum

För att skapa solida interiörer för ditt hem kan du täcka halv eller hela väggar med dessa plattor. Att hitta en mosaik som passar din smak kommer att vara en lätt uppgift.Om du vill köpa en kakel i väggen är mosaikplattor bra för att skapa accenter i rummet. Det är nödvändigt att installera mosaikinsatserna i rutorna längs den målade väggen eller sätt in dem i arbetsytan i köket.

Mosaikplattor kan också användas för att skapa en dekorativ detalj i en ram på vilken vägg som helst eller för att rama en spegel eller ett fönster. Oavsett vilken stil du väljer kan du försöka skapa en kant av mosaikplattor runt kanten av golvet. När gränsen är vald bör du noga överväga formen på utrymmet och se till att området är uppdelat utan att titta på det.

Golvbeläggning

Mosaic kommer verkligen att hjälpa till att skapa vackra golv. Oavsett om det är på badrummet, i vardagsrummet eller på bakgården, kan du använda rätt plattor för att skapa attraktiva golv och gångvägar.

badrum

Mosaikplattor kan användas i duschområdet för att ge det ett lyxigt utseende och charmig överklagande. När platsen är vacker blir duschen automatiskt trevligare. I badrummet kan till exempel mosaikplattor användas för att skapa en attraktiv väggdekoration. Mer komplexa bilder och mönster kan också skapas i badrummet.Naturligtvis, om du vill skapa en sammanhängande inredning, kan du täcka hela väggen med mosaik.

Splashstänk är praktiska element i ett rum där det finns mycket vatten eller ånga, till exempel ett badrum eller kök. Deras huvudsakliga funktion är att förhindra att vatten skadar väggen, men det betyder inte att de inte kan vara vackra. Det rekommenderas att använda mosaikplattor i ett färgblock för att kontrastera eller komplettera färgschemat i resten av rummet.

Dessutom bör du välja en djärv mall för att skapa en dekorativ intressant plats. Mosaikplattor bör inte vara bara rektangulära; du måste vara kreativ och skapa en krökt eller omvänd överskott som kommer att uppmärksamma andra funktioner i rummet.

kök

Köket anses vara hjärtat av huset. Du kan använda mosaikplattor på bordplattan eller skapa en backsplash-design. Dessa plattor kommer säkert att lägga till en ny charm i köket. I köket är mosaiken fokus för hela inredningen. Det är därför mosaikplattor är ett bra alternativ. Du kan använda dem för att skapa något komplext.

Ett annat alternativ är att använda mosaikplattor som rent dekorativa element och skapa intressanta mönster, mosaiken kan också klippas, vilket ger det ett intressant utseende. Mosaic, som ligger runt fönstren, kan också användas för att dekorera viktiga ställen i köket. Om köket är ganska rymligt för att rymma ön, så är det möjligt att även inkludera mosaikplattor i din design. I det här fallet kan du inte vara rädd för mosaikflis.

Exteriörkonstruktioner

För att göra uteplatsen mer intressant och visuellt tilltalande kan du omge dig med ljusa färger och mönster. Det är värt att lägga en mosaik på golvet. Användning av stenar eller kakel rekommenderas. För en stranddesign, prova en annan mosaik. Använd stora stenar eller kullerstenar och låt gräset växa genom dem. Det är nödvändigt att arrangera dem i spiralform runt eldstaden för att imitera diskbänken. Detta alternativ är lämpligt för varmt väder.

Mosaikvägen från den trasiga tegelversionen kompletterar perfekt det moderna huset. Det är också intressant att jämföra material och växelverkan mellan trä och sten. Du kan stapla dem i sin tur. Mosaikens tjocklek kan vara annorlunda. Även om det är ganska ovanligt, kan du också använda en mosaik på staketet för att göra det mer intressant.

Det är möjligt att lägga ut en mosaik på betongstaket med en jämn yta.

Den moderna uteplatsen har en mycket avslappnad och avslappnad design, samt en elegant utsikt. Sätena är verkligen ovanliga, med en vit mosaik med guld accenter på rutnätet.. Det här är en bra idé att göra en mosaik för ett vanligt hus. Växter kommer alltid att göra huset vackert, men om du bestämmer dig för att skapa plantera från en mosaik, är skönheten i huset fyrdubbel.

Om du vill reparera ditt hus eller bygga en ny, bör du tänka på att använda mosaikplattor för att lägga till skönhet och elegans i huset. Detta kommer att bidra till att skapa en inredning som uppfyller ägarens önskemål.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum