Cement-sandplatta: fördelarna och nackdelarna

Strukturens kvalitet och hållbarhet beror direkt på valet av takmaterial. Den moderna marknaden erbjuder köparen många lösningar, mot vilka cementsandplattor är särskilt populära. Denna artikel kommer att berätta om fördelarna och nackdelarna med detta material, liksom funktionerna i dess produktion.

Produktionsegenskaper

Cementen och sandplattan är analog av keramiskt takmaterial. Hon har en yttre likhet med honom. Det framställs av en blandning av kvarts sand, cement, bindemedel och vattenavvisande tillsatser, liksom ett färgpigment. I produktionen av används främst högkvalitativa råvaror. Vanligtvis är det cement från 200 och över.

Produktionstekniken är något annorlunda än tillverkningen av keramisk motsvarighet. Det tillhandahåller inte stekpannor, vilket minskar kostnaden för de slutliga råvarorna. Vid blandning av sand tillsätts vatten och olika additiv till cementet. Knäda komponenterna i proportioner för att erhålla de önskade egenskaperna hos det färdiga fodret. För att öka styrkan och tillförlitligheten, ta bort skadliga föroreningar från kompositionen.

Vanligtvis används en flodsand för en sådan komposition, där det kan finnas små steninkluderingar upp till 2 mm i diameter. Efter blandning till en homogen massa hälls lösningen i speciella former. Elementen formas, pressas och torkas under de betingelser som tillhandahålls av tekniken. Processen att bilda materialet tar ungefär 12 timmar. Under den här tiden förvärvar takmaterialet de nödvändiga egenskaperna.

En kontinuerlig profil bildas från den färdiga lösningen med användning av en maskin. Därefter skär maskinen självständigt in i de nödvändiga fragmenten. I framtiden appliceras en primerrock på var och en av dem automatiskt. Efter att marken torkat går materialet till försäljning.

Strukturen av staplarna kan ha flera element.Huvudspärren kan vara singel, dubbel och trippel. Det är nödvändigt att eliminera takets blåsning. Sidolås säkrar säkert stavarna med varandra, förhindrar vattenflödet. De kan vara lägre och täckande.

Förstärkning av revben är nödvändiga för att motstå splittringar av kakelmaterial. Kanterna på CHR är utmärkta med en rundad form. Detta garanterar att vatten släcker. Formen ger möjlighet till krokar för montering på batten. Det finns en kontaktpunkt mellan lamellerna och stängerna.

egenskaper hos

Tänk på de grundläggande parametrarna för cement-sandplattor baserat på dess styrkor och svagheter. För och nackdelar kommer att möjliggöra en korrekt bedömning av takmaterialet, med beaktande av experternas synpunkter.

Vi noterar de viktigaste fördelarna med cement-sandplattor.

 • Det är hållbart. Om materialet är tillverkat med strikt överensstämmelse med tekniken, kommer det att fungera i 30-50 år.
 • Det kännetecknas av motstånd mot yttre faktorer. Det faller inte ihop under regnskurens, snöets, hagelens fall, inte bleknar under solen.
 • Materialet är resistent mot betydande mekaniska belastningar. Det är hållbart nog. Risken för spallning under installationen är minimal.Reparationsarbetet kan utföras direkt på CHR.
 • Det har ett rimligt pris. Även med en stor mängd material slår inte budgeten.
 • Sand cement kakel frost. Den tål låga temperaturer och är lämplig för användning i hårda områden.
 • Materialet är variabelt i form och storlek. Köparen har möjlighet att välja råvaror, med hänsyn till dess syfte och en viss plats på taket.
 • HRC är miljövänlig. Det ruttnar inte och deformeras inte, och skiljer sig också i höga värden och ljudisolering.
 • Det är bekvämt och enkelt att installera. I detta fall kombineras materialet harmoniskt med timmer eller tegelhus.
 • Det här takmaterialet rostar inte, har tillräcklig tjocklek och rimlig kostnad. Det är också hållbart i böjning och brandbeständighet.

Det är värt att notera några nackdelar med cement-sandplattor.

 • Trots det olika syftet skiljer sig inte de huvudsakliga fragmenten från en stor mängd olika former. Tillverkningstekniken skiljer inte betydligt olika produktmodeller.
 • HRC är tung. Det ökar lasten på lager och fundament. Av denna anledning måste strukturen vara tillverkad av mycket starkt byggmaterial.
 • Med motstånd mot mekaniska belastningar tål materialet inte de speciella slag. Det är omöjligt att sätta brutna delar: det kan orsaka takläckor.
 • VVS är litet råmaterial. Närvaron av delar av olika funktionaliteter förvandlar installationsprocessen till en lång läggning av en mosaik.
 • Ytan på pläteringen är grov. Detta komplicerar snöförmågan och får dig att tänka genom taket.

Storlekar och former

Sandcementplattor är indelade i två typer av produkter: grund och efterbehandling. Den första används för takets huvudgolv. Den andra används för att stänga lederna.

Formen av CHR är uppdelad i 9 typer.

 • Series. Den har en vågform, används på raka plan för installation i form av raka rader.
 • Pediment. Sidotegeln i form av bokstaven G. Det händer tvärtom, högersidigt, universellt. Krävs för takändar.
 • Halvhjärtade. Kompletterar läggandet av vanliga fragment där det är nödvändigt att stänga ett litet tomt område. Eliminerar trollkarlen från behovet av att trimma råmaterial.
 • Kommunicera. Ett separat fragment av smal form med ett hål. Krävs för montering av extra rör på taket.
 • Fotstöd. Gör det möjligt att fixa grillen, vilket möjliggör säker rörelse från topp till botten för att hålla taket.
 • Ventilation. Ett litet fragment med ett utskjutande och maskerat galler. Främjar luftcirkulationen i dalen, på åsen eller i taket. Eliminerar bildandet av kondensat.
 • Reference. Det är oersättligt att montera snöhållande hinder. Skillnader i särskild tillförlitlighet i jämförelse med linje. Varnar en skarp isbildning.
 • Ridge. Indelad i 2 sorter: initial och slutlig.
 • Slutet. Ger fullständighet mot takets allmänna utseende. Stänger alla synliga leder.

Storleken på CHR beror på dess form. Exempelvis är standarddimensionerna för en halv variant 42 x 18 cm. Parametrarna för basmaterialet är 42x33 och 41x24 cm. I det första fallet, per 1 kvadratmeter. m lämnar vanligen ca 10 st. Med parametrarna 41x24 per 1 kvadrat. m behöver 15 bar.

Färger och färg

Ursprungligen hade detta takmaterial en oskärlig gråaktig färg. Men nu på grund av ny teknik har det blivit möjligt att byta skugga.

Detta genomförs på två sätt:

 • genom färgning med knådning;
 • målning färdiga plattor.

I det första fallet är färgen stabilare. Färgen är stabil över tiden. Om det under installationen bildas chippning av materialet, kommer det inte att vara uppenbart. Varianten av den andra typen kommer att behöva tona speciell komposition, som kan köpas med kakel.

På den moderna byggmarknaden presenteras detta takmaterial i olika nyanser. Detta är en traditionell tegelfärg, svart, brun, sandig, rödaktiga nyanser. Grå färg innehåller toner: mörk, antik, ekonomi. Röd färg kan vara mörk, rödgrå, tegelröd, vinröd. Ovanliga nyanser inkluderar blått och grönt, men i varje fall är en grå underton märkbar.

Populära tillverkare och recensioner

För att få en större förståelse för sandcementplattorna kan du titta på produkterna av märken, särskilt eftertraktade av konsumenterna. På den moderna byggmarknaden finns det många ryska och utländska versioner. Priset beror på föroreningar och färg, samt om varumärkets rykte.

Notera de mest populära alternativen.

 • Benders. Lanserar samlingar Carisma, Palema Brilliant, Palema Condor, Palema Exclusive.Samlingen innehåller tvåvågiga ark av olika färger.
 • Braas. Uppmärksammar köparna av linjen "Frankfurt", "Amber", Coppo Di Grecia. Dessa är profiler med en och två vågor.
 • Sea Wave. Ett gemensamt projekt av den ryska tillverkaren med det svenska varumärket Benders. Erbjuder lakan med en lutande vågform med höga driftsegenskaper.

Hur man gör egna händer?

Cement-sandplattor kan tillverkas oberoende. Produktionen kräver inte stora utgifter. Tekniken är ganska enkel. Du kommer att behöva högkvalitativt cement av ett beprövat märke och siktad finkornig flodsand. Dessutom måste du köpa färgen på önskad färg och förbereda rent vatten vid rumstemperatur.

I motsats till fabrikstekniken kommer processen att utföras inte genom vibrationsgjutning, utan av bitprofilen. För bildandet av varje fragment måste du köpa en polyuretanformning för stämpling av betong. För att korrekt forma arken appliceras ett lager av betongkomposition på ett rent metallark och lämnas under en viss tid. Därefter skärs kakel från råmaterialslagret.

Apparater för att tillverka takmaterial i hemmet har en komplex konfiguration. Den innehåller en skål för att placera lösningen, en guillotin för trimning av ett fragment av önskad längd. Det finns en klar bredd på profilbanan. Ett karakteristiskt inslag av råvaror som är inriktade på hemmet är användningen av cement med en långsam inställning.

Kvaliteten på materialet påverkas också av hur väskan lagras. En torr sammansättning som lagrades i ett fuktigt, oventilerat rum (detta minskar råmaterialets bindningsegenskaper) kommer inte att fungera för detta ändamål. Sand och cement måste vara torra före knådning.

Proportionerna av kompositionen är följande: i 1 timmes cement tillsätt 3 timmars sand. 0,5 h vatten tillsätts till denna volym. Om vattnet är svårt kan du koka det i förväg och kyla det. Blandning utförs i en ren behållare utan spår av andra material från tidigare bygg- och installationsarbeten.

Blanda massan tills tillståndet är enhetligt. Om ett färgämne används, se till att lösningen är färgad jämnt. När råmaterialet är klart fortsätt till gjutningen. Den läggs i formen, empiriskt anpassad till mängden massa.Tryck sedan på handtaget och sträck utåt på formen av formen.

Ibland upprepas den fram och återgående rörelsen två gånger. Detta är nödvändigt för att bilden ska bli tydligare. Om stången är tillverkad med längsgående tråg är ett enkelt nedåt tryck på stansen tillräcklig. Dessutom bör dess längd vara lika med själva formulärets längd. Stansen kan klämma in det önskade mönstret. På grund av denna rörelse utförs strykning av sandcementens kakel.

Installationstips

För att installationen av taket genom CHR ska vara av hög kvalitet och hållbar bör du försörja dig med några rekommendationer från specialister.

 • Tvärsnittet av stången är föremål för steget trussystem. Ju mindre det är, desto mindre ska storleken på CHR vara. Battens stigparametrar bör vara från 31 till 34,5 cm.
 • Köp bara rätt mängd material. Du kan beräkna det med hjälp av ett onlineprogram eller en specialist i en specialiserad butik. Detta kommer att minimera avfallet.
 • Den överlappning som rekommenderas mellan de kaklade arken kan vara från 7,5 till 10,5 cm i uppåtriktningen.
 • Minsta lutningsvinkel vid läggning av takplattor är 22 grader.
 • Glöm inte att lägga ånga och vattentäthet innan du lägger på takmaterialet och säkrar panelernas fria kanter.
 • Börja lägga från den nedre raden. Att han är den viktigaste. På det justera resten och kontrollera nivån.
 • När spikningsmaterial till rammen, använd smala naglar eller klämmer.
 • Utrusta den sista raden med en ventilationskanal. Använd i detta syfte barer med luckor på kanterna.
 • Placering av varje horisontal gaveländ avslutar installationen av stången med ett krökt änd. Se till att avståndet mellan de privata (bas) och gavelplattorna sammanfaller.
 • Om det är nödvändigt att skära en stång, använd en slipmaskin för detta ändamål.
 • Lyft upp takmaterialet, var noga med att inte krossa plattorna på marken. Lyft upp det i delar av 6 - 7 stycken.

Se nedan för skillnaden mellan cement-sand och keramiska plattor.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum