Vita bord: välj design

Om du väljer att köpa ett vitt bord hemma eller på kontoret, men vet inte vart du ska börja, kan den här artikeln hjälpa till.

Vit möbler kan passa in i lokalerna med någon inredning. Moderna möbelproduktion gör att du kan förverkliga alla idéer i form, storlek och olika material och deras nyanser gör att du kan välja det perfekta alternativet.

Färgfunktioner

Vit är förknippat med luft, ljus, utrymme. Det är som ett tomt pappersark där du kan skriva en bild. Vit har inga nyanser, men ofta anses andra vitkalkade färger vara toner.

Här är några av dem:

 • Rökig vit;
 • snö;
 • elfenben;
 • Creme (Creme Brulee);
 • mjölk;
 • Pearl.

Låt oss säga om beläggningens egenskaper, som kan vara matt, blank, lackerad, speglad, med emalj, med patina.Kanske är det värt att ge en avkodning av den senare: det är effekten av en åldrig yta (med mörkare, scuffs och sprickor) som uppstod under naturlig exploatering eller konstgjort skapad.

När du väljer en nyans för ditt framtida vita bord måste du ta hänsyn till färgens temperatur: kalla färger passar harmoniskt i moderna interiörer i högteknologisk stil, futurism, minimalism. I sådana rum är de flesta möblerna gjorda av sten, glas, metall, plast. En varm och dämpad toner är idealisk för klassiker, Provence, land.

material

Välja bordets material, först och främst måste du överväga vilken funktionalitet den ska utföra i ett visst rum. Till exempel är sten och trä bänkskivor hållbara och slitstarka, så de används ofta i kökets inredning.

Bord av glas på grund av bräcklighet passar bra in i vardagsrummet, och korgmöbler används vanligtvis i rekreationsområdet (balkong, veranda, stuga).

glas

Om du liknade bordet med en glasplatta, är det bättre att föredra det härdade glaset. Först har den förbättrad styrka.För det andra, om det härdade glaset fortfarande kan brytas, blir det till en mängd små fragment med säkra kanter. Laminatglas, eller triplex, anses dock vara det säkraste: när det förstörs vid påverkan, bryter det inte upp i fragment, men behålls av filmen och skapar en bana på bordet.

Glasbord är ofta inbäddade i moderna möbler. Glasplattor kan vara mycket olika: matt, räfflad, "frostmönster", bakåtvänd färgning, applicering av ett fotoprint.

metall

Det viktigaste pluset på ett metallbord är dess styrka, soliditet, hållbarhet. Modern teknik gör det möjligt att göra bord av metall inte mindre elegant och snyggt än av trä eller plast. Metallplattor kan enkelt målas, poleras eller sandblästras, eller alla ovannämnda dekorationsmetoder kan appliceras på en gång. Snygga och dyra utseende bord med smidesjärn element. På grund av sin styrka används metallbord ofta i produktion där det finns aggressiva mekaniska och kemiska effekter (bord för snickeri och auto mekanik, kemiska laboratorier, sommarstugor), men deras användning är också möjlig i heminredning.

MDF, spånskiva

Bord av spånskiva och MDF kan ha vilken form och storlek som helst. Den låga kostnaden för dessa material, den lätta tillgängligheten i tillverkning och montering gör att de passar in i vilket interiör som helst.

Därför har borden av spånskiva och MDF en omfattande användning: i matsalar och kök, i sovrum och vardagsrum, kontor och dator, registrerings- och magasinställningar och många andra.

Massivt trä

Bord av massivt trä har flera fördelar gentemot andra material: pålitlighet, tillförlitlighet, kapital, men den största skillnaden är värmen hos naturligt trä. En mängd träbehandling ger ett brett utrymme för kreativitet för inredningsarkitekten. Trä kan lackeras, poleras till ett jämnt tillstånd, målade. Men det finns en stor nackdel - den höga kostnaden för material. Dessutom finns det vid träbord i vit färg en funktion: det är nödvändigt att övervaka och inte tillåta spill av vätskor med ljusa färger.

På grund av porositeten hos själva trädets struktur och dess beläggningar kan vätskan absorberas i ytan, och så kan sådana fläckar inte längre tvättas ut.

plast

Vit plast på grund av låg kostnad och väderbeständighet används ofta vid tillverkning av utomhusmöbler. Sådana produkter kan ofta hittas vid inställningen av kaféer, sommarstugor och balkonger på gatunterrasser. Återigen gillar barnens bord tillverkare att göra plast. Det finns också designer vita bord. Som regel är de gjorda i mycket ovanliga former som ser bättre ut i industriella interiörer.

sten

Sten som råmaterial, såväl som trä och metall, är den mest tillförlitliga och hållbara. Vid tillverkning av vita bänkskivor av natursten används marmor ofta, och detta material har en hög absorberbarhet. Dessutom kan vit marmor spricka från temperaturförändringar och bli gul när den upphettas. Men höga kostnader och hög vikt begränsar användningen av stenmöbler i vardagen. Men utseendet på sådana bord är bra.

rotting

Ricker möbler används ofta i arrangemang av land tomter, hus, verandaer, gatukaféer. Fördelarna med rottingmöbler: miljövänlighet, olika former, opretentiös vård, hållbarhet, trots den yttre bräckligheten och låg vikt gör det enkelt att göra en permutation.

form

Vit färg ser bra ut i den mest primitiva formen och i de mest ovanliga.Men glöm inte den allmänna idén om interiör och syfte, välj ett formulär för bordet. Tänk på vilka konfigurationer som är:

 • Corner. Den största fördelen med hörnplattan är att den blir bekväm och inte skrymmande i ett begränsat utrymme. De vanligaste utnämningarna av hörnbord är dator och skrivning, TV-skåp, oftare kaffe och toalett.
 • Oval. Ett särdrag hos den ovala bordsskivan är att den kombinerar fördelarna med ett rund och rektangulärt bord. Brist på hörn skapar en bekväm, välkomnande atmosfär och gör plats för barn säkrare. Och den långsträckta formen på bordet (såväl som den rektangulära) tar upp mindre utrymme, till skillnad från den runda, medan den blir mer rymlig. Ofta har det ovala utseendet bord i vardagsrum och kök.
 • Runda. Runda bord är bra för att de är universella. Den runda formen av bordet är lätt att hämta för nästan alla interiörer och dess sorter: klassisk (gotisk, classicism, barock, imperium, modern), modern (art deco, popkonst, minimalism, kitsch, högteknologi) ).Den släta formen ger mysighet och komfort till rummet.

Särskilt ofta runda bord används i kaféer och restauranger, såväl som i hushållsmöbler. Det finns runda bord på kontorsinställningen och i mötesrummen.

 • Square. Specificiteten av en fyrkantig bordplatta består av strikta och grafiska former. Den här egenskapen tillåter mest framgångsrikt att skriva in fyrkantiga modeller i interiören med strikta former (till exempel klassisk, högteknologisk, japansk stil). I heminredning har torgformen oftast matbord, sedan kaffe, servering, toalett. Cateringföretag tycker också om att använda kvadratiska bordsmodeller.
 • Rektangulära. Tabeller med långsträckt, lång rektangulär form är oumbärliga i kontorsrum, konferensrum, mötesrum, stora matsalar inredda i minimalismens eller klassikernas anda.

utformning

Förutom formuläret kan de vita tabellerna skilja sig åt i deras konfiguration. Så finns det:

 • Bordställ Skrivbordshylla kan tillverkas som en speciell rektangulär hyllan fäst vinkelrätt mot hyllan.Ibland finns det ändringar där bordsskivan har en triangulär form (för att installera den i hörnet). Denna typ av design är väldigt bekväm för skolbarn, studenter, arbetare med en kortfil eller till och med för nålkvinnor som har många olika små delar och tillbehör).
 • Zigzag. I en så ovanlig form kan kaffebord oftast hittas. De bär inte en stor funktionell belastning, men väger mycket effektivt inredningen.
 • Med en spegel. Modeller med en spegel som kallas toalettartiklar, toalettbord, sminkbord, trellis. Mestadels används av kvinnor för att applicera smink och hår. Händer för hemmabruk och för olika skönhetssalonger och fotostudier.
 • Classic. Till klassiken delar vi borden med en solid bordplatta på en eller fyra ben. Formen, som beskrivits tidigare, kan vara vilken som helst. Klassiska lakoniska former används vanligtvis i kök och matsalar.
 • transformers: gliding / vikning / bordbok. Transformera bänkskivor är uppfunna för att spara utrymme och används som regel i små rum. Ofta i denna design gör matsal och köksbord.

kombinationer

I interiörlösningar kan vit fungera som en accent eller som en allmän bakgrund för andra ljusa detaljer. Till exempel är kombinationen av ett vitt träbord och bruna stolar typiskt för klassiska interiörer. Ett annat intressant alternativ: bordsskivan och stolarna är stolar i mörk färg och benen på bordet och stolarna är vita och vice versa.

Ett sådant färgschema kan visuellt underlätta matgruppen.

Vit plastbord ser bra ut i moderna designlösningar i kombination med röda, silver, svarta detaljer. I barnrummen gör de ofta också ett vitt bord och andra detaljer väljer ljusa regnbågsskuggor.

Hur man väljer?

Välja ett vitt bord, du måste ta hänsyn till de viktigaste faktorerna:

 • de funktioner som han kommer att utföra i detta rum (matsal, kök, kaffe, säng, toalett, arbete);
 • interiörstil;
 • rumsdimensioner;
 • material (sten, trä, glas, plast, MDF, spånskiva);
 • kostnaden.

Ett bra val för två i köket är ett litet runda eller fyrkantigt bord.

I barnkammaren är det bättre att titta på ett bord av plast med ett stabilt stöd och en yta som inte är mottaglig för konsten av unga genier.

Ett kaffevitt bord av ovanlig form passar perfekt in i en bachelors vardagsrum i högteknologisk stil.

Det är användbart för kvinnor att titta på olika modeller av toalettbord för sovrummet.

På kontoret är det lämpligt att använda ljusa rektangulära eller hörndukar gjorda av spånplåt för anställda och att välja korta färger, utan mönster och reflektioner.

När valet är gjort, glöm inte att ta hand om sin renhet och plocka upp ett tvättmedel som är lämpligt för rengöring av bänkskivan. I annat fall kommer möblerna och inredningen i allmänhet att se osjobbiga ut.

Hur man gör ett vitt bord med egna händer, se nästa video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum