Hur sätter du en dator skrivbord i rummet?

Praktiskt taget alla problemaspekter som rör den rätta organisationen av arbetsutrymmet för datorn löses i processen att välja en datordisk. Denna produkt ska uppfylla ergonomins krav så mycket som möjligt, ta så lite utrymme som möjligt i rummet, vara bekväm, harmonisera med inredningen i rummet och samtidigt ge användaren möjlighet att arbeta så effektivt som möjligt.

Vilka typer är

Marknaden är idag imponerande med olika olika modeller, och därför är det i valet av det bästa alternativet att ta hänsyn till följande aspekter.

 • Produktfunktionalitet;
 • Produktionsmaterial;
 • stycken;
 • dimensioner;
 • Designfunktioner.

Dessutom är den faktiska frågan för konsumenten hur harmoniskt produkten kommer att passa in i rummet. I detta sammanhang spelar rummets rum, dess egenskaper och stilbeslut en roll.

Med tanke på bekvämlighet och komfort är det användbart att ta hänsyn till användarens ålder och höjd, liksom egenskaperna hos hans kroppsbyggnad.

När det gäller funktionalitet är tabellerna indelade i två stora arbetsgrupper:

 • Exklusivt för datorer. Konstruktiva lösningar ger i denna grupp maximala förutsättningar för ett effektivt arbete.
 • Produkter som kombinerar skrivbord och datortabeller. Det här alternativet är praktiskt för studenter och kontorspersonal, som ofta utförs med lådor.

Till en smalare klassificering ingår tabeller för två, i vardagsrummet, vikning och glidning, med byrå, modul- och väggbord.

material

På grundval av de använda materialen är datorn skrivbord av följande sorter.

 • Av trä. Trä är ett miljövänligt material. Produkter från det är en förfining, prestige, hållbarhet och ett antal andra fördelar. Till exempel är möbler där Sonoma Oak används, utmärkt av sin trevliga, mjukgrå-rosa nyans, populär idag. Sådana möbler är estetiska, slitstarka och slitstarka. Nackdelarna inkluderar det höga priset;
 • Från spånskiva och MDF. DSP är det mest populära materialet med relativt låg kostnad idag. På grund av speciella beläggningar är det fuktbeständigt och tillräckligt hållbart. Emellertid är detta material giftigt och sväller i närvaro av skador och fuktintryck. Ofta vid montering eller demontering av produkten deformeras fästhålen. Överensstämmer inte alltid med kvaliteten på täckningen. Vid köp bör du komma ihåg närvaron av en miljöklassmärkning (E1; E2; E3). Det bästa valet - möbelklass E0, E1. MDF, i jämförelse med en spånskiva, är mer praktisk och miljövänlig, men har ett pris något högre.
 • glas. Glas, som en exklusiv lösning, används som ett element som visuellt expanderar rummet och uppdaterar sitt inre. Det är miljövänligt, det är lite skadat och lätt att rengöra, men har lägre hållfasthetsegenskaper jämfört med andra material. Tyvärr håller glaset lätt fingeravtryck, vilket kräver extra försiktighet. Material "kallt". Den rekommenderade tjockleken på denna bänkskiva är minst 10 mm. Modeller ser bra ut i inredningen av små rum;
 • metall. Ramar och andra delar av produkter är ofta gjorda av metall (rostfritt stål eller aluminium). Plast används också för utförandet av enskilda element.

dimensioner

Tabellens standardlängd för en dator är ca 110-140 cm. Långa bord utförs huvudsakligen för kontor eller hemma, till exempel för två skolbarn. Bredden på produkten är 50-80 cm. Det korrekta valet av bordsskivans storlek, som kan vara rak eller oval, bestäms av parametrarna på bildskärmen och extra komponenter på datorn. I ett litet rum för att spara utrymme är bänken utrustad med hyllor och nischer. I ett stort rum kan arbetsytan ökas horisontellt på grund av ytterligare bordsskivor och piedestaler.

Det ergonomiskt motiverade djupet på bordsskivan är 60-90 cm. Det smala bordet ger inte den optimala storleken på arbetsutrymmet och för brett skapas en känsla av obehag.

I den meningen är det mer bekvämt än modeller, där topparna har en speciell utklipp, vilket ökar användningsområdet och nivån på komfort i arbetet.

Bänkens acceptabla höjd är 75-80 cm. Vissa modeller ger möjlighet till justering, vilket är väldigt bekvämt om användaren är student. Bordskivan bör placeras ungefär på nivån på användarens solplexus och hans ben ska vara fria att stå på golvet i ett tillstånd som böjs vid 90 grader. Det finns en formel för beräkning av optimal höjd.

Hx75 / Hsr,

där H är en persons höjd; 75cm - Typisk höjd på bordet; HCP - den genomsnittliga höjden på en man (175cm) eller en kvinna (162cm). För långa personer är bordet bäst gjort på begäran.

färg

Färgpaletten på datortabeller är extremt olika. Det finns ett antal kriterier som är önskvärda att hålla sig vid när man väljer en produkt.

 • Om användaren spenderar en lång tid på datorn skulle det vara mer lämpligt att köpa en dator skrivbord med ljusa färger, eftersom denna färg kontrasterar i mindre grad med en ljus skärm. Denna kombination är mindre tröttsam för ögonen;
 • Ur praktisk synvinkel är det viktigt att komma ihåg att dammbildning på mörka ytor är mycket mer märkbar än på ljusa

När du väljer en färg, måste du också styras av färgdesignen på rummet. Samtidigt upptar mode trender och stil den sista platsen. Idag är exempelvis rika bruna och mörka nyanser populära. Färgerna är blåa, blåa och deras nyanser är mindre vanliga.

Den svarta och vita kombinationen förnekar väsentligen kompositionen. Gråa går bra med svart. Han är inte lätt smutsig och har många nyanser. Datorbänkar med grå färg säljs i alternativ - grå transparent och grå matt.

För små saker är en silverfärgad nyans väldigt populär.Materialet ser tekniskt avancerat ut, motsvarar avancerade stilar och kombineras perfekt med mörk utrustning och kromfragment av kompositionen.

Möbler som kombinerar vit (elm) med ädel svart (wenge) eller valnötfärg anses vara trendiga. Dessa färger används om de är i harmoni med rummets inre.

stil

Hi-tech stil - en blandning av minimalism, konstruktivism och kubism. Hi-tech så bekväm och funktionell som möjligt. Datorbänkar av denna stil är gjorda för olika i storlek och väl upplysta rum. Det finns kontorsalternativ. Formerna och färgerna på produkten är lakoniska och strikta. Glas, plast, metall, trä och konstgjorda stenar kombineras harmoniskt i denna stil, strålar möblerna i denna stil optimism och ett kreativt livsätt. Dimensionerna för dessa produkter är oftast små.

Den klassiska versionen av en dator skrivbord är som regel en standard utan extra element, används för skrivning och för datorer. De främsta fördelarna är komfort och mångsidighet.

Lugn, orörd och pålitlig livsstil - det här är förnimmelsernavilket orsakar Provence stil. Grunden i denna stil är typisk för utformningen av hela lägenheten, dess inredning och dekorativa detaljer. Provence kombinerar klassisk med ljustoner av trästruktur eller lämplig beläggning. Det appliceras både det enkla träet och blev gammalt.

Loftstilen kombinerar minimalistiska trender, asketik och användning av råa naturliga ytor (metall, tegel, trä, natursten). Enkelhet, bekvämlighet, användbarhet, funktionalitet, kompaktitet, frånvaro av dekorativa element, naturmaterial - de viktigaste egenskaperna hos loftet. Strukturellt är en datordisk i denna stil inte mycket annorlunda än den vanliga.

dekoration

I konventionell mening är ordet inredning en uppsättning ytterligare element som rör den konstnärliga och estetiska utformningen av en viss design, interiör. I huvudsak är detta en icke-konstruktiv del av huvudämnet. Stil, färg och tillbehör är de viktigaste delarna av inredningen.

Ovanliga föremål, kompositioner placerade på bordet, väldigt vackra hantverk, inköpta i en butik eller tillverkade med egna händer kan fungera som inredning.Alla dessa tillbehör kan vara funktionella eller bara dekorera en dator skrivbord. Huvudkravet för inredningen är en harmonisk kombination av dess element med rummets övergripande inredning, stil och design.

Typerna av inredning inkluderar speglar, målningar, miljöinredning, affischer och fotografier, produkter av trä, metall och annat material.

I detta sammanhang är inredningen exklusiv privilegium för användaren.

utformning

Design - en kombination av objektets funktionella och estetiska egenskaper. I detta sammanhang delas datortabeller in i typer.

 • Raklinjer;
 • hörn;
 • Halvcirkelformig och U-formad
 • Med hyllor eller lådor;
 • Med kapslar och kolonner;
 • Med elitillbehör och skåp;
 • Hyllbord;
 • Ovanligt.

För att spara utrymme, använd vinkel och halvcirkelformiga tabeller. Rektangulära tabeller är universella.

Även i små rum, med hjälp av olika typer av överbyggnader, behållare, kan du skapa en komplett arbetsyta. Tillägg är vanligtvis utformade för att hysa böcker och affärsverktyg. Det är bekvämt att placera på dem och dekorera saker. Samma sak har och fall, förverkligar funktionen "allt till hands".

Hyllorna är speciellt praktiska för studenter, eftersom de med framgång kan kombinera bänkskivan och hyllorna, så att du kan positionera de små sakerna du behöver för att fungera.

Hur väljer man en modell?

Vid val av ett lämpligt bord för en dator, både funktionellt och ergonomiskt, är det nödvändigt att gå vidare från ett antal krav av allmän och särskild natur. Allmänna krav är följande.

 • Det är önskvärt att området av bordet var cirka 1,5 kvadratmeter;
 • Belysningen av bordet ska vara bra, och ljuset sprids. Ljusriktningen måste vara justerbar;
 • Hörnmodellen är kanske den mest praktiska, eftersom det inte bara säkerställer armbågens korrekta position utan även tillgängligheten på alla delar av bordet.
 • Tillgång till processorn ska vara enkelt och bekvämt.
 • Stabiliteten hos bordet måste vara tillförlitlig;
 • Skärmen ställs in på bordets nivå eller till och med något lägre;
 • Bordet har de nödvändiga hålen för anslutning av kablar.

Vi kan formulera några separata kommentarer om valet av ett datortabell.

 • Benrummet ska uppfylla bekväma arbetsförhållanden. Processorn bör inte förvirras under deras fötter;
 • Processorns stativ måste vara öppen för att säkerställa god ventilation.

Fördelar och nackdelar

När man väljer en produkt är det viktigt att styras av kunskap och att komma ihåg några av sina typiska fördelar och nackdelar som kan uppstå i framgångsrikt utformade och tillverkade modeller. Fördelarna innefattar följande.

 • Modellen är utformad med hänsyn till en kompetent och bekväm position vid bordet när det gäller att upprätthålla en hälsosam hållning och arbetssyn.
 • Modellens utformning gör att du kan placera arbetsartiklar i armlängd;
 • Modellen har alla nödvändiga och lämpliga lådor och hyllor för att rymma datorns funktionella enheter;
 • Att spara ledigt utrymme är inte på bekostnad av användarvänlighet och användarvänlighet.

Vanliga nackdelar innefattar följande:

 • Processorns ställning är gjord i form av en matt box, vilket förhindrar normal ventilation.
 • Otillfredsställande åtkomst till processorn;
 • Tabellen för datorn är instabil.

Berömda tillverkare och recensioner

På den moderna marknaden av dataskrivor, trots deras tillverkares överflöd, är en speciell plats ockuperad av italienska tillverkare och den svenska branden Ikea.Produkterna från dessa tillverkare kännetecknas av ett optimalt förhållande baserat på "priskvalitet" -kriteriet, en stor mängd val, efterlevnad av ett enda konceptkoncept och praktiska egenskaper.

Italienska tillverkare av dataskrivare kännetecknas av ett brett spektrum av produkter, deras funktionalitet och tillförlitlighet. Modeller från Italien är extremt olika. Naturmaterial används ofta: bok, italiensk ek, wenge, äpple och andra. Huvudformerna för prestanda är som följer.

 • moderna;
 • Art Deco;
 • klassiska;
 • barock;
 • Glamour och andra.

Italienska glasdatabord är vackra och ovanliga i form och utförande. Förfining, hög kvalitet och anmärkningsvärd design skiljer den italienska möbelproducenten från många andra.

Analys av kundrecensioner av italienska möbelprodukter indikerar framför allt produktens höga kvalitet och dess överkomliga priser.

I en positiv aspekt finns en rad förslag, bland annat för rum av liten storlek, samt en rad olika stilbeslut. Den överväldigande majoriteten av köpare påpekar att de är vanliga kunder hos italienska tillverkare.Italienska möbler har en stabil konsument i Ryssland.

Bekymmer Ikea är medvetet idag en av de bästa tillverkarna av hemmamöbler till rimliga priser. Fördelarna med produkter från Ikea inkluderar följande.

 • Bredt sortiment;
 • Förekomsten av ett enda designkoncept;
 • Kompaktitet, ergonomi, användbarhet och funktionalitet;
 • Användningen av miljövänliga material;
 • Högkvalitativa produkter - den viktigaste produktionsprincipen för oro.

Företaget tillverkar bord för datorer av trä, plast, metall, samt kombinerade modeller. Dessa är produkter gjorda av tall, björk, med ek eller askfaner, olika fläckar, akryllackar. Den rådande färgpalett är vit, grå, mörkbrun.

Enligt köpare har företaget ett stort antal nya idéer och framgångsrika implementeringar. Det noteras att Ikea-produkterna är pålitliga, snygga och praktiska, och ett enda designkoncept med en mängd moderna stil och designlösningar och till relativt låga priser på produkter gör att du kan välja möbler efter eget tycke.

Moderna innovationer och snygga möbelmöjligheter.

Det moderna och eleganta iDesk-arbetsplatsalternativet för hemmet ser bra ut i ett ljust rum.

Design modell från Heckler Designs för små rum. Rekommenderad plats - vid fönstret.

Den ursprungliga Sync Desktop modellen från Gareth Battensby med en infällbar bildskärm.

Arbetsstation från MisoSoup Design är bekväm för arbete och förvaring av kontorsmaterial på hyllan, bildad av toppböjningen.

Om vilka typer av datordiskar, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum