Självhäftande mosaik i väggens konstruktion

I dag i badrum och kök är det enklaste sättet att göra kreativitet och genomföra ovanliga designidéer. Allt eftersom du absolut inte är begränsad i valet av texturer, material och stilar. För badrum och kök finns en stor mängd enkla och eleganta lösningar. En annan positiv sak är att du kan välja olika färgarrangemang och inte är begränsade i dina fantasier, vilket inte kan sägas om andra rum. Trots det är sovrummen som regel gjorda i lugnande färger, barnrummen är ljusa och ljusa. En färdig toalett, toalett och kök gör, baserat på ägarens preferenser eller fantasin hos designer.

Särskilda funktioner

Det är värt att notera att de positiva egenskaperna hos en konventionell mosaik är nästan samma som för en självhäftande mosaik.Det finns emellertid några viktiga skillnader mellan dessa ytor för rum med hög luftfuktighet. I synnerhet är det en möjlighet att självständigt utföra arbete med installation av mosaikplattor.

Fördelarna med mosaiken:

 • enkel installation;
 • ett stort antal blommor;
 • olika designalternativ för dekorativa element;
 • förmågan att utföra arbete självständigt, vilket medför lägre kostnader för inredning;
 • Inget behov av att köpa dyra hjälpmaterial, utrustning och verktyg.
 • enkel drift;
 • mosaikkompositioner kombineras perfekt med andra material i inredningen;
 • hög miljövänlighet.

I den vanligaste versionen av "självhäftande" är gjord och kommer i form av individuella plattorvilka är lika stora med keramiska plattor eller något annorlunda i storlek. Tjockleken på dessa plattor är cirka fem millimeter och är en tvåskiktsstruktur. Det första yttre skiktet är en polymerbeläggning med en specifik struktur, och den andra är ett mycket tunt självhäftande substrat.För att fästa mosaiken på ytan behöver du följa ett enkelt förfarande.

I början bör du välja en platt yta på väggen, golvet eller taket. Därefter avlägsnas skyddsskiktet från den självhäftande delen av plattan, vilken pressas ner till det valda planet. Efter att plattan är fixerad på planet måste du ta bort skyddsskiktet från polymerdelen, vilket du behöver torka med en fuktig trasa eller papper. Ett självhäftande substrat har en mycket hög vidhäftningsstyrka, vilket innebär att det blir mycket svårt att lossa det klistrade mosaiken från väggen.

Det finns flera ganska viktiga regler som bör följas när arbetet avslutas. Först måste du noga utföra limning och välja rätt placering av mosaikplattorna. Men för att klara de nödvändiga ytorna är det möjligt utan hjälp av professionella, eftersom det inte kräver användning av specialiserad grouting. Grout ersätter underbart bakgrunden, som skapas av självhäftande yta. Användningen av injekteringsbruk av olika färger är emellertid inte förbjuden och är helt acceptabelt.

För köket

Om du vill använda denna teknik för att skapa en vacker inredning i ditt kök, Det är nödvändigt att överväga att följa flera viktiga faktorer när man väljer ett slutmaterial för köket:

 • plötsliga temperaturförändringar och höga luftfuktighetsnivåer;
 • Möjligheten till våt rengöring med användning av kemikalier
 • Inredningens relevans.

De flesta av ovanstående kriterier uppfylls av en mosaik av väggar, och i vissa fall ett tak och golv. Spegelklisterbeläggningen är unik tack vare sin utmärkta kompatibilitet med nästan alla slags dekorativa ytor. Beläggningen, som är avsedd för inredning av köket, är tillverkad av värmebeständiga och vattentäta material. Ett stort utbud av nyanser och färger gör det möjligt för ägaren eller formgivaren att välja det bästa alternativet för inredningen, vilket kommer att kombineras med övriga delar av rummet.

typer

Huvudklassificeringen beror på:

 • tillverkningsmaterial;
 • sätt att lägga på arbetsytan;
 • storlek och form av materialet.

Idag har marknaden ett stort sortiment av mosaik av glas, sten, plast, metall, keramik och trä. Visst används inte trä i köket och badrummet, eftersom det är dåligt skyddat från vatten. Det finns många varianter av mosaikelement i form av geometri, från den vanligaste formen av "kvadrat" och slutar med en triangulär eller oval typ av "skal". Mosaikdelarnas färg, storlek och form är mycket viktigt att tänka på när man planerar en panel med ett givet mönster eller prydnad.

Arbetsföljden under installationen

Separata chips och mosaikplattor placeras i en kombinerad form i form av ett galler och kräver inte en perfekt platt yta, och böjda delar av ytan kan bidra till att skapa vanliga former i inredningen. Men eftersom mosaiken är självhäftande är det nödvändigt att jämföra arbetsytan noggrannare. Allt detta är nödvändigt så att det i framtiden inte kommer att lossna några delar och förändras i originalmaterialets ursprungliga form.

Detta kommer att kräva lite verktyg och lite tålamod. De nödvändiga verktygen är vanligtvis tillgängliga för alla ägare. Graden av arbetskomplexitet beror på arbetsytans initiala tillstånd.Tidigare, ganska ofta för dekoration av "förklädet" i kök används kakel. Det bör noteras att i moderna tillverkares arsenal finns modifieringar av kakel som efterliknar mosaikbeläggningen. Till ett pris är de ofta lägre än självhäftande mosaik, men sådan täckning ser mindre presenterad ut.

För att komma igång är att demontera den gamla keramik, tapeter eller färg tillsammans med rester av frusna monteringsmaterial. Det kan naturligtvis vara svårt att behandla ytor dekorerade med oljemålningar eller emalj. För att klara av den här processen kan du utföra speciella skåror med en perforator eller en hammare med mejsel, vilket bör höja skiktet av gips och vara beläget på ett kort avstånd från varandra.

Då måste arbetsytan behandlas med en akryl- eller latexprimer av djup penetration. När primern är torr, applicera ett nivelleringsskikt av gips på vägg- eller takplanet. För detta ändamål, perfekt gipsplaster. Det är ganska plast, har en hög vidhäftning och kräver ingen extra kitt, och viktigast av allt säljs den till rimliga priser.

För att fortsätta arbetet måste du vänta tills blandningen är helt torr. Denna process kan ta från en till två dagar, allt beror på tjockleken på det applicerade materialet. Då är den förberedda ytan polerad med ett speciellt nät eller fint sandpapper. Därefter appliceras ett lager av efterbehandlingsprimer, som äntligen förbereder ytan för ytterligare efterbehandling. Det sammankopplar substansens molekyler på ytan och förbättrar väggytans vidhäftning med självhäftande plattor. Och det är naturligtvis nödvändigt att ge primeren hur man torkar ut, så att den fullt ut utför alla funktioner och deklarerade egenskaper.

Alla ovanstående operationer med viss viss ansträngning och noggrannhet kan utföras oberoende. Spenderad tid är mer än att kompenseras av lönearbetets pris. Om du inte är säker på dina förmågor är det bättre att söka hjälp från specialister.

Huvudarbetet med klibbig mosaik börjar med att dra på de tidigare beredda ytmarkeringarna. Innan du installerar mosaiken måste du se till att markeringen är korrekt och att den uppfyller de tekniska kraven. Enligt märkningen limes den första raden mosaikplattor.För att kringgå framkanten som skapar inre och yttre hörn är det tillräckligt att skära elementets botten. För denna procedur, perfekt brevpapper kniv.

Den självhäftande baksidan av en dekorativ mosaik är täckt med en speciell skyddande film som måste avlägsnas omedelbart före installationen. Installation av element på väggen måste vara korrekt och verifierad. Mosaikelementet efter fixering på ytan blir omöjligt att fixa utan att skada segmenten. Att stänga sömmarna mellan elementen är valfritt. Basen, tillverkad i vitt eller svart, skapar nödvändig kontrast av färger och ser ganska estetisk ut.

Hur man väljer?

Ett av de viktigaste kriterierna för att välja material är priset.

Det är nödvändigt att markera ett antal faktorer som påverkar prissättning av mosaiken:

 • det land där materialet produceras
 • varumärke popularitet;
 • graden av inredningens komplexitet
 • produktionsmaterial;
 • antalet använda varor.

Det bör förstås att produkten från naturmaterial kommer att ha ett högre pris än samma produkt, men gjord av artificiell.Också starkt påverkad av priset på människors önskan att köpa de flesta importerade varor, vilket är mycket högre i pris, i motsats till inhemska eller kinesiska produkter. Produkter av världsberömda märken är de dyraste.

vård

    Det är svårt att hitta en lämpligare typ av yta som är lika lätt att använda som en självhäftande mosaik. Den döljer föroreningar väl i form av stänk av fett, olja, juice och tvålslam, tvättas också perfekt med flytande tvättmedel och upprätthåller ett utmärkt utseende under lång tid. Och om det hände att ett av elementen var skadat, är det möjligt att ersätta det utan att bryta hela kompositionens integritet. Detta sparar mycket pengar på reparationer och tid. Men för att köpa samma täckning orsakade inte problem, bör du köpa en mosaik med ett lager på 10-15% när du köper material för reparationer. Detta steg kommer att utvärderas vid tvångsbyte av föremål.

    Du kan titta på en mästerklass på att montera en självhäftande mosaik på en vägg i den här videon.

    kommentarer
     Författare
    Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

    Entré hall

    Vardagsrum

    sovrum