Alla subtiliteter av valet av bord och stolar

Lägenhet eller hus kan inte föreställa sig utan bord och stolar i inredningen. Dessa möbler finns i alla rum. Moderna möbler kan inte bara ge praktiska fördelar, utan också tjäna som ett komplement till designen, dekorera inredningen i rummet.

typer

Först och främst kan bord och stolar delas upp med sin praktiska tillämpning i vardagen:

 • Möbler för kök och matsal. Bord och stolar, avsedda för att äta i lämpliga delar av lägenheten eller huset. Det betyder inte att sådana möbler inte ska vara vackra och snygga. Även om du bör komma ihåg om bekvämligheten och praktiken. Ofta köpas matbord för bord med stolar. I så fall kommer alla möbler att vara i samma stil. Men kombinationer av stilar är möjliga.Till exempel en kombination av ett träbord och eleganta stolar på metallramen.
 • Möbler för resten. Bord och stolar för vardagsrummet, salen, sovrummet ska vara bekväma och betona stilen på rummet där de ligger. Klädda stolar är lämpliga för dessa rum. Tabeller kan ha olika stilar och storlekar, beroende på rummets design. Ofta i sådana rum används små dekorativa soffbord, eller bord på eleganta smidda ben. Bänkskivor av transparent eller färgat glas eller färgat glasmosaik är mycket populära.
 • Barnmöbler. Möbler för barnrummet bör vara lämplig storlek. Ditt barn borde vara bekvämt med dem. Strikt och elegant stil är också olämpligt här. Dessutom bör barnmöbler vara lätta och säkra. Det är bättre att föredra ljusbord och stolar av PVC. Sådana möbler är ganska hållbara, kräver ingen speciell vård.

Barnet kommer inte bli skadad och kommer inte att skada sig under spelet. Dessutom har PVC-möbler de mest varierande och intressanta formerna och färgerna för barnet.

 • Trädgård och landsmöbler. För att arrangera tomten nära huset är de mest lämpliga moderna korgstolar och bord. Preference är bättre att ge konstgjorda material. Utemöbler utsätts för sol, fukt och temperaturförändringar. Naturliga material är dåligt bevarade under sådana förhållanden, förlorar snabbt sin styrka och skönhet av utseende.

material

På den moderna marknaden av möbelprodukter från olika material. För tillverkning av bord och stolar används oftast:

Naturligt trä

Inredningsprodukter och möbler av naturligt trä går aldrig ut ur mode. Detta material är miljövänligt, vilket är viktigt för dem som uppskattar allt som är naturligt. På grund av olika träslag och olika bearbetningstekniker har bitar av trämöbler ett stort antal stilar, färger och former. Och det här materialets överensstämmelse med trä gör det möjligt att belysa de mest bisarra idéerna.

Det billigaste alternativet är bord och stolar av tall. Det är ganska starkt och ljust trä. Tack vare bearbetningen av materialet, färgning och lackering, ser möblerna snygga och vackra ut.

Dyraare och populära alternativ är ek och bok. Bord av ek och ek är vanligtvis fasta, skrymmande. De placeras i stora matsalar eller hallar. Trä har en övervägande mörk färg.

Sådana möbler är lämpliga för dekoration av lokaler i medeltida eller gotiska stil.

Konstgjorda material

De flesta bord och stolar av konstgjorda material har en lägre kostnad än de som tillverkas av naturligt trä. Modern produktionsteknik kan ge konstgjorda material större styrka och göra utseendet ganska vackert och elegant. Ofta imiterar konstgjorda möbler i utseende naturligt trä.

Det vanligaste materialet för konstgjorda bord och stolar är plast. PVC möbler är gjorda i olika stilar, har ett stort omfång. Ofta används plastbord och stolar i matsalar och kök. Som barnmöbler. PVC-möbler är ett bra alternativ för att arrangera en trädgårdspot eller lusthus. Stiliserade PVC-bord och stolar kan dekorera vardagsrumsdesignen.

metall

Metallmöbler är också ganska populära. Det kan smides, eleganta tunga möbler. Eller lätta stolar och bord på metallramen. Kombinationen av metallben och en glasplatta ser original och stilfull ut. Smidda möbler är lämpliga för rum inredda i en strikt klassisk stil.

Metallbord och stolar kan motstå effekterna av yttre faktorer, lämpar sig för användning på platsen nära huset.

Konstgjord rotting

Konstgjord rotting (tehnorotang) är liknande i egenskaper till polyvinylklorid. Det är ett elastiskt konstgjort material som gör tejp, stavar eller profiler av olika tjocklek, längd, form och färg. Stavarna är tätt sammanflätade och vikta in i en möbel. Bord, stolar, stolar, pallar och andra typer av små möbler är gjorda av konstgjord rotting.

På grund av dess motstånd mot yttre faktorer och styrka används sådana möbler ofta i trädgården eller i trädgården. Till skillnad från metall eller trä är tehnorotangprodukter mycket lätta. Användningen av olika vävtekniker gör att du kan skapa eleganta och intressanta stilalternativ.Dessa möbler är lämpliga för att äta, eleganta fåtöljer kan utrusta vardagsrummet eller sovrummet. Lätt bord och pall är väl lämpade för ett barns rum.

Möbler kan tillverkas för hand. Ett av de enkla och prisvärda alternativen är tillverkning av trädgårdsmöbler från vanliga träpallar eller, som de kallas också, en pall. Pallens fasta yta kan ge en bra grund för bordsskivan.

Palletter säljs nya eller efter användning. I alla fall är det ett mycket billigt och prisvärt material. Efter att ha plockat upp pallen av den nödvändiga storleken, eller har korrigerat storleken på den framtida bordsskivan, har klippt bort överskott, är det möjligt att starta produktion av ett litet bord eller en liten butik på en trädgårdsplats.

Först av allt måste pallens yta vara väl slipat, täckt med färg eller lack. Vidare, beroende på dina önskningar och fantasi, är benen fäst på skålen. Det kan dock vara rullar, då blir vår produkt till ett litet styliserat soffbord.

Benen för ett hemlagat bord kan också tillverkas självständigt, till exempel uthuggat av trä.Du kan köpa färdiga metall- eller plastben av önskad storlek. Om du har gamla trasiga möbler, stolar eller bord kan du ta bort benen eller rullarna från dem.

Fäst benen på bordplattan, du kan använda bygglim eller skruvar.

Visar fantasi, du kan göra en trädgårdsstol eller en liten bänk för ett lusthus från pallar. I så fall kan pallarna själva fungera som grund för konstruktionen.

Detta gör stolen eller stolen mer hållbar, och du kommer bli lättad från behovet av att söka efter och köpa ytterligare material.

Hur man gör ett soffbord från pallar, se följande video.

dimensioner

En viktig roll i att välja en möbelmodell är dess storlek. Detta påverkar inte bara utseendet, utan också bekvämligheten med att använda bordet eller stolen. Möbler av fel storlek uppfyller inte sin funktion och blir värdelös och obekväm inredning.

Välja möbler bestämmer först och främst hur denna modell kommer att användas i ditt hem, i vilket rum det kommer att bli, vem ska använda denna bord eller stolar.

Genom att svara på dessa frågor kan du bestämma vilken höjd, längd och bredd som ska vara korrekt för varje möbel.

Till exempel måste du välja ett bord för köket.Det första du märker är storleken på rummet självt. Bordet ska inte ta upp för mycket utrymme, blockera passagen och störa köksfri rörelsefrihet.

Den andra viktiga punkten är hur många som ska äta lunch vid bordet samtidigt. Ätning ska vara bekväm, för varje person vid bordet borde stå för 60 centimeter ledigt utrymme. I annat fall kommer måltiden att bli en kontinuerlig tryckning med dina armbågar och vippa dina och andras rätter.

Tabeller med oval eller rund form är mer lämpliga för att rymma ett stort antal personer. För ett litet företag med 3-4 personer lämplig kvadratisk eller rektangulär tabell.

Nästa parameter är höjden på bordet, en fråga självklart rent individuellt. Möbler tillverkad höjd, vanligtvis standard. Enligt GOST är det 75 centimeter. Denna höjd är härledd från den genomsnittliga höjden på vuxna män och kvinnor. Naturligtvis gäller inte denna standard för kaffe och dekorativa bord.

I alla fall kan du göra beställningen av möbler önskad höjd för dig, inte ens i enlighet med standarderna.

Men om bordet i din matsal eller vardagsrum används av flera personer, är det osannolikt att alla är glada. Även medlemmar i en familj är långt ifrån en enda höjd, vad kan man säga om gäster och deras barn.

I det här fallet kommer det att vara bekvämare att plocka upp stolar med olika höjder eller att ha små sittplattor för barn att använda. När du lägger en sådan kudde på stolens eller stolens säte, blir barnet längre och det blir bekvämare att han sitter vid det högt höga bordet för honom.

För mycket unga familjemedlemmar kan du köpa speciella barnstolar med höga ben.

På samma sätt väljs möbelens storlek för vardagsrum, hall eller sovrum.

färg

Färgområdet för bord och stolar är oändligt varierat. Detta följer främst av olika material. Moderna tillverkare mår bra och förbättrar ständigt tekniken för bearbetning och målning av produkter, så att möblerna inte lider av palettens knapphet.

Valet av färger för en uppsättning bord och stolar beror på utformningen av ett visst rum.

 • För sovrummet är lämpliga gröna, lugnande toner. Det kommer också att se bra ut och klassiskt vitt.
 • Användningen av vit i vardagsrummet underlättar visuellt objekt, och uppfattningen av rummet blir luftigare. Ett glas transparent bord i mitten av rummet ser bra ut.
 • Svarta färger ser hårda ut, men mycket snygga. Detta är idealiskt för en strikt gotisk eller klassisk stil.
 • För matsalen och köket är det bättre att inte välja onödigt ljusa och spännande färger. Här fasthållna ljustoner och nyanser av beige passar bra.

stil

Naturligtvis bör sådana anmärkningsvärda möbler, som bord och stolar, betona och komplettera stilen på hela rummet. Otillräckliga färger eller former förstöra det visuella intrycket av rummet, upphäver alla ansträngningar för att designa det.

 • Trämöbler av naturliga nyanser är en "klassiker av genren". Dessa bord och stolar passar perfekt i nästan vilket interiör som helst, och själva materialet går aldrig ur mode.
 • För rum i gotisk stil är metallbord och stolar med smarta eleganta ben lämpliga. Företräde bör ges till mörka toner. Också i denna stil passar stora ovala eller rektangulära bord på tjocka ben av ek eller hornbeam.
 • Icke-standardiserade och fria formmöbler passar för rum i modern stil. Elegant eller tvärtom grova stolar på tjocka ben eller solid grund. Bordet kan göras i form av en silhuett, eller bara ha vanliga invecklade konturer.

Färgschemat i denna stil är mycket varierat, valet beror på inredningen i ett visst rum. Ofta ges föredraget ljusa eller ljusa färger.

 • Art Deco-riktningen kännetecknas av ovanliga och djärva kombinationer av färger, material och stilar. Samma möbel kan tillverkas med hjälp av en invecklad blandning av delar. Ett bord eller en stol kan bestå av klassiska och djärva modernistiska element. I ett ämne kombineras flera till synes inkompatibla material ofta. I den här riktningen regerar fullständig idéfrihet och djärva beslut.

Möbler i denna stil är bättre att köpa en uppsättning för att hålla den övergripande designriktningen. Art Deco-produkter är lämpliga för djärva och innovativa designalternativ.

dekoration

Möbler kan dekoreras med olika inslag av inredning.

Stolarna kan ha wienska snidade armstöd.Bordets eller stolens yta kan vara lack, vilket ger dem ett klassiskt och snyggt utseende. Polstring kan imitera naturliga skinn av djur som zebra, leopard, tiger.

utformning

Utformningen av borden och stolarna ger en hel del frihet för fantasi. Under de senaste åren började snygga antika kit att återvända till mode. De kännetecknas av eleganta, vanligtvis snidade dekorativa element, fasthållna i naturliga färger.

Mer fri och fet design har möbler av modern stil.

Hur man väljer?

Valet av en viss modell av möbler beror på individuella önskemål och ekonomiska möjligheter. För närvarande har marknaden ett brett utbud av möbler för varje priskategori. Dessa är både elitiska klassiska modeller och modeller från lätta artificiella material.

Förutom kostnaden är det värt att komma ihåg om funktionerna för de valda möblerna. För användning i trädgården eller i rum med hög luftfuktighet och temperaturförändringar är det bättre att välja möbler från konstgjorda och slitstarka material.

Trämöbler behöver vård och periodisk bearbetning. Det är mest utsatta för externa faktorer.

Om det finns små barn i huset borde du undvika att välja bord med skarpa hörn och hårda traumatiska ytor. För de flesta barnrum är det mest lämpliga ljusbord och stolar av PVC.

För köket bör man välja ett bord av slitstarkt material. Att driva ett matbord innebär frekvent kontakt med heta föremål, vatten och skarpt bestick. De lämpligaste alternativen för köket och matsalen är bord med en metallplatta eller bordplåt av härdat hållbart glas.

För en hall eller ett vardagsrum spelar utseendet på möbler en särskild roll. Här är det mest lämpliga uppsättningar av bordet med stolar i samma stil. Om du ofta har gäster, kommer modeller som är lämpliga för att ta emot flera personer ovalt eller runt.

Stolar i hallen eller vardagsrummet är bättre att välja med rygg och armstöd. Sådana modeller är mer lämpliga för avkoppling och trevlig konversation.

Fördelar och nackdelar med möbler

Varje material har sina egna positiva och negativa egenskaper:

 • Trämöbler är ofta onödigt tunga, trä är mottagligt för korrosion, tolererar inte kontakt med fukt, kräver särskild vård och periodisk behandling med skyddsämnen.

Fördelen med trä är dess naturliga vackra färg, miljövänlighet, trevlig yta på produkten.

 • Metallmöbler är också tunga, med undantag för modeller från lätta profiler. Metallytor kräver rostskydd.

De positiva egenskaperna hos metallprodukter är deras hållfasthet och slitstyrka.

 • Möbler av PVC och tehnorotanga har praktiskt taget inga uttalade nackdelar. Bord och stolar av dessa material har en stor priskategori, de flesta modeller är överkomliga även till kunder med låga inkomster. Möbler av PVC och konstgjord rotting är lätta, ganska hållbara, väl tolererade av yttre faktorer, har många alternativ för former, färger, stilar och dekorativa design.

Plastmöbler kan användas både inomhus och i ett öppet trädgårdsområde.

Berömda företag och recensioner

De mest positiva recensionerna får vitryska möbler och produkter gjorda i Malaysia. Italienska tillverkare (Adrenalina, Baxter, Valderamobili) är också populära på ryska och europeiska marknader.

Vackra exempel och alternativ

 • Ett klassiskt och vackert alternativ för köket är ett fyrkantigt bord och fyra stolar med ryggar, gjorda i samma stil.
 • En stol och ett bord passar in i vardagsrummet på ett praktiskt och elegant sätt. Bordet kan vara med spegel eller glasplatta.
 • En uppsättning trästolar och ett klassiskt ovalt bord som passar för dekoration av hallen.
 • Det lilla köket blir bekvämare om du placerar ett litet halvcirkelformat bord på metallben och flera eleganta avföring där.
 • Ett ovalt stort bord med en glasplatta och smidda ben på en träbas kommer att dekorera vardagsrummet i gotisk stil.

tips

 • Välja bord och stolar för lägenheten och huset, du bör styras av inredningsytan, tillgången till ledigt utrymme och villkoren för användning av möbler.
 • Även om du valde ett stort bord borde du inte lägga många stolar bredvid den. Avståndet mellan att sitta vid matbordet eller vardagsrummet ska vara minst 20 centimeter.
 • För rum med ett litet område borde du inte välja skrymmande möbler. Detta kommer att minska det fria utrymmet och överbelasta rummet visuellt.
 • För användning i trädgården eller i utomhusgazebo är det bättre att välja möbler gjorda av konstgjorda material.
 • I vardagsrummet eller matsalen är det bättre att sätta upp bord och stolar. Detta kommer att bidra till att skapa en enda inredningstyp.
kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum