Regler för installation och drift av rökgenerator för rökhus

Rökgeneratorn är en favorit sak hos dem som älskar rökt mat, eftersom det ger ett brett utbud av smaker av samma produkt som rök. Du hittar många olika smaker av samma, till exempel kött, med olika marinader och, viktigast av allt, med olika typer av trä.

Vad består det av?

Grunderna för rökgeneratorn är en cylinder eller låda, tjockleken på deras väggar kan variera. Det finns två huvudkrav för fallet: täthet och tillräcklig volym. Som bränsle används päron, äpple och alder vanligen. Dessa raser ger ganska bra rök för rökning. För att få mest bränsle ska det förseglas och antändas genom ett hål i botten av själva kroppen.Om några minuter är enheten klar att användas.

Luftförsörjningen utförs med hjälp av en fläkt eller kompressorDet måste vara ordentligt kopplat. Du kan ofta se i konstruktionen av en konventionell pump för pumpning av en uppblåsbar båt eller madrass, vilket också passar väl i denna situation. Röket tränger snabbare med denna ström in i kammaren med produkten, eftersom denna ström bokstavligen trycker rök in i kammaren.

Oftast används automation. Det är ganska möjligt att göra en hemlagad ånggenerator med egna händer. För att göra detta måste du göra ritningar, köpa alla nödvändiga material och följa rekommendationer från specialister.

Hur fungerar det?

Arbetsplanen är ganska enkel. Rök pressas bokstavligen in i rökhuset under tryck av inkommande luft. Trycket genereras av en pump eller fläkt beroende på den anslutna enheten. Denna ström av rök och luft tvingas ut ur generatorn direkt i skåpet. Du kan bädda in en termometer i skåpet, vilket gör att du kan övervaka processen.

Om typer av rökning

Hittills finns det två typer av rökning, skillnaden mellan dem är väldigt signifikant.

 • Varm rökning med en rökgenerator. Nyckelförskjutningen är givetvis temperaturen vid vilken processen sker (från +45 till +100 grader). Utöver temperaturen röks produkten mindre tid jämfört med en annan typ (från 40 minuter till 2 timmar, ibland kan proceduren ta upp till en dag). Den färdiga produkten har en trevlig gyllene nyans. Inte mindre viktigt är själva produkten. När det är rökt varmt blir det mjukt och saftigt. När köttet eller fisken är kokt, är det inte föremål för några förfaranden efter det kan du använda det direkt från rökhuset.
 • Kall rökt. Den utförs vid en lägre temperatur (+30 grader). Processen kan ta ganska lång tid, i vissa fall upp till en månad. Oftast röks produkten i tre till fem dagar. Kött eller fisk bör beredas i förväg, till exempel piggel. Den viktigaste skillnaden är att med denna metod torkar köttet mer på grund av vad det inte försämras. Rök kompletterar produkterna med lukten och ger lite krydda. Vid utgången av kött eller fisk har en nyans från ljus beige till brun. Livsmedel rekommenderas inte att användas omedelbart efter rökning.

Med tanke på den tekniska delen av processen har hetrökat en otvetydig fördel, eftersom det tar flera gånger mindre tid och ansträngning att förbereda råvaror, och produkten kan ätas omedelbart efter beredningen. Trots detta är en viktig nackdel med denna metod en kortare hållbarhet jämfört med en annan typ (inte mer än en vecka vid en temperatur av 0 till +5 grader).

Självklart har rökt rökt mer fördelar än kalltmen fördelarna med sistnämnda är betydande. Kallrökning behåller alla vitaminer och mikroelement, vilket är förknippat med låg rökningstemperatur, och ger också två gånger hållbarheten. En separat fördel kan anses vara det faktum att produktens användbarhet under två veckor inte försvinner någonstans. Det rekommenderas också att förvaras i kylskåp vid en temperatur från 0 till +5 grader.

Det är omöjligt att utesluta det unikt bästa sättet att röka, eftersom varje av dem är något bättre och sämre på något sätt. Det är omöjligt att laga kött med kall rökning så fort som kallt, men du kan inte göra samma hälsosamma fisk som het.

egenskaper hos

Generatorn har följande tekniska egenskaper:

 • det fungerar på 220V;
 • Du bör inte göra sågspånskammaren för stor, du borde beräkna dess storlek med 2 kilo bränsle;
 • Värmeelementets effekt är 1 kW. Per dag använder generatorn vanligtvis upp till 4 kW, värmer upp och stängs av automatiskt.
 • Förbränningskammarens volym är ungefär lika med en kubikmeter.

Hur man monterar sig själv?

Förberedelseprocessen kan delas upp i flera steg: förberedelse av kammaren, framställning av generatorn, anslutning av konstruktionen och dess testning.

Kamerapreparation

Faktum är att på internet kan du hitta många kameraalternativ, så det är viktigt att vara uppmärksam på de viktigaste funktionerna.

 • Kammaren måste vara lufttät så att röken förblir inuti, det är nödvändigt att röka produkten.
 • Det bör finnas utrymme för produkt i kammaren. Nyckeln kommer att vara dess närvaro, och hur den ska genomföras beror på fantasin.
 • Det ska också innehålla ett hål för rök för att komma in i generatorn.
 • Det är nödvändigt att dra sig tillbaka från 6 till 10 centimeter från locket och svetsa rökröret.

Generatorberedning

Generatorpreparat innefattar följande steg:

 • För kroppen är det nödvändigt att ta ca 70 centimeter av ett rör med en diameter av 10 cm;
 • På ett nytt metallark måste du sätta etiketter för skär under locket och botten, det är värt att komma ihåg utsläppsrätterna för tillverkning av sidoväggarna.
 • Ovanför brädan är det nödvändigt att göra flera hål med en diameter på mindre än 10 mm, genom vilket syre levereras och bränslet tänds.
 • För stabiliteten i strukturen rekommenderas det starkt att svetsa benen 15 centimeter högt.
 • Det är inte rekommenderat att göra hål på toppluckan för ventilation. Sidorna bör svetsas så att den sitter ordentligt, och för att underlätta öppningen ska enheten bädda in fästet;
 • måste fästa skorstenen tack vare svetsning. Innan du svetsar passningen måste du göra en tråd för tee på dess yttre ände.
 • kvar för att ansluta passningen med en tee.

Installation design

Följande steg bör vidtas för att installera rökgeneratordesignen:

 • Vi rekommenderar att du monterar skåpet och generatorn på en brandbeständig plan yta. Injektorn bör kontrolleras, liksom den lämpliga storleken;
 • tänd brännkammaren tätt med sågspån bara lövträ, inga nålar. Det är nödvändigt att förbereda ungefär 1 kilo sågspån, spån eller flis.När allt utrymme är igensatt, ska apparaten vara ordentligt stängd med ett lock;
 • måste anslutas till skorstensrökboxen och till teepumpen;
 • sätta eld på bränsle;
 • sätt på pumpen.

utbildning

Ursprungligen bör allt vara förberedt för arbete. Konventionellt kan detta ögonblick delas upp i flera steg.

 • Bränsleförberedelse. Det är valet av sågspån eller träflis. Det rekommenderas inte att använda sågspån av tallskog, som vid rökning får produkten en bitter smak. Det är värt att uppmärksamma alternativ som alder, päron, äpple, som finns att köpa. Färgen och lukten av produkter kan skilja sig från valet av bränsle. Ofta rosmarin kvistar, mandelskal och andra örter med en trevlig lukt läggs till den smakliga smaken. Under rökning kan du använda både våta och torra träflis, den första ger mer rök, när den senare är den klassiska versionen. Nackdelen med våtflis är en stor mängd brinnande, vilket kompenseras genom installation av en speciell grill eller en fuktig trasa. Det rekommenderas starkt inte att använda färgat material eller material som är belagt med lacker eller andra kemikalier.
 • Utrustning förberedelse. Det är nödvändigt att noggrant rengöra kammaren, skorstenen och rökgeneratorn från spår av tidigare användning. Håll alltid utrustningen ren. Efter rengöring, värm upp den tomma strukturen till en temperatur av +200 grader, sedan svalna till önskad temperatur. Nu kan du somna i brinnande produkter. Experter rekommenderar att du först fyller i 2 till 6 matskedar, varefter du ska övervaka bränningen och lägga till efter behov.
 • Framställning av produkten. Vanligtvis används kött eller fisk för rökning, men du kan också röka svamp, ost, bacon, grönsaker och frukter. Före rökning måste köttet fortfarande syltas. Om hett rökt endast är en rekommendation, är kallt en obligatorisk föremål. Vanligtvis salt från flera timmar till flera dagar. Varianter så mycket som det finns recept.

rökning

Förberedelsen följs av en lika viktig del av processen, att röka. Det viktigaste - det är nödvändigt att försöka att inte tillåta glutrök, för att inte använda för många marker, eftersom överskottet av rök måste avlägsnas genom en speciell skorsten. Tänk på hur produkterna kommer att placeras.Rök bör enhetligt täcka hela batchen. Det är nödvändigt att sprida köttet jämnt på grillen eller hänga. Du måste installera under produktpanelen för fett, där det kommer att ackumuleras. I framtiden kan du ibland öppna skåpet för att smörja kött eller fisk med marinade.

Vid användning av ånggenerator, överväga följande punkter:

 • Vid byggandet av en rökgasgenerator rekommenderas att det inte bryter mot brandsäkerhetsreglerna.
 • bör föreskriva automatisk avstängning av enheten vid eventuella problem,
 • alla element som kan självantändning och de olika ledningarna placeras så långt som möjligt från punkter med höga temperaturer;
 • Prioritet ska göras på ett metallmaterial med en värmebeständig beläggning;
 • Det är möjligt att installera strukturen endast på en brandbeständig yta, till exempel på en metallplåt, men i inget fall på ett trägolv.

rekommendationer

Den främsta önskan är att laga mat med nöje.

För att göra processen trevlig, bör du följa flera rekommendationer från experter.

 • Så effektivt som möjligt borde du skydda dig från förekomsten av problem som är förknippade med designen. Först och främst måste du noggrant tänka på brandsäkerhet: enheten måste stå tryggt på en brandbeständig yta. Om konstruktionen har elektriska element, är det nödvändigt att göra sin säkerhet som möjligt.
 • Det rekommenderas att endast använda högkvalitativt bränsle som gör att du kan skydda dig själv och dina nära och kära.
 • Ständigt behöver övervaka renheten hos alla komponenter i strukturen.
 • Under tillagningen ska produkten vara jämn belagd från alla sidor. Om det inte finns något förtroende för systemets tillförlitlighet, kan du alltid köpa en färdig version till ett rimligt pris, för nu finns ett stort antal olika rökgeneratorer på marknaden: från dacha alternativ till hem, från stor till liten, från el till gas.
 • Du behöver bara använda färska produkter för marinovka och glöm inte om slutproduktens hållbarhet.

För att lära dig hur man gör en rökgenerator för ett rökhus med egna händer, se videon nedan.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum