Produktion av braziers från metall: valet av material och projekt

Braziers och grill är en oumbärlig egenskap för friluftsliv. De mest populära versionerna av brazierna är metallprodukter. De har många fördelar som låter dig laga ett brett utbud av rätter med utsökt smak och arom.

Särskilda funktioner

Metall är det vanligaste materialet för produktion av grillar och grillar. Sådana konstruktioner är lätta, de transporteras lätt och demonteras. Metallen värmer upp snabbt och perfekt behåller värme, vilket bidrar till en jämn och snabb stekning av fisk, fjäderfä och kött.

Produkterna är som regel gjorda av två typer av stål: rostfritt och värmebeständigt.

Metallval är en mycket allvarlig uppgift., för att under användningsförloppet under påverkan av höga temperaturer deformeras brazieren - lådorna börjar likna helikopterbladen som vrids i riktning mot huvudaxeln. Experter kallar detta fenomen plastisk deformation. Alla element i strukturen är sammankopplade, därför uppstår inre stress, vilket orsakar en signifikant förändring i form av brazier. I framtiden leder detta till en fullständig förlust av form och förstörelse av produkten.

Det är därför rostfritt stålgrillar inte är av hög kvalitet. Detta material är väldigt rädd för att bränna igenom, så brazieren tjänar inte mer än 1-2 årstider. Värmebeständigt stål gör att du kan skapa modeller som har större styrka och hållbarhet. Legeringen innehåller en hög andel krom, denna metall oxiderar vid förhöjda temperaturer och bildar en eldfast beläggning. Dessutom är produktionen av detta material i sig baserat på tillsats av aktiva komponenter som förhindrar deformation och fraktur av stål under ogynnsamma förhållanden.

Experter rekommenderar att du använder stålkvaliteter 10G2, 09G2S och 16GS för produktion av grill och grill. De kan tåla flera tusen bränn- / kylcykler.Men legeringar CT10, CT20 eller CT3 används oftare för turistmodeller, som kännetecknas av låg vikt och kort livslängd.

Utöver temperaturbeständighet är värmebeständigt stål motståndskraftigt mot korrosion och slitstyrka. Det är inte känsligt för chocker och mekaniska skador av låg och medelhög styrka. Därför är den optimal för produktion av roster, som används utomhus i förhållanden med hög luftfuktighet.

Fördelarna med metallgrillar inkluderar:

  • bra värme retention;
  • låg brandfarlighet
  • enkel användning och rengöring;
  • rörlighet;
  • låg vikt;
  • lågt pris.

  Braziers och grillar kan köpas i specialaffärer, och de är också allmänt representerade i stormarknader. Där implementeras de i vanliga former och storlekar. Men om du vill ha något ovanligt, kan du beställa en brazier på ett enskilt projekt i smiddagsverkstaden. Sådana modeller är som regel dekorerad med smidesjärnelement och inredda.

  Sådana installationer är emellertid inte lätta, därför används de som stationära modeller. Och kostnaden för sådana arbeten är ganska hög.

  typer

  Innan du köper eller gör grill, bör du vara väldigt omtänksam om valet av den optimala modellen.

  Beslutet beror på många faktorer:

   • tillgång till utrymme i landet;
   • behovet av transport;
   • dimensioner av brazier;
   • möjligheten att laga olika rätter.

   Om vi ​​pratar om grillar är det vanligt att dela dem i tre kategorier.

    • Mobilt alternativ kan röra sig fritt från ett ställe till ett annat. Dess exceptionella egenskaper anses vara låg vikt, förmågan att montera, demontera och installera, liten storlek. Samtidigt, för att ge den nödvändiga ljusheten vid tillverkningen av turiststrukturer, används tunnväggigt stål vilket snabbt brinner och kollapser.
    • Mobil BBQ - Det här är en typ av utomhusvagn på hjul, den här brazaren är också bekväm att flytta. Det är emellertid omöjligt att demontera det, lägga det och placera det i en bils bagage. Sådana grillar är ofta dekorerade med smidesjärnelement. De innehåller ett fack för placering av bränsle och är färdiga med en bordsskiva.
    • Stationärt alternativ - Det här är inte bara en brazier. Det är snarare en liten arkitektonisk form.Den är installerad på en plats på grunden, men den kan inte flyttas.
    • Grillugnar kännetecknas av stor mångfald. De skiljer sig både i deras utseende och användaregenskaper, deras priser varierar också i ett ganska brett spektrum.
    • För vandring är det lämpligt att använda en engångsmodell., som är en tennpall, monterad på ett brandbeständigt stöd. Ett galler monteras på toppen där varorna lagras. Efter den första användningen kastas paletten bort, eftersom den under värmeverkan deformeras och täcks av sprickor.
    • Bärbart växel också användbart för resenärer. Det tjänar dock längre än den första versionen. Denna design ser ut som en grill med en rooster, som kan installeras i flera plan. Det är ganska bekvämt för små och stora företag.
    • Grill i form av en panna Den har ett kupolformat lock, vilket ger ett antal ytterligare funktioner. Sådana konstruktioner är skyddade mot snö och regn, vilket innebär att en aptitretande maträtt kan förberedas i vilket som helst väder.Också tack vare locket fungerar grillen i ugnsläget, så att du kan grilla köttet i stora bitar eller hela fågeln.
    • Grillvagn - Modell på de inbyggda hjulen. Det är ganska lätt att flytta från ett område av huset till ett annat. Den har en hylla för att lagra ved och kol och ser väldigt estetiskt ut.

    Andra prover är till salu. Produkter med en avgasugn och en skorsten är utbredd, så varje köpare kan välja exakt den modifiering som helt uppfyller hans individuella behov och förmågor.

    form

    Brazier brazier kan ha det mest olika utseendet.

    Följande modifikationer är vanligast:

    • Lådor utan topp - den vanligaste och vanligaste versionen.
    • Gutters med rundad botten. Trots det obegripliga namnet är en sådan brazier en enkel fat eller gasburk från den gas i vilken toppen skars och omvandlas till en brazier. Detta är en favoritmodell av hantverkare, som tjänar som en prydnad till de många ryssarnas förortsområden.
     • En cylinder med hals på toppen är som en flaska. Den används för att laga shashlyk i karski - det är en stor köttbit, som är jämförbar i storlek med en liten tallriks dimensioner.Med denna typ av konstruktion placeras skeven på "nacken", som förvandlas till en genomströmningsugn under kokningstiden.

     Stationära grillar är i sin tur indelade i:

     • öppna;
     • halvt sluten;
     • täckt;
     • dekorativa.

      dimensioner

      För att grillen uppfyller dina behov, är det väldigt viktigt att känna till rosters tekniska egenskaper av olika typer, dimensioner och dimensioner av dess individuella element.

      Väggtjocklek

      Denna parameter påverkar direkt braziers livstid: Tunna väggar kommer inte att vara längre än 2 årstider, och modellerna av förtjockad metall bibehåller sina operativa egenskaper under mycket längre tid. Den rekommenderade väggdensiteten är 3 mm eller mer. Det är den här storleken som skyddar materialet från för tidig bränning och förekomsten av deformationer.

      Längd och bredd

      Strukturens bredd beror på spettens längd. Den ska passa och hålla fast i grillen. Därför, med en standardstångstorlek på 40 cm., Bör bredden på brazier definieras vid 30 cm.

      När det gäller längden är den direkt proportionell mot antalet spettar som placeras på grillen samtidigt.Det enda som bör beaktas är det rekommenderade avståndet mellan dem. Det är uppbyggt experimentellt att spettar ska placeras på ett avstånd av 8-10 cm från varandra. Om du lägger dem mer tätt kan köttet inte steka.

      Låt oss ge ett exempel. För ett företag på 3-5 personer finns det tillräckligt med kött på 8 spettar. Om du placerar dem på det rekommenderade avståndet kommer den totala längden att ligga i intervallet från 65 till 80 cm.

      djup

      Detta är ett mycket viktigt kriterium där kebabens smak och arom i stor utsträckning beror. Man tror att det mest rostade och saftiga köttet erhålls, som ligger 15-20 cm från kolen. Om köttet är närmare kolet blir det torrt och kan brinna, och om det ligger på ett större avstånd, stekar det helt enkelt inte och kommer att vara råa inuti.

      Ventilationshål

      Användare kan fortfarande inte komma överens om hålens lämplighet. Vissa konsumenter hävdar att de ger den nödvändiga blåser genom vilket köttet är bättre rostat. Andra hävdar att det här är en enhet för en "lat kock" och att luftflödet kan förses med en fläkt.

      Dimensionerna av den "idealiska" grillen ser något ut så här:

      • Bredd - 25 cm. Detta räcker för att rymma 6-7 små köttstycken. På detta avstånd får värmen från sidoväggarna jämnt alla stycken, till och med belägna i mitten, så köttet stekas med en doftande skorpa. Om du ökar bredden kommer bitarna i mitten att vara utan skorpa.
      • Längd - 100 cm. För ett genomsnittligt företag köts köttet i regel samtidigt på 7-8 spettar. Med tanke på att avståndet mellan dem ska vara 8-10 cm och 5 cm på båda sidor om kanten är det det optimala värdet som beräknas. Grill inte längre. I detta fall måste kocken ständigt flytta från ena änden till den andra för att arbeta fläkten och vrid spettarna upp och ner.
       • Kapacitet höjd - 20 cm - beräknat på basis av det optimala avståndet mellan kött och kol, vilket är lika med 15 cm, samt stället för att placera kolet.
       • Det är önskvärt att använda metall med en väggtjocklek av 2 mm. Om brazieren är planerad att användas i kampanjer, är det nödvändigt att föredra plåt med en hållfasthet på 4-6 mm.
       • Braziers totala höjd beror på kokkonsultens storlek och tillväxt, men i genomsnitt anses en parameter på 1 meter normal.

       Fördelar och nackdelar

       Fördelarna och nackdelarna med metallgrillar beror direkt på materialet från vilket de tillverkas och dess tjocklek. Låt oss dö på de mest populära sorterna.

       Järngrill

       Valet av strykjärn är bra. De skiljer sig åt i funktionaliteten, så det är väldigt viktigt att från början bestämma vad du behöver en brazier för. Om du planerar att använda produkten i kampanjer och under naturliga picknickar, bör du köpa hopfällbara modeller av tunnväggig metall. De är lätta, enkelt monterade och demonterade och anses vara lätta att transportera och lagra.

       Det finns emellertid en nackdel - tunt stål brinner snabbt igenom, så dessa braziers rekommenderas inte att användas för tändning av kol.

       Det är tillrådligt att elda på ett annat ställe, och när bränslet brinner, skift kolet till brazaren. Dessutom har dessa modeller en begränsad längd, vilket inte tillåter samtidigt att laga kebab för ett stort företag.

       Braziers med tjocka väggar är dyrare än tunnväggiga.De har större vikt, de är svåra att röra sig. Fördelarna är också uppenbara: Sådana grillar är resistenta mot höga temperaturer, de brinner inte igenom, värmer väl och håller värmen under lång tid, vilket garanterar jämn och snabb matlagning av kött.

       Strykjärnspannare är också mycket populära bland sommarboende och ägare av privata hus.

       Detta material har ett antal fördelar:

       • snabb uppvärmning och långvarig värmehållande;
       • estetisk design (modeller är ofta dekorerade med smidesjärn)
       • hållbarhet (braziers gjord av gjutjärn kan vara upp till 100 år och skickas vidare från generation till generation);
        • frånvaron av främmande smaker i skålen beredas
        • förmågan att arbeta som ugn och säkerställa högsta kvalitet rostning;
        • motstånd mot extremiteter i temperaturen, fukt och andra negativa miljöfaktorer;
        • ingen tendens till korrosion.

        Nackdelarna är också signifikanta:

        Sådana modeller, som regel, görs för beställning och har en ganska hög kostnad. De har också stora dimensioner och imponerande vikt.

        Rostfritt stål

        Rostfria stålmodeller är ekonomiska alternativ, som har en relativt låg kostnad. Priset - det här är förmodligen den enda fördelen med sådana produkter.

        Nackdelarna är så signifikanta att de gör alla besparingar opraktiska:

        • Det rostfria stålet brinner snabbt igenom, deformeras och täcks av sprickor som påverkas av värme.
        • Dålig värmehållande - detta leder till en ökning av bränsleförbrukningen, och tiden som spenderas på att laga kebab spenderas mycket mer.
        • Korttidsanvändning - produkter i rostfritt stål är inte mer än 2 årstider, och vid frekvent användning varar de bara en sommar.

        Materialberedning

        Huvudet för produktion av grill är metallplåtar. Ytterligare användning av andra material är inte värt det, eftersom det är metallen som ger den nödvändiga styrkan av värme och graden av uppvärmning av strukturen.

        För att arbeta med att skapa en standardbrazier måste du använda:

        • metallplåt 25x25 cm - 2 stycken;
        • metallplåt 24x25 cm - 2 delar;
        • metallplåt 54x25 cm - 2 delar;
        • rör eller hörn - 70 cm.

         Behöver även ett verktyg för att arbeta med metall:

         • borr;
         • bulgarian;
         • svetsmaskin;
         • rouletthjul

          Metallplåtar används för att skapa grillens botten och sidoväggar, men vissa mästare föredrar en annan metod för installation. De ersätter flera ark med en stor trasa och gör sedan flera stycken, böja arken och ansluta dem med minst svetsar.Installation i detta fall kommer att skilja sig efter större densitet och hållbarhet. Men sådant arbete kräver kunskap och färdigheter att arbeta med metall.

          Vid utarbetandet av arbeten utförs preliminär markering.

          Alla ställen där fästanordningar kommer att installeras och svetsning kommer att åtgärdas, liksom en hålzon för spetsar är fixerade.

          Om den konstruerade konstruktionen skiljer sig från den traditionella, är det nödvändigt att fylla på ytterligare element som kan behövas. Dessa inkluderar: pall, handtag, fotutskärningar och andra delar.

          Många gör en brazier, med hjälp av förstärkning som ben. Men den här konstruktionen är inte helt tillförlitlig, för alltför tunna ben håller inte grillens vikt med spettar, så installationen stagnerar vid lägsta möjliga belastning. Det skulle vara bättre att föredra hörnen. De kommer att ge den nödvändiga styrkan hos stödelementen.

          Arbetsstadier

          Det huvudsakliga arbetet med produktion av mangal utförd enligt ordningen:

          • Slipmaskiner skär alla huvuddelar av metallplåtarna.
          • På sidoväggarna gör hål för luftkanaler - de borras 2 cm från botten i steg om 5 cm, diameter - 1-1,5 cm.
          • På sidoväggarnas övre kant skärs hålen för spettarna, de yttre är gjorda på ett avstånd av 5 cm från kanten, resten görs i 10 cm steg.
           • Botten och sidorna är svetsade ihop. Det är inte nödvändigt att göra den perfekta sömmen. Det räcker att fixa monteringspunkten. Detta ger den nödvändiga styrkan och skapar samtidigt förutsättningar för ett större flöde av luft.
           • I hörnen av konstruktionen är svetsade ben.

           Grillmaskinen, tillverkad med egna händer, kan anses vara redo på detta, och grillen kan användas. Om så önskas kan du svetsa dekorativa element: handtag, omslag och andra detaljer. Före användning är det önskvärt att måla grillen med värmebeständig färg som skyddar strukturen mot värme och korrosion.

           Ursprungliga idéer

           Vackra braziers gör med element av smide.

           Intressanta alternativ är gjorda i form av djur.

           Exklusiva grillar i form av tåg, bilar och flygplan kommer att dekorera alla delar.

           Och några fler bilder av snygga braziers.

           Hur man gör en grill av metall med egna händer, se nästa video.

           kommentarer
            Författare
           Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

           Entré hall

           Vardagsrum

           sovrum