Hur man gör ett bord med epoxiharts med egna händer?

I modern inredning har mer och mer ovanliga och exklusiva inredningsdetaljer använts som kan betona all uppmärksamhet hos personer i rummet. Till en sådan original inredningslösning kan tillskrivas tabeller dekorerad med epoxiharts.

Denna intressanta sak kan göras för hand, förvandla en vanlig möbel till ett verkligt konstverk.

egenskaper

Vid tillverkning av möbler används epoxihartser inte i sin rena form, eftersom epoxiets magiska egenskaper uppträder som ett resultat av kontakt med en speciell härdare. Genom att ändra förhållandet mellan dessa två delar som skall förenas är det möjligt att erhålla en komposition med olika konsistens. Beroende på hurför vilka ändamål den kommer att användas kan det vara:

  • flytande väsen,
  • frätande eller gummibaserad substans;
  • fast substans;
  • höghållfast bas.

Processen med att göra möbler med inredning med epoxiharts innebär att du täcker polymeren med en träbotten och försiktigt polerar produkten efter att hartset har härdat, och du hamnar med en produkt med hög slitstyrka. De allmänna egenskaperna hos hela kompositionen beror på ett korrekt framställt förhållande av ingredienser. Fel mängd härdare kan avsevärt minska hållfastheten hos den färdiga produkten, liksom dess motståndskraft mot miljöpåverkan och hushållsapparater. Därför är det så viktigt när man förbereder en blandning för arbete för att följa de förhållanden som rekommenderas av polymertillverkaren, oftast är dessa siffror 1: 1.

Genom sättet att använda epoxihartset kan det vara hett eller kallt sätt att härda. När man skapar möbler hemma används den andra typen oftast.

Fördelar och nackdelar

Jämfört med vanliga bord av naturligt trä, bord med epoxiharts har ett antal fördelar:

  • hartsens sammansättning vid torkning har praktiskt taget ingen krympning, håller sin form väl, behåller den ursprungliga färgen, deformeras inte och är inte utsatt för mekanisk skada;
  • exklusiviteten hos varje produkt och obegränsade designalternativ
  • förmågan att använda olika extra material för dekoration (mynt, trädskärningar, skal, stenar, sjöstjärnor, etc.);
  • möjligheten att tillsätta flerfärgade färgämnen till blandningen, inklusive fosforescerande färgämnen;
  • ogenomsläpplig för fukt och fuktighet;
  • utmärkt tolerans mot kemiska rengöringsmedel.

Den största nackdelen med dessa tabeller är den mycket höga kostnaden för produkten. För att täcka en kopia, beroende på produktens storlek och form, kan det ta upp till flera tiotals liter av en polymer substans. En annan möjlig obehaglig nackdel är närvaron av luftbubblor som bildas i epoxiblandningen till följd av bristande överensstämmelse med instruktioner och tekniker under produktionen.

Tillverkningsprocess

Det första och ett av de viktigaste stadierna i beredningen av en trästruktur för epoxihällning är att grundligt avlägsna damm och alla andra föroreningar från trädets yta.Därefter måste ytan på bordet, som kommer att exponeras för hällning, primeras. Om detta inte är gjort, bildas hartset, som absorberas i det porösa träet, luftbubblor som kommer att förstöra produktens utseende.

Först efter det att förberedelsesteget är fullbordat, beredes den nödvändiga mängden av blandningen av epoxiharts och härdare. I detta skede är det viktigaste strikt överensstämmelse med de proportioner som anges i bruksanvisningen. Beroende på den valda konstruktionen kan färgämnen eller extra dekorativa material sättas till den färdiga blandningen. Därefter appliceras blandningen på den beredda träytan.

Om en viss design från extra material är tänkt på bordsskivan bör de placeras på bordytan innan den hälls. Dessutom måste lätta material, såsom vinkorkar eller skal, först limas till ytan i enlighet med det planerade mönstret. Det är nödvändigt så att de under ytan av blandningen inte yta, så att den tankeväckande kompositionen blir en oordning och ointressant struktur. Vid oönskade luftbubblor som håller på att hälla demDu kan ta bort dem med en hårtork, så att du skickar en varm luft till problemområdet.

Blandningen kommer att börja grepp om femton minuter, men slutstadiet, nämligen slipning av produkten, kan startas först efter att hartset har härdat helt. Det är önskvärt att bibehålla produkten inom en vecka, sedan efter den här perioden har den helt sett sett sig ned och är klar att användas.

Efter slipning är det önskvärt att täcka produkten på flera lager med en skyddande lack. Detta kommer att förhindra utsläpp i atmosfären av giftiga ämnen som kan innehålla i små mängder i hartskompositioner.

Olika alternativ

För att skapa ett bord med en original bordplatta dekorerad med epoxiharts, kan du ta helt några trädarter, inklusive olika fragment, skär, flis och till och med sågspån, det viktigaste är att alla även de minsta partiklarna av den framtida bordplattan borde torkas ordentligt. Epoxihartset ser överraskande gammalt och grovt trä. För dekoration kan du också framgångsrikt använda havs- och flodskal, stenar, torkade örter och blommor, mynt och andra inklusioner som kan ge produkten en speciell originalitet eller ett specifikt tema.Och blandat med epoxiharts fluorescerande färgämnen, kommer du att skapa en magisk effekt av glöd.

I harts ser ett träd som äts av barkbaggar eller är skadat av fukt mycket ovanligt. Naturskador, fylld med epoxi med tillsats av färg eller ljusfärg, kan skapa orealistiskt vackra kosmiska mönster på bordet. Alla slags hål, sprickor och vägar i trä kan skapas konstgjort genom att skapa en egen ritning. Alla små hål fylls med den beredda lösningen med en konstruktionsspatel. Efter härdning avlägsnas överskottshartset med användning av en kvarn.

Processen att göra bänkskivor med hjälp av hällmetoden är den mest kostsamma och tidskrävande och kräver också särskild omsorg i arbetet. Den används vid tillverkning av bänkskivor med bilagor, samt att skapa originala designkopior med fantastiska idéer och ovanliga lösningar. Som till exempel den berömda amerikanska designern Greg Klassenvilket skapar ursprungliga modeller av tabeller med "naturliga landskap"."River" eller "lake", fryst i toppen av sina fantastiska bord, förvåna med sin storhet och otroliga skönhet.

Hur man gör ett träbord med en flod av epoxiharts med egna händer, se nästa video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum