Soffa klädsel

 Soffa klädsel

Det är omöjligt att föreställa sig något rum utan en bekväm och mysig stoppad möbel. På kontoret bidrar dess närvaro till framgångsrika affärsförhandlingar. Hemma, bekväma soffor och fåtöljer hjälper dig att koppla av efter en hård dags arbete. Att välja stoppade möbler, det är nödvändigt att uppmärksamma inte bara storleken, designen, men också det material som används för att stoppa modellen.

Allmänna kvalitetsindikatorer

Alla typer av tyger som används som stoppning av stoppade möbler, förutom ett attraktivt utseende och överensstämmelse med ett visst interiör bör också uppfylla vissa kvalitetsindikatorer. De viktigaste egenskaperna som bestämmer kvalitet inkluderar flera faktorer som behöver orienteras:

 • Fibersammansättningen. Varje stoppmaterial innehåller dessa eller andra fibrer - naturliga, syntetiska eller konstgjorda. Det är möjligt och deras kombination i olika procentandelar.
 • Slitstyrka. Tygets motståndskraft mot nötning, sträckning, friktion, förmågan att återhämta sig efter kompression.
 • Brandbeständighet Möjligheten hos stoppmaterialet att motstå tändning.
 • Färgstabiliteten hos møbelmaterialet kännetecknas av dess förmåga att behålla färg när den utsätts för olika faktorer, såsom UV-ljus, fuktighet, mekanisk friktion. Denna faktor beror på färgämnena som används för att ge färg till materialet.
 • Skrynklas. Tygens förmåga under den mekaniska verkan för att bilda veck, liksom möjligheten till återhämtning.
 • Under styrkan förstår förmågan hos stoppning att motstå sprickor. Denna faktor mer än andra påverkar kvaliteten på stoppmaterialet. Styrkan hos materialet är i direkt relation till fibrerna, mer exakt, med dens densitet och sammansättning.
 • Luftpermeabilitet. Möbelförmågan att passera luften. Det beror på metoden att interlacing fibrerna, genom vilka genom porer bildas, bidrar till överföring av luft.
 • Förekomsten av ytterligare beläggningar eller impregnering. För att ge klädseln av vissa egenskaper behandlas tyget med en viss komposition. Teflonbelagd tyg har inte bara vattenavstötande egenskaper, utan också smutsavvisande. Teflonimpregnering appliceras antingen genom sprayning eller genom doppning av materialet i kompositionen. Under sådan bearbetning täckes stoppfibrerna med en skyddande mantel, medan materialet inte förlorar sina ursprungliga egenskaper, men blir mer praktiskt i vardagen.
 • För att ge klädseln en speciell styrka, för att förhindra överdriven sträckning och krympning, görs en extra bas.
 • Möjligheten att rengöra klädseln är inte bara en torr metod, utan också en våt metod, samt att använda skum. Tvättbart tyg har möjlighet att snabbt rengöras av olika föroreningar med hjälp av en av tre rengöringsmetoder.
 • Pilling förmåga - Tygens förmåga att bilda pellets.Uphiliness av klädsel material är en indikator på kvalitet tyg.

Med hjälp av olika indikatorer på klädsel bestäms materialet av kategorin tyg.

Typer, fördelar och nackdelar med möbelklädselväv

Moderna klädselmaterial är mycket olika. Förutom de viktigaste kvalitetsindikatorerna finns det andra faktorer som kan hänföras till en viss typ av material.

flock

Denna typ av ytbehandlingstyg erhålls genom att kombinera fibrerna i polyester, bomull och nylon. En vävad bas eller duk impregneras med lim och placeras sedan i ett elektrostatiskt fält för att applicera små villi. Trädgårdsflock har ett antal otvivelaktiga fördelar, vilket gör det möjligt att uppta en ledande ställning i tillverkningen av stoppade möbler. Förutom det attraktiva utseendet har detta anti-vandalväv en särskild styrka och hållbarhet. Det är motståndskraftigt mot solljus, fukt och kräver ingen speciell vård, samtidigt som den håller ett utmärkt utseende under ganska lång tid.

Men det finns också en liten minus för detta stoppmaterial - det absorberar starkt utomstående lukt.

Chenille

Det kännetecknas av en speciell trådstruktur.Utseendet liknar en larv, hårets tuffar är vävda mellan två särskilt slitstarka trådar, som i sin tur vrids. Med hjälp av denna strukturgänga skapas olika mönster, vilket ger tyget en flätig massa och lite öppet arbete. Sammansättningen av chenille kan vara olika och beror på vilken typ av råmaterial som används. Bomull, viskos, polyester och akryl används oftast. Dessa typer av fibrer blandas i regel i olika procentandelar. Stoffmaterial är särskilt hållbart. Tätt och slitstarkt tyg till ett rimligt pris är lätt att städa.

Nackdelarna inkluderar låg resistans hos chenillen mot fukt och känslighet för djurens klor.

manchester

Den har en tygstruktur som likor. Den flätiga ytan är formad av ett annat arrangemang av fluffiga fibrer. Fibrerna kan vara helt naturliga och bestå av bomull och kan vara helt syntetiska. Det finns prover med tillsats av viskos. Starkt och slitstarkt material har låg värmeledningsförmåga, vilket är särskilt behagligt för huden. Tyget är motståndskraftigt mot smuts och zamyatin.Elastiskt och relativt hållbart material är lätt att rengöra med en enkel tvållösning.

Men det finns nackdelar. Klädselväv tolererar inte grova mekaniska effekter, vilket genomgår avsevärt försämrad utseende på möbler. Dessutom är tyget känsligt för UV-ljus, det brinner ut. För aktiv rengöring skadar vävnadsstrukturen.

mikrofiber

Visuellt liknar en flock och består av polyesterfibrer, den är känd för sin hållbarhet och praktiska egenskaper. Villiets täta arrangemang ger detta klädselmaterial förmågan att avvisa flytande och olika föroreningar, för att hindra dem från att tränga inuti. Denna funktion gör mikrofiber ett mycket populärt och eftertraktat tyg som används som stoppning. Dessutom har detta material effekten av alkohol, vilket är en otvivelaktig fördel, särskilt för husdjursägare. Hypoallergent tyg med hög motståndskraft mot nötning.

Kostnaden för tyget är den största nackdelen. Dessutom kräver det särskild vård vid användning av specialverktyg.

gobeläng

I grund och botten har den en stor andel bomull.Slitstarkt och slitstarkt material är mycket motståndskraftigt mot fukt. Det finns nackdelar med detta material. Ökad nötning är i direkt proportion till antalet bomullstrådar. Ju högre procent av bomull, desto snabbare kommer polstret att falla i förfall. Även tavlor blekna i solen.

jacquard

Den är baserad på en slät, luddfri struktur. Den ursprungliga prydnaden, som bygger på en stor rapport, skapas av komplex vävning. Jacquard tyg, på grund av sin styrka och långa livslängd, används ofta som stoppning för stoppade möbler. Detta vävda material försvinner inte i solen och har en hög slitstyrka.

Nackdelarna med tyg inkluderar hala yta och höga kostnader för materialet. Dessutom tolererar detta stoppmaterial inte våtrengöring, vilket gör att tygets ursprungliga färg kan försämras avsevärt eller ändå ändra skuggan.

lin

Naturmaterial av vegetabiliskt ursprung har många fördelar. Materialet är behagligt att ta på, vilket absorberar fukt och luft genom att helt absorbera. Naturfibrer är väl upplevda färgämnen, så att det här tyget kan färgas i vilken färg som helst.Tyget, starkt och motståndskraftigt mot slitage, bleknar inte och brinner inte ut på solen, och vid tillsats av små procent av syntetfibrer är det mindre utsatt för krossning.

För människor som föredrar miljö stil i inredningen av lägenheten eller huset, kommer möblerna att vara det mest lämpliga alternativet med linnebeläggning. Det tolererar perfekt mekaniska effekter, såsom våt och kemtvätt, samt strykning. Den enda nackdelen med detta tyg är den höga kostnaden.

säckväv

Miljömaterialet inkluderar också avfalsning, som kan bestå av antingen bomull eller linne. I utseende liknar tyget en matta med samma karakteristiska vävning. Dess grova fibrösa struktur är anmärkningsvärd för sin ökade slitstyrka, så stoppade möbler, täckta med säckning, kommer att vara ganska långa. Praktiskt slitstarkt och slitstarkt tyg är ganska lätt att rengöra. Av minuserna på denna klädsel kan tyget kallas hög kostnad och känslighet för att förfallna med överdriven fuktighet.

Läder och dess sorter

För tillverkning av högkvalitativa stoppade möbler används äkta läder.Detta material har ett presenterbart utseende. Möbler, täckta med naturläder, är inte bara hållbara i bruk, men är inte rädda för långvarig stress. Kostnaden för detta material är nästan den enda nackdelen.

Ett alternativ till äkta läder är konstgjort. Läder - det är ganska hållbart material ser väldigt ut som naturligt läder, men skiljer sig i själva verket från det. Materialet, behagligt att röra, motståndskraftigt mot belastningar och förorening, absorberar inte lukt. Det är lätt att ta hand om honom. Men det finns också nackdelar med läder: det brinner ut under påverkan av solljus och är rädd för höga temperaturer.

Ecoskin är en typ av konstläder, men med förbättrade egenskaper. I utseende liknar den naturlig hud. Ytan på detta material är perfekt andningsbar, inte rädd för höga temperaturer och är mycket slitstark. Dessutom är priset på detta material mycket lägre än naturligt läder.

Faux mocka

Slitstarkt, slitstarkt och nötningsbeständigt modernt material. Den har en låg hög och har en struktur med många mikroporer, på grund av vilken den har sådana operativa egenskaper.Efter bearbetning av materialet med Teflon-impregnering blir det resistent mot UV-ljus och olika föroreningar.

Vad är ett kompanjonstyg?

Mycket ofta, en soffa, en fåtölj, en soffa eller en ottoman är gjorda inte av en typ av tyg, men från två eller till och med tre. Det huvudsakliga stoppmaterialet råder som regel, det vill säga upptar ett stort område av produkten. Används för att täcka säten och rygg. Companion tyg upptar ett mindre område och är som regel lokaliserad på soffans framsida under sätet. Hon obtyagivayut armstöd, om den är tillgänglig, liksom den används i kuddar, som ligger under baksidan eller sidan.

Companion tyg bör kombineras i textur och färg med huvudalternativet. Huvudduken har som regel ett ljust mönster, och följeslagaren har en neutral lugntone.

Textur, färg och tryck

Strukturen av materialet med en karakteristisk lättnad jämn eller grov kallas texturen, som är ansvarig för taktila känslor. Strukturen i klädseln betraktas som synligt mönster eller mönster. Varje typ av tyg har sin egen textur, som i regel är homogen.I fuzzy vävnader bildas den på grund av höjden av höjden.

Beroende på vilken teknik som används, erhålls en annan yta:

 • sammettextur - vid vinkeln i höjden;
 • lockigt - när stapeln har olika höjder och appliceras i olika vinklar mot basen.

Att dra på ett fleece-tyg appliceras med torr eller våt utskrift. Den andra metoden är mer föredragen, eftersom tack vare det är tygets färg hållbar, rik och hållbar. Dessutom används en metod såsom prägling för att ge ett fleecy tyg av ett visst mönster. Rullen rullas genom textilier och lämnar spår som bildar mönstret.

Naturligt läder textur har ett naturligt ursprung och beror på vilken typ av djur som helst. Konstläder kan ges någon textur som är naturlig i naturmaterialet. För detta ändamål appliceras PVC-beläggning på den vävda basen. Som regel är det artificiellt och naturligt läder vanligt. De mest populära färgerna är svarta, vita, plommon, bruna, beige.

Tyger som är baserade på en slät, luddfri struktur, såsom jacquard, scotchgard, gobeläng, lin och bomull, kännetecknas av närvaron av en textur som bildas av tråden.Tyget kan ha en jämn yta med antingen ett färgmönster eller utan det. Det finns också en texturerad yta, för vilken mönstret bildas, vilket bildas på grund av kombinationen av trådar med olika tjocklek.

För tapetet, som används som stoppmaterial, är det vanligtvis abstrakta och blommiga utskrifter. Sammanfattning komposition kan representeras av geometriska figurer av olika storlekar, arrangerade i kaotisk ordning. Blommatema representeras huvudsakligen av ritningar med olika rosor, tusenskönor, orkidéer och många andra blommor. Teckning på tapetet appliceras av vävt genom sammanvävning av trådar av olika färger.

Mönstret av jacquardväv består av en original prydnad, som bygger på en stor rapport, skapad av komplex vävning. Detta tyg kännetecknas av ett rikt utbud av färger.

Chenille är en annan representant för luddfria tyger. Den mjuka konsistensen av chenillen kan vara i olika färger och mönster. Färgspektret representeras inte bara av sådana traditionella färger som svart, brun, vit, grön, men också av mindre vanliga nyanser: terrakotta, crimson, röd, smaragd. Tryck av denna typ av tyg skiljer sig åt i ett stort utbud.Stripade, blommiga och abstrakta teman är särskilt populära som stoppning.

En stor variation av dagens texturer, texturer, färger och tryck på klädselar gör att alla kan välja stoppade möbler i enlighet med deras smakpreferenser och ekonomiska möjligheter.

Hur väljer man ett material?

Livslängden hos alla typer av stoppade möbler beror direkt på klädselns kvalitet. Därför måste du bestämma hur du planerar att använda möblerna genom att köpa en soffa, fåtöljer, osmanska eller soffa.

Att installera stoppade möbler i vardagsrummet involverar vardaglig användning, inte bara för rekreation, men ibland för att äta, titta på en intressant film eller ett pedagogiskt program. Därför, förutom det attraktiva utseendet, bör stoppning vara resistent mot olika typer av förorening och mekanisk skada. Detta är särskilt viktigt om det finns husdjur som älskar en mjuk soffa, inte mindre än deras ägare.

När du väljer en soffa eller soffa för en plantskola måste du följa några andra kriterier:

 1. Klädselväv på stoppade möbler avsedda för installation i barnkammaren bör vara säker, allergivänlig och motståndskraftig mot olika typer av föroreningar.
 2. De säkraste tygerna är de som innehåller naturliga fibrer. Hypoallergena tyger anses ha syntetiska fibrer som inte lockar damm i sin sammansättning. Motstånd mot förorening uppnås genom att använda speciella beläggningar.
 3. Mer föredraget för barnrum är en kombinerad version av möbelklädsel: Naturfibrer i klädsel ska ha företräde framför syntetgarn och för motstånd mot kontaminering behandlas tyget med teflonbeläggning.
 4. Kuddar, belägna på stoppade möbler, utför inte bara en rent praktisk funktion utan också en estetisk. Tyg för kuddar väljs, med hänsyn till interiörstil, färg och struktur av stoppade möbler. Dessutom är det nödvändigt att materialet avsedda för kuddar är säkert och väl rengjort.

Hur kan du fräscha klädsel hemma?

Möblerade möbler är en favorit semesterplats för hela familjen, så møbeltrycket blir ofta smutsigt. För att ge det en presentabel utseende kan du använda flera metoder, beroende på föroreningen.

 • Damm kan avlägsnas med en dammsugare.I närvaro av ett speciellt munstycke kommer rengöringen att ske mycket snabbare och effektivare. För att uppdatera färgen på klädseln, kan du lägga gasväxter i denna lösning på ett speciellt munstycke: 2-3 matskedar salt läggs till varmt vatten. Undantaget för denna rengöringsmetod är ett tyg med velour eller sammetstrykning.
 • Ett annat sätt att städa klädsel är att slå ut den med en fuktig trasa fuktad med lösningen: 2 skedar salt och 1 matsked vinäger tillsätts per liter varmt vatten. En trasa blöt i denna vätska placeras på stoppade möbler och slår ut damm med hjälp av improviserade medel, skölj regelbundet. Som regel reglerar smuts på vått tyg.
 • Du kan fräscha klädsel med Vanish. För att uppnå detta, lös i 9 delar vatten 1 del av produkten och slå den resulterande lösningen till ett starkt skum. Applicera den sista på klädseln och rengör den, låt klädseln torka under en tid och dammsuga sedan.

Allt om att rengöra soffan hemma, se följande video.

Hur byter du din egen gamla trim?

Med tiden blir utseendet på några stoppade möbler inte särskilt framträdande och materialet behöver bytas ut.Föråldrad klädsel kan ändras hemma och med egna händer. Även om processen inte är snabb och mycket tidskrävande, men det är ganska möjligt för alla att använda din favorit soffa eller soffa.

Först måste du förbereda de nödvändiga verktygen och, naturligtvis, en ny klädsel. Från verktygen behöver du skiftnycklar, anti-häftapparat, stora saxar.

För att resultatet ska uppfylla förväntningarna måste du följa steg-för-steg-rekommendationen.

 1. Till att börja med sorterar vi en soffa. Om möbeldesignen är väldigt komplex och fylld med många detaljer, kan de numreras för att underlätta eftermonteringen. För att fästanordningar inte förlorades kan de sätta i en låda.
 2. Därefter börjar vi försiktigt ta bort den gamla klädseln och försiktigt lossa alla sömmarna. Klädseln är som regel fäst på möbler med häftklamrar, och i föråldrade modeller med hjälp av små knoppar. Att riva av den gamla klädseln från häftklamrar eller studs är mycket oönskad, eftersom ett fel på några millimeter kommer att leda till ett oönskat resultat.
 3. Efter att den gamla klädseln tagits bort måste du inspektera alla mekanismerna i soffan. Detta hjälper till att identifiera trasiga föremål, om det finns några.Om alla delar och mekanismer fungerar, kan du helt enkelt smörja alla leder med motorolja.
 4. Efter separering av møbelmaterialet från strukturen måste det avlägsnas. Detta görs för att noggrant klippa alla element.
 5. Fortsätt till mönstret. För att göra detta lägger vi ut en ny klädsel på en plan yta och lägger på det ångade elementet i den gamla klädseln, för tillförlitlighet fäster vi dem med stiften. Sedan skissar vi med en bit tvål varje detalj, tar bort fixeringsnålarna och skär ut. Nu skullar vi detaljerna och vi kan fortsätta att sträcka den färdiga klädseln på möblerna.
 6. För att fixa klädseln på ramen måste du använda en häftapparat. För att materialet ska sitta ordentligt, är det bättre att attrahera en assistent på detta stadium: man spänner och den andra kommer att fästa materialet. När alla element kommer att bifogas, kommer du bara att njuta av resultatet.

Vi erbjuder en video handledning om detta ämne nedan.

Alternativ i inredningen

För att stoppade möbler ska se bra ut i inredningen i en lägenhet eller ett hus måste du följa vissa regler när du väljer det:

 • Klädselväv måste vara i harmoni med det existerande interiören i färg, konsistens och textur. Klädseln ska vara inte bara vacker, men praktisk.
 • Kombinationen av klädselfärg och inredningstyp finns i flera klassiska versioner.

Möblerade möbler i mörkblå eller röda färger kommer att se bra ut i ett rum konstruerat i stil med konstruktivism och techno.

Möblerade möbler i svarta, vita och grå färger passar in i den gotiska och minimalistiska stilen.

Brun, vit och gyllene färger på klädseln kommer att se bra ut i ett rum inrett i barock, renässans och empire stil.

Den röda, svarta, gula, beige och blåfärgen i klädselväven kombineras härligt med konstens inredning.

Ljusa nyanser av klädsel som passar för högteknologisk stil. Klädsel med bilden av blommor och mönster går bra med barocka, moderna och klassiska stilar.

För en harmonisk övergripande bild av rummet är det nödvändigt att utskriften och färgen upprepas i andra delar av inredningen.

recensioner

För de flesta köpare är idag det mest populära materialet som valts som klädsel flock. Tyget har fått positiva recensioner på grund av dess operativa egenskaper och rimligt pris. Flockens anti-vandal egenskaper noteras av många köpare som har husdjur.

Det näst mest populära materialet är chenille. Dess hållfasthet, hållbarhet och miljöegenskaper uppskattas av många köpare.

Jacquard, velour och tapetry, är placerade på 3,4 och 5 platser. Dessa klädsel material som ett stort antal köpare för hållbarhet och originalitet av färger.

Denna klassificering av tyger tar hänsyn till de optimala pris- och prestandaegenskaperna för varje typ.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum